Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-06-2019 13:19

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρία, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Κλέλια Βασιλείου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «εγκρίθηκε σήμερα η Εθνική Στρατηγική για το blockchain η οποία περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα και διοικητική δομή.

Η δομή περιλαμβάνει τρία επίπεδα και αφορά σε διακυβέρνηση πολιτικής, τεχνολογική διακυβέρνηση  στην οποία προεδρεύει ο επικεφαλής επιστήμονας για την έρευνα και καινοτομία ως γενικός συντονιστής ενώ σε τρίτο επίπεδο επιτροπή από φορείς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα ακολουθήσει.

Ενημερώνουμε ότι για το θέμα θα γίνει συνέντευξη Τύπου αναλύοντας επακριβώς την Εθνική Στρατηγική.

Επίσης, σήμερα εγκρίθηκε πρόσθετος συμπληρωματικός προϋπολογισμός του κράτους ύψους 230 εκατομμυρίων που αφορούν σε δαπάνες του τρέχοντος έτους.

Αφορά κυρίως δαπάνες για την υγεία, την άμυνα, την παιδεία και κοινωνικές παροχές για τις οποίες κρίνεται ότι δεν αποκλίνουν από τον στόχο πλεονασματικού προϋπολογισμού για το 2019.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, είναι επιτρεπτή η κατάθεση δύο συμπληρωματικών προϋπολογισμών ετησίως και αυτή είναι η πρώτη.

To Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα υιοθέτησε την απόφαση της ΜΕΠΕΥ για τη μέχρι σήμερα συμφωνία που ακολούθησε τη διαβούλευση που έχει γίνει.

Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένει την ολοκλήρωση της συζήτησης που αφορά στις εκκρεμότητες που δεν έχουν ακόμα συζητηθεί σχετικά με τη μείωση του χρόνου διδασκαλίας. Το ζήτημα αυτό έχει παραπεμφθεί στη ΜΕΠΕΥ από το Υπουργείο Παιδείας και η απόφαση λέει ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος. Η Κυβέρνηση αναμένει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.    

Σε ό,τι αφορά στη στελέχωση, το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα ενέκρινε την πρόσληψη 377 εκπαιδευτικών για την περίοδο 2019-2020.

Εγκρίθηκε σήμερα η Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου Εθνικής Αλληλεγγύης. Πρόεδρος είναι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών και συμμετέχουν επίσης ο Βοηθός Γενικός Λογιστής κ. Γιώργος Παντελή, η κα Έλενα Παπαγεωργίου Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας, ο κ. Ανδρέας Χατζηνικολάου Λογιστής, ο κ. Μάριος Γεωργίου Ταννούση, ο κ. Άδωνις Παπακωνσταντίνου, ο κ. Φοίβος Μαυροβουνιώτης και ο κ. Δήμος Δήμου.

Σημειώνεται ότι η σύσταση της Επιτροπής έχει συμφωνηθεί από όλους τους αρμόδιους φορείς καθώς και τους επηρεαζόμενους, οι οποίοι συμμετέχουν στην Επιτροπή.

Εγκρίθηκε, επίσης, σήμερα η ενίσχυση του σχεδίου επιχορήγησης ακουστικών βαρηκοΐας το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιχορήγηση μέχρι 1.000 ευρώ για κάθε ακουστικό κάθε τέσσερα χρόνια μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Επιχορήγηση μέχρι 750 ευρώ για αγορά ακουστικών κάθε πέντε χρόνια για ενήλικες εκ γενετής κωφούς, επιχορήγηση μέχρι 350 ευρώ για αγορά ακουστικών κάθε πέντε χρόνια για άτομα που έχουν κλείσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Επιχορήγηση μέχρι 340 ευρώ ανά ακουστικό για ακουστικά που λειτουργούν κυρίως ως προειδοποιητικά βοηθήματα όπως τα οπτικά βοηθήματα για λόγους ασφαλείας.

Σε περιπτώσεις εξειδικευμένων προβλημάτων σε δικαιούχους, ο Υπουργός Υγείας θα αποφασίζει τον τρόπο και το ύψος ενίσχυσης μετά από εισήγηση των αρμόδιων Υπηρεσιών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται στις 220.000 ευρώ περίπου.

Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει ως δείγμα ελάχιστης, αλλά έμπρακτης υποστήριξης της Πολιτείας, μετά από τα εγκλήματα που συντάραξαν τον τόπο, την οικονομική υποστήριξη των παιδιών των δολοφονηθεισών γυναικών με το ποσό των 17.000 ευρώ προς το παρόν για το κάθε εξαρτώμενο παιδί.

Οι γυναίκες αυτές ήρθαν στη χώρα μας να εργαστούν, επενδύοντας έτσι σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. Ως Πολιτεία έχουμε την ηθική υποχρέωση να υποστηρίξουμε αυτά τα παιδιά». 

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΙ)