Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-06-2019 13:16

Χαιρετισμός Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κύπρου Κυπριανού στην τελετή ορκωμοσίας μεταφραστών, στο ΓΤΠ

Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέκτηκα την πρόσκληση της Διευθύντριας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για να παραστώ σήμερα σε αυτή την σημαντική τελετή ορκωμοσίας μεταφραστών η οποία σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής και την αλλαγή σκυτάλης σε ό,τι αφορά στην παροχή υπηρεσιών μετάφρασης στον πολίτη.

Απευθύνω τα συγχαρητήριά μου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για τη διοργάνωση αυτής της τελετής.

Την ίδια ώρα, θα ήθελα να απευθύνω τα θερμά συγχαρητήριά μου στην ίδια τη Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Σόφη Μιχαηλίδου, για την εισαγωγή αυτού του καινοτόμου θεσμού και την επίτευξη ενός σημαντικού στόχου στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για αποκέντρωση των υπηρεσιών και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, ως το πλέον αρμόδιο υπουργείο για τον πολίτη, εφαρμόζοντας τις ορθές κοινωνικές πολιτικές της Κυβέρνησης, χαιρετίζει την εισαγωγή του Θεσμού του Ορκωτού Μεταφραστή ως μια καινοτομία στην Κυπριακή Δημοκρατία, μια καινοτομία η οποία ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών απλουστεύοντας τις διαδικασίες και καλύπτοντας το κενό που υπήρχε για αμεσότερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Σύμφωνα με τον περί Εγγραφής και Ρύθμισης των Υπηρεσιών Ορκωτού Μεταφραστή Νόμο 45(Ι)/2019, δημιουργείται το Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών στο οποίο θα εγγράφονται μεταφραστές που θα διενεργούν πιστοποιημένες γραπτές μεταφράσεις, από ξένες γλώσσες στην ελληνική ή την τουρκική γλώσσα και αντίστροφα, ως Ορκωτοί Μεταφραστές. 

Οι μεταφράσεις γραπτών κειμένων και εγγράφων, οι οποίες μέχρι σήμερα πιστοποιούνταν από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, θα διεκπεραιώνονται και θα πιστοποιούνται εφ’ εξής από τους Ορκωτούς Μεταφραστές, θα φέρουν τη σφραγίδα και το χαρτόσημο της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα γίνονται δεκτές από όλες τις Αρχές και τα Δικαστήρια της Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι,

Για το Υπουργείο Εσωτερικών η αποκεντρωτική πολιτική βρίσκεται ανάμεσα στις κύριες προσπάθειες που καταβάλλει μέσω των Τμημάτων και των Υπηρεσιών του για την ενίσχυση ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας, ικανοποιώντας τις άμεσες ανάγκες των πολιτών.

Οι μεταφράσεις αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο στην εύρυθμη λειτουργία των διάφορων υπηρεσιών προς τον πολίτη, και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, από το 1990 που του ανατέθηκε η υπηρεσία αυτή με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μέχρι σήμερα, διετέλεσε επάξια το έργο αυτό.

Αναγνωρίζοντας αυτή την πολύχρονη προσφορά υπηρεσιών μετάφρασης του ΓΤΠ προς τους πολίτες θα ήθελα να απευθύνω εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών θερμές ευχαριστίες προς όλο το προσωπικό του ΓΤΠ που εργάστηκε στο Τμήμα αυτό για την εξυπηρέτηση τόσο των κρατικών υπηρεσιών όσο και των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα γενικότερα.

 Αγαπητοί Ορκωτοί Μεταφραστές,

Θα ήθελα να υπογραμμίσω το μέγεθος της ευθύνης την οποία αναλαμβάνετε σήμερα με την παραλαβή τόσο των Πιστοποιητικών Ορκωτού Μεταφραστή όσο και των Σφραγίδων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία οφείλετε να σέβεστε και να διαφυλάττετε με τη δέουσα φροντίδα και συνέπεια, καθώς και το μέγεθος της ηθικής ευθύνης που φέρετε οι ίδιοι προσωπικά στην ορθή τήρηση του Νόμου.

Το κράτος είναι δια του Νόμου υπεύθυνο και δεν θα παύσει να μεριμνά για την ομαλή λειτουργία του Θεσμού του Ορκωτού Μεταφραστή διατελώντας εποπτικό ρόλο στο έργο αυτό και απαιτεί να το διεκπαιρεώνετε με το ήθος, τη γνώση και τον επαγγελματισμό που το ίδιο προσέφερε μέχρι σήμερα. 

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο σημαντικό έργο σας.

------------------------

(ΝΑ/ΜΓ/ΕΙ)