Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-06-2019 17:40

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Στέλιου Χειμώνα στο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 25 Ιουνίου 2019, στο Λουξεμβούργο, η Σύνοδος του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας δρ Στέλιος Χειμώνας. Θέματα συζήτησης αποτέλεσαν το Μέλλον των Ενεργειακών Συστημάτων στην Ενεργειακή Ένωση και η επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων έως το 2050 καθώς, επίσης, οι Εξωτερικές Σχέσεις στον τομέα της Ενέργειας.

Αναφορικά με το Μέλλον των Ενεργειακών Συστημάτων στην Ενεργειακή Ένωση, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην οριστικοποίηση των σχετικών Συμπερασμάτων του Συμβουλίου. Ο κ. Χειμώνας σημείωσε ότι για να είναι επιτυχημένη η μακρόπνοη στρατηγική της Ενεργειακής Ένωσης, επιβάλλεται να είναι ρεαλιστική και ισορροπημένη. Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Χειμώνας, φιλοδοξεί να μετατρέψει μακροπρόθεσμα το σύστημά της σε ένα αυτόνομο ενεργειακό σύστημα, όπου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, τη δημιουργία της απαραίτητης ευελιξίας στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μέσω της εισαγωγής φυσικού αερίου στο ενεργειακό της μείγμα και τη χρήση καινοτόμων, οικονομικά αποδοτικών και ψηφιοποιημένων τεχνολογιών.

Στην παρέμβασή του σε σχέση με το θέμα των Εξωτερικών Σχέσεων στον Τομέα της Ενέργειας, ο κ. Χειμώνας επικεντρώθηκε στην προοπτική η Ανατολική Μεσόγειος να αποτελέσει εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της ΕΕ με φυσικό αέριο, ενημερώνοντας για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου οι οποίες καθιστούν την αποφασιστική εμπλοκή της ΕΕ εκ των ων ουκ άνευ. Ο κ. Χειμώνας ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος χαιρετίζει το κείμενο Συμπερασμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα πρέπει να εισηγηθούν, χωρίς καθυστέρηση, κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας και προσδοκεί ότι τα μέτρα αυτά θα είναι τέτοια που θα επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Κατά το γεύμα εργασίας, συζητήθηκε ο διεθνής ρόλος του ευρώ στον τομέα της ενέργειας. Ο κ. Χειμώνας ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρές υποχρεώσεις αναφορικά με τη χρήση του ευρώ και ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά θα πρέπει να αφεθούν να επιλέξουν το νόμισμα της αρεσκείας τους. Οι συναλλαγές ενέργειας μεταξύ Ευρωπαίων αγοραστών και προμηθευτών είναι εφικτό να γίνονται με ευρώ, ούτως ώστε να ελαχιστοποιείται το ρίσκο στις τιμές μακροχρόνιων συμβάσεων ενέργειας, λόγω συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ο κ. Χειμώνας αναφέρθηκε, επίσης, στο παράδειγμα της Κύπρου, η οποία για να μειώσει αυτό το ρίσκο, έχει ενσωματώσει σχετική ρήτρα για χρήση του ευρώ στα συμβόλαια αναλογικού επιμερισμού που έχει με τις ευρωπαϊκές εταιρείες υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της.

_____________

/ΣΧ