Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-06-2019 22:30

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση TELETHON 2019

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω, όπως κάθε χρόνο, στην εκδήλωση του TELETHON, η οποία υπηρετεί τις αξίες της προσφοράς και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.

Το TELETHON, στηρίζοντας μέσα από ποικίλες πρωτοβουλίες το έργο του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου και τα προγράμματα του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, έχει αναδειχθεί σε πολύτιμο αρωγό και συμπαραστάτη των πασχόντων με νευρολογικές και γενετικές ασθένειες συνανθρώπων μας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των συνανθρώπων μας.

Και είναι αρκετό για να κατανοήσει κανείς τον σημαίνοντα ρόλο του έργου τόσο του Συνδέσμου Μυοπαθών όσο και ιδιαιτέρως του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, αν αναλογιστεί μόνο το μέγεθος των δυσκολιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους οι ασθενείς που υποφέρουν από μυϊκές νόσους ή άλλως πως.

Στο πλαίσιο αυτό, μεγίστης σημασίας θεωρείται η απόφαση του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας να ταχθεί από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πολίτες, δίπλα στους ασθενείς, μέσω του ΓΕΣΥ, συμβάλλοντας με την εμπειρία, την επιστημοσύνη, αλλά και τη θετική προσέγγιση των επιστημόνων του, στις προσπάθειες επιτυχούς υλοποίησης της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης. Θέλω θερμά να ευχαριστήσω τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο όσο και τον καταξιωμένο επικεφαλής επιστήμονα του Ινστιτούτου κ. Φυλακτού για την απόφαση δίδοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την επανάσταση που επιχειρήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τις πολιτικές δυνάμεις και σωρεία άλλων παραγόντων ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού μας, αλλά και να του ανταποδώσουμε αυτό που του χρωστούμε.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, με την άρτια τεχνολογική υποδομή που διαθέτει και μέσα από την επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού του, έχει αναγνωριστεί ως ένα Διεθνές Κέντρο Αριστείας και Περιφερειακό Κέντρο Αναφοράς με την προσφορά εξειδικευμένων κλινικών και εργαστηριακών ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και την παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειώσω ότι ο αριθμός των υπηρεσιών που προσφέρθηκαν το 2018 στους τομείς της Νευρολογίας και Γενετικής από το Κλινικό Τμήμα του Ινστιτούτου ανήλθε στις 35 χιλιάδες.

Την ίδια στιγμή, τα εργαστήρια του Ινστιτούτου πραγματοποίησαν περίπου 22.000 εξετάσεις μετά από παραπομπές από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, συμβάλλοντας έτσι στην έγκαιρη και ακριβή διάγνωση σοβαρών παθήσεων για περίπου 7.500 περιπτώσεις που αφορούσαν ενήλικες, παιδιά, αλλά και προγεννητικές περιπτώσεις. Παράλληλα, διενεργήθηκαν 20.000 εξετάσεις για τις υπηρεσίες δικανικής γενετικής.

Υψίστης σημασίας θεωρείται την ίδια ώρα η διαπίστευση που έλαβε το Κλινικό Τμήμα του Ινστιτούτου στις αρχές του τρέχοντος έτους από τον βρετανικό φορέα πιστοποίησης. Ως αποτέλεσμα έχει επιτευχθεί η καθολική πια διαπίστευση του ως κέντρου παροχής εξειδικευμένων κλινικών και εργαστηριακών υπηρεσιών, καθώς ανέκαθεν τα εργαστήρια του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν σε διεθνή συστήματα εξωτερικού ελέγχου ποιότητας.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει το Ινστιτούτο ακολουθώντας διαδικασίες και πρότυπα που βασίζονται σε διεθνώς αναγνωρισμένες βέλτιστες πρακτικές.

Ως Πολιτεία, εκτιμώντας τα μέγιστα την ευρύτερη προσφορά του Ινστιτούτου και τη συνεχή αναβάθμιση των εξειδικευμένων προσφερόμενων υπηρεσιών προς όφελος των συμπολιτών μας, υποστηρίξαμε, υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε εμπράκτως τη λειτουργία του.

Όπως ήδη γνωρίζετε, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου από την ίδρυσή του, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών, με την ανέγερση ενός νέου κτηρίου.

Ένα κτήριο, το οποίο θα στεγάσει ερευνητικές ομάδες οι οποίες θα ενδυναμώσουν τους τομείς της γενετικής, της νευρολογίας και βιοϊατρικής, ενώ παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν νέοι ερευνητικοί τομείς αιχμής, που στο σύνολο τους θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.

Πρόκειται για ένα  πρόγραμμα συνολικού κόστους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Πέραν των πιο πάνω, το κράτος στηρίζει το Ινστιτούτο μέσα από τον ετήσιο προϋπολογισμό, όπου η συνεισφορά για παροχή υπηρεσιών ανέρχεται στα 5,6 εκ. ευρώ, ενώ επιπλέον ποσό περίπου 4 εκ. ευρώ, αφιερώνεται στους άλλους δύο στόχους που αφορούν την έρευνα και εκπαίδευση.

Εκείνο που προέχει όλων είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανεκτίμητης αξίας δραστηριότητα του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής.

Είναι πλείστες οι περιπτώσεις που μπορούμε να απαριθμήσουμε στις οποίες ο λαός μας απέδειξε έμπρακτα κατά τρόπο που βεβαίως τον τιμά, το έντονο αίσθημα της κοινωνικής ευαισθησίας, της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο μας. Θέλω θερμά να ευχαριστήσω τους εθελοντές που συμβάλλουν στην επιτυχία των στόχων του Συνδέσμου Μυοπαθών.

Στο πλαίσιο αυτό είμαι απολύτως πεπεισμένος, ότι θα στηρίξετε ο καθένας, πάντοτε στο μέτρο του δυνατού, και φέτος τη μεγάλη αυτή εκδήλωση ανθρωπιάς.

Συγχαίροντας για ακόμη μία φορά τα  μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους επιστήμονες που στελεχώνουν το Ινστιτούτο και τον επικεφαλής Λεωνίδα Φυλακτού και εκφράζοντας τις ευγνώμονες ευχαριστίες εκ μέρους ολόκληρης της Πολιτείας για το έργο τους, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για την αμέριστη στήριξη μας στις όποιες νέες προσπάθειες ή πρωτοβουλίες αναλαμβάνετε οι οποίες πάντοτε επενεργούν επ’ ωφελεία των πασχόντων συνανθρώπων μας.

(ΡΜ/ΜΓ)