Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-06-2019 21:59

Αποσπάσματα από την Κοινή Διακήρυξη της Βαλέτα, Μάλτα-14 Ιουνίου 2019

Παρ. 17.        …η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής και η αποτελεσματική συνεργασία της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραμένει σημαντική.

18.      Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην Κύπρο και επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη συνολική λύση του Κυπριακού, σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Η λύση πρέπει να διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου χωρίς εγγυήσεις, δικαιώματα επέμβασης και παρουσία ξένων στρατευμάτων. Προς τον σκοπό αυτό αναμένουμε η Τουρκία να επιδείξει έμπρακτη δέσμευση για μια συνολική λύση εντός του πλαισίου των ΗΕ. Είναι τεράστιας σημασίας ότι η ΕΕ παραμένει ενεργά εμπλεκόμενη στις διαπραγματεύσεις για την επανέναρξή τους και στις προσπάθειες προς τον σκοπό αυτό. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και συνεπώς η λύση πρέπει να διασφαλίζει ότι η Κύπρος θα παραμείνει ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της Ένωσης, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

21.      …αναγνωρίζουμε ότι η Δυτική και η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένας στρατηγικός διάδρομος για μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος μέσω υποδομών όπως ο EastMed.

22.      Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη μας προς την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς της πόρους εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με προηγούμενα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επαναλαμβάνουμε την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ με τις οποίες καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες δράσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για τις πραγματικές ή πιθανές γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Ζητούμε από την ΕΕ να παραμείνει εμπλεκόμενη στο θέμα και στην περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της, να εξετάσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

23.      Καλούμε την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της υπό το πλαίσιο διαπραγμάτευσης περιλαμβανομένης και της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρωτοκόλλου συμφωνίας σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη. Επαναλαμβάνουμε ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι ουσιώδης. Προς τον σκοπό αυτό καλούμε ξανά την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο.

______________

ΡΜ/ΣΧ