Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-03-2018 13:30

Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας με τον Πρέσβη της Βουλγαρίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με τον Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Κύπρο κ. Hristo Georgiev.

Κατά τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες και οι άριστες διμερείς πολιτικές σχέσεις.

Στη συνέχεια, ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τον Πρέσβη της Βουλγαρίας για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Ο κ. Φωτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που προκύπτουν από την αρνητική στάση της Τουρκίας στο θέμα της επίλυσης του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος τονίζοντας ότι χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή και συνεργασία της δεν μπορεί να επιλυθεί. Ο Επίτροπος Προεδρίας ζήτησε τη συνδρομή της Βουλγαρίας, και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία για να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του προβλήματος και να δοθεί ένα τέλος στην αγωνία και τον πόνο των οικογενειών των αγνοουμένων που για τόσα χρόνια δοκιμάζονται.

Από την πλευρά του ο κ. Georgiev υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του τραγικού προβλήματος των αγνοουμένων, εκφράζοντας παράλληλα την προθυμία και ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολούθως, ο κ. Φωτίου στάθηκε ιδιαίτερα στις παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ειδικά αυτές που αφορούν στην άσκηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα και στις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων μας. Ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται για να διασφαλιστεί η παραμονή των εγκλωβισμένων μας στη γη των πατέρων τους καθώς και η ομαλή λειτουργία των σχολείων μας στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, επισημαίνοντας ότι η πλήρης αποκατάσταση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, λύσης που να επανενώνει τη χώρα και να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό.     

Τέλος, ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε στην ενίσχυση και ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών σε θέματα διασποράς, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού Βούλγαρων πολιτών που ζουν στην Κύπρο.

 

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΙ)