Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-06-2019 12:45

Μήνυμα Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρήσης Παράνομων Ουσιών Εξάρτησης και της Διακίνησής τους – 26 Ιουνίου

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρήσης των Παράνομων Ουσιών Εξάρτησης και της Διακίνησής τους στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των παράνομων ουσιών εξάρτησης.

Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), ο ανώτατος φορέας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα των ουσιών εξάρτησης και της παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια, υιοθετεί το μήνυμα του ΟΗΕ για το έτος 2019, ότι η δικαιοσύνη και η υγεία αποτελούν τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών. Οι αποτελεσματικές απαντήσεις στο παγκόσμιο πρόβλημα, ως εκ τούτου, απαιτούν τη συνεργασία των υπεύθυνων θεσμών της υγείας, της δικαιοσύνης και των κοινωνικών υπηρεσιών για την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για τον έλεγχο των παράνομων ουσιών