Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-06-2019 14:29

Εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα, στις Βρυξέλλες

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση στην πρόσκληση μου. Η σημερινή συνέντευξη στόχο έχει την ανάλυση της σημασίας που έχουν οι χθεσινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως αποτυπώνονται στη παράγραφο 17 των Συμπερασμάτων.

Παρά το γεγονός ότι η αυστηρότητα των διατυπώσεων τόσο στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, όσο και των όσων διαλαμβάνονται σε εκείνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ομιλούν από μόνα τους, εκείνο που θα ήθελα να αναδείξω είναι πως έχουμε περάσει από την ισχυρή φραστική, στην έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκή Ένωσης προς την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συζήτησε χθες, κατόπιν αποδοχής αιτήματος μας, το ζήτημα των παράνομων τουρκικών δραστηριοτήτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και υιοθέτησε κείμενο Συμπερασμάτων. 

Η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν αποτελεί παρά την υιοθέτηση και έναρξη της προβλεπόμενης διαδικασίας επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό ακριβώς αποδίδει ο όρος στοχευμένα μέτρα που συμπεριελήφθη στα Συμπεράσματα ύστερα από τις έντονες προσπάθειες που καταβάλαμε χθες. 

Όπως γνωρίζετε, το πρώτο προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είδε το φως της δημοσιότητας δεν μας ικανοποίησε και εκφράσαμε εξαρχής την αντίθεση μας, αρχίζοντας νέο γύρο προσπαθειών.

Η εν λόγω ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι αποτέλεσμα στοχευμένης και μεθοδικής δουλειάς μηνών, σοβαρής προεργασίας και συντονισμού τόσο στην Κύπρο όσο και στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία πάντα με τους εταίρους μας.  

Η χθεσινή απόφαση, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη συνεχιζόμενη προσπάθεια μας για τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, για προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Έχει δηλαδή διπλό σκοπό, αλλαγή συμπεριφοράς από πλευράς Τουρκίας, καθώς και αποτροπή κλιμάκωσης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε καταρχάς το ισχυρό κείμενο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου  Γενικών Υποθέσεων της 18ης Ιουνίου 2019 καθώς και όλα τα σχετικά προηγούμενα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην ουσία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ρητά υιοθέτησε ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο έχουν σοβαρό αρνητικό και άμεσο αντίκτυπο σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Τούτο σημαίνει πως οι διάφορες δράσεις και διαδικασίες, όπως ο εκσυγχρονισμός της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, τα προενταξιακά κονδύλια, οι πολιτικοί και άλλοι υψηλού επιπέδου διάλογοι κλπ, η πρόοδος δηλαδή σε όλα αυτά, εξαρτάται πλέον από το πώς η Τουρκία συμπεριφέρεται στην Κύπρο.

Όπως αντιλαμβάνεσθε και λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των εταίρων μας αλλά και ζητήματα που ρεαλιστικώς ομιλούντες ενδεχομένως να προκύψουν από τις μεταξύ τους σχέσεις με την Τουρκία, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό ή και οι μεταξύ τους εμπορικές/οικονομικές σχέσεις,  ήταν σημαντικά δύσκολο να επιτύχουμε να δοθούν οι πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές ώστε να ξεκινήσει διαδικασία κυρώσεων.

Οφείλω να εκφράσω για άλλη μια φορά την ικανοποίηση μου γιατί οι συντονισμένες προσπάθειες τόσο της Προεδρίας όσο και του Υπουργείου Εξωτερικών, η στενή συνεργασία με την Ελλάδα, με σημαντικούς εταίρους όσο και με τις επτά χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, είχαν σαν αποτέλεσμα να επιτύχουμε το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο που οδηγεί σε κυρώσεις, αλλά και την ευκαιρία αξιοποίησης από την ΕΕ όλων των διπλωματικών, οικονομικών και άλλων μέσων.

Στόχος παραμένει η αποκατάσταση της τάξης και ο τερματισμός των τουρκικών παράνομων δράσεων.  

Το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εν ολίγοις, είναι σαφές. Αν θέλει η Τουρκία να συνεχίσει ομαλά με τις σχέσεις της στο πλαίσιο είτε της ενταξιακής της διαδικασίας είτε στο πλαίσιο άλλων σχέσεων και δράσεων θα πρέπει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και οπωσδήποτε θα πρέπει να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της.

Θέλω να τονίσω πως τα μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός.

Επιθυμία μας είναι να τερματισθούν οι όποιες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου για εξεύρεση μιας λειτουργικής, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος με αλληλοσεβασμό στις εύλογες ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και στόχο την επικράτηση της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού στη βάση πάντα των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Ευχαριστίες επίσης προς τον Πρόεδρο Tusk, τον Πρόεδρο Juncker, την Ύπατη Εκπρόσωπο Mongerini, τους Ευρωπαίους εταίρους και ιδιαιτέρως τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Για τη συνέντευξη Τύπου, ακολουθήστε τον σύνδεσμο https://tvnewsroom.consilium.europa.eu/events/20190621-european-council-june-2019-day-2/124374-1-national-briefing-cyprus-part-1-20190621

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΙ)