Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-06-2019 10:58

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην εκδήλωση του Προσφυγικού Σωματείου «ΚΟΝΤΕΑ» για την Κοντεάτισσα πολύτεκνη μάνα

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω στην εκδήλωση που οργανώνει το Προσφυγικό Σωματείο «ΚΟΝΤΕΑ», για να τιμήσει και να βραβεύσει την Κοντεάτισσα πολύτεκνη μητέρα.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας συγχαρώ ,για ακόμη μια φορά, για το σημαντικό και πολύπλευρο έργο που επιτελείτε για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Κοντεατών, καθώς και για τη διατήρηση άσβεστης της μνήμης της κατεχόμενης Κοντέας μετά τη τουρκική εισβολή του 1974.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μια μέρα συμβολικά αφιερωμένη στη μητέρα,, η οποία αποτελεί την ψυχή της οικογένειας και που στο πρόσωπό της βλέπουμε την ανιδιοτελή και αιώνια αγάπη, την αυτοθυσία, την ασφάλεια, την παρηγοριά και την αιώνια δημιουργία. Αυτή την ημέρα μας δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας απέναντι στις μητέρες μας. 

Με τη σειρά της, η Πολιτεία έχει την ευκαιρία να αναγνωρίσει και να τιμήσει την προσφορά της Κύπριας μητέρας για την απέραντη προσφορά της στην κοινωνία και για τον καθοριστικό ρόλο που έχει διαδραματίσει σε όλες τις ιστορικές στιγμές που βίωσε η πατρίδα μας.

Σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε θέσει τη στήριξη της οικογένειας πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας και έχουμε καθορίσει σημαντικούς άξονες πολιτικής αναφορικά με την οικογενειακή πολιτική.

Το νέο Σχέδιο Δράσης Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής 2019-2020 που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο μήνα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και της υπογεννητικότητας όπως τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας από εμπειρογνώμονες για τους παράγοντες που καθορίζουν τις αποφάσεις των νέων για προγραμματισμό της οικογένειας και οι πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τη χαρτογράφηση των υφισταμένων δομών και υπηρεσιών στήριξης γονέων και οικογενειών ώστε να εντοπιστούν τα κενά και οι ανάγκες για να γίνουν ανάλογες διορθωτικές ενέργειες, τη μελέτη της δυνατότητας εισαγωγής κινήτρων για απόκτηση δεύτερου και περισσότερων παιδιών, την εξέταση της μερικής επιδότησης της γονικής άδειας, ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος από περισσότερους γονείς, λειτουργία Κέντρων Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού, δημιουργία χώρων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών κατά τις απογευματινές ώρες και κατά τις διακοπές, οι οποίοι είναι ασφαλείς και προσβάσιμοι και να λειτουργούν υπό επιτήρηση, εισαγωγή προνοιών για ευέλικτο ωράριο εργασίας και διευκόλυνσης για συμφιλίωση της οικογενειακής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, ιδιαίτερα τις γυναίκες/μητέρες εργαζόμενες. Επίσης συνεχίζουμε την εφαρμογή του Σχεδίου «Προίκα του Μωρού» με στόχο σε άπορες οικογένειες να παρέχονται τα βασικά υλικά αγαθά, αλλά και υπηρεσίες που έχουν ανάγκη με την απόκτηση ενός νέου παιδιού.

Στόχος μας είναι η συνεχής ενίσχυση της κοινωνικής μας πολιτικής για την πολύτεκνη οικογένεια.

1. Τη σταδιακή επαναφορά του Επιδόματος Μάνας το οποίο είχε καταργηθεί από το 2012, εις ένδειξη αναγνώρισης της σημαντικότατης προσφοράς της πολύτεκνης μάνας στον τόπο. Στα πλαίσια του Σχεδίου Παροχής Τιμητικού Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας, καταβλήθηκε επίδομα μάνας για τα έτη 2017 και 2018 σε 16.400  πολύτεκνες μάνες με συνολική δαπάνη και για τα δύο έτη ύψους €7,2 εκ. Ταυτόχρονα, με Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις δικαιούχες του επιδόματος για το έτος 2018 παραχωρήθηκε χριστουγεννιάτικο επίδομα ύψους €100, με δαπάνη €1,64 εκ. Επίσης  παραχωρήθηκε στις 16.400 πολύτεκνες μάνες που σήμερα λαμβάνουν Επίδομα Πολύτεκνης Μάνας αύξηση κατά €100 του επιδόματος που μέχρι σήμερα λάμβαναν. Το ίδιο θα ισχύει και όσες πολύτεκνες μάνες θα λαμβάνουν επίδομα στο μέλλον.

