Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-06-2019 13:52

Βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων της ΚΣΣΕ πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο

Ολοκληρώνεται σήμερα, το απόγευμα, η μονοήμερη επίσκεψη των Μελών της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που συμμετέχουν στην Ειδική Εκστρατεία της ΚΣΣΕ για τον τερματισμό της κράτησης ανήλικων μεταναστών. Ως μέλος της Επιτροπής και ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, η κα Στέλλα Κυριακίδου συνοδεύει τα Μέλη της Συνέλευσης σε όλες τις επαφές και συναντήσεις τους.

Οι βουλευτές Μέλη της ΚΣΣΕ συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και έτυχαν εκτενούς ενημέρωσης για τη μεταναστευτική πολιτική της Κύπρου ως χώρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τους ανήλικους μετανάστες και ιδιαίτερα τις διαδικασίες ασύλου. Επίσης, ενημερώθηκαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος από την μεγάλη ροή παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στη Δημοκρατία από τα κατεχόμενα.

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργο Σαββίδη, κατά την οποία ανταλλάγηκαν απόψεις για τη βέλτιστη μεταχείριση των παιδιών μεταναστών που φτάνουν στην Κύπρο. Συζητήθηκαν δε οι ενέργειες του Αστυνομικού Σώματος κατά την άφιξη και παραμονή της ευάλωτης αυτής ομάδας, ώστε να διασφαλίζεται, στη βάση και των σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών, το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μεταναστών.

Η Πρόεδρος, κα Στέλλα Κυριακίδου και τα Μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών Ανδρών και Γυναικών, κα Αννίτα Δημητρίου, κα Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, κα Ευανθία Σάββα και κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας με τα Μέλη της Επιτροπής της ΚΣΣΕ.  Στο πλαίσιο αυτό, ανταλλάγηκαν απόψεις όσον αφορά την ανάγκη ενίσχυσης της εμπλοκής και συνεισφοράς των Κοινοβουλίων στη χάραξη και εφαρμογή μιας πιο ανθρωποκεντρικής μεταναστευτικής πολιτικής, που να λαμβάνει υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών στη βάση της αρχής της μη διάκρισης, των ίσων ευκαιριών και της πολυπολιτισμικότητας, προκειμένου να αποφεύγονται και ν’ αντιμετωπίζονται οι οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή. 

Τα Μέλη της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων της ΚΣΣΕ συναντήθηκαν, επίσης, με την Προϊσταμένη του Τομέα Οικογένειας και Παιδιού στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Χαρά Ταπανίδου.   Ενημερώθηκαν για τις ενέργειες και διαδικασίες που ακολουθεί το εν λόγω Υπουργείο όσον αφορά στη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανήλικων μεταναστών και των οικογενειών τους, το σύστημα κηδεμονίας και τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία, ευημερία και διασφάλιση των καλώς νοουμένων συμφερόντων τους, όπως και τις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι κάποια από αυτά τα παιδιά είναι θύματα εμπορίας και χρειάζονται επιπλέον ψυχολογική και άλλη στήριξη.

Τα Μέλη της Επιτροπής θα επισκεφθούν σήμερα, το απόγευμα, τα «Σπίτια της Ελπίδας» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Hope for Children», όπου φιλοξενούνται ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες.  

 

(ΕΚ/ΣΧ)