2. Στον τομέα της οικονομικής στήριξης και της επιδοματικής πολιτικής, κατά το 2018 παραχωρήθηκε επίδομα τέκνου σε 5.500 περίπου πολύτεκνες οικογένειες με συνολική δαπάνη €19,5 εκ. καθώς και επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας σε 800 πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες με δαπάνη ύψους €3,4 εκ.

3. Εφαρμόστηκε από 1/1/2018 η νέα Νομοθεσία που διαμορφώσαμε για την παροχή Επιδόματος Τέκνου, με βάση την οποία σήμερα το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται κατά €5.000 για κάθε επιπρόσθετο τέκνο πέραν των δύο. Επίσης, παιδιά που φοιτούν ακόμη σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης θεωρούνται εξαρτώμενα για σκοπούς παροχής επιδόματος, μέχρι την ηλικία των 20 ετών.

4. Έχει επεκταθεί η δωρεάν μεταφορά μαθητών παιδιών οικογενειών πολυτέκνων από το δεύτερο παιδί.

5. Την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων που αφορούν στη συμφιλίωση της εργασιακής και οικογενειακής ζωής.

6. Συνεχίζουμε την επιχορήγηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία προγραμμάτων στήριξης της οικογένειας όπως η φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες. Σημειώνεται ότι κατά το 2018 επιχορηγήθηκαν 257 προγράμματα, με το ποσό ύψους 8,3 εκατομμυρίων ευρώ.

7. Και τη στήριξη χιλιάδων οικογενειών με την παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και φροντίδας σε όσους χρειάζονται.

Στόχος μας είναι η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής η οποία, εκτός της παροχής της επιδοματικής στήριξης θα περιλαμβάνει και την στήριξη που πρέπει να παρέχεται σε κάθε συμπολίτη μας και σε κάθε οικογένεια που τη χρειάζεται. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε καταρτίσει το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, βάσει του οποίου αλλάζει και εκσυγχρονίζεται ο τρόπος λειτουργίας των Υπηρεσιών και έχουμε θέσει την μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση σε Δημόσια Διαβούλευση με στόχο να λάβουμε τις απόψεις όλων όσων θα ήθελαν να προσφέρουν εποικοδομητικά για τη διαμόρφωση της.

Το Σχέδιο προβλέπει την εισαγωγή του θεσμού του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς, τη δημιουργία εξειδικευμένων ομάδων εντός των Υπηρεσιών για κάθε θέμα που χρειάζεται να χειριστούν, με σημαντική εκπαίδευση στους αρμόδιους λειτουργούς ανάλογα με τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν, την ενίσχυση των Υπηρεσιών με πολυθεματικές ομάδες από ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους και άλλες ειδικότητες μέσω αγοράς υπηρεσιών με τον ιδιωτικό τομέα, όπου θα μπορούν μαζί με τους Κοινωνικούς Λειτουργούς να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια, καθώς και τη σύναψη συνεργασιών με Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς ή και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για διεύρυνση του πεδίου δράσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση των πολιτικών που εφαρμόζουμε επεκτείνεται και στη διόρθωση διαχρονικών αδικιών και διακρίσεων, οι οποίες σταδιακά και μελετημένα διορθώνονται. Για παράδειγμα, με τη θεσμοθέτηση της παροχής πληρωμένης άδειας πατρότητας με παράλληλη προστασία της πατρότητας στην εργασία, ανάλογης της προστασίας που παρέχεται για τη μητρότητα καθώς και την ετοιμασία νομοσχεδίου για κατοχύρωση του δικαιώματος σε σύνταξη χηρείας από άντρες υπό τους  ίδιους όρους με τις γυναίκες.

Εργαζόμαστε για μια ολοκληρωμένη οικογενειακή και δημογραφική πολιτική, γιατί είναι θέση μας ότι, στηρίζοντας την οικογένεια, στηρίζουμε την κοινωνία και την οικονομία του τόπου μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα ,για ακόμη μια φορά ,να ευχαριστήσω το Προσφυγικό Σωματείο «ΚΟΝΤΕΑ» για τα όσα προσφέρει και να εκφράσω την εκτίμηση και τον σεβασμό μου προς την Κύπρια πολύτεκνη μάνα για όσα προσφέρει στον τόπο μας και για την ανεκτίμητη προσφορά της στην πατρίδα μας. Ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης τιμούμε σήμερα σ’ αυτή την εκδήλωση μια Κοντεάτισσα μάνα με επτά παιδιά, δύο μάνες με έξι παιδιά, οκτώ μάνες με  πέντε παιδιά και 27 μάνες με τέσσερα παιδιά.  Όλες ηρωίδες μάνες.

Σημ.: Τον χαιρετισμό, ανέγνωσε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, η Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Α’ κα Ειρήνη Παπαθεοδούλου.

---------------------------

(ΜΓ/ΣΧ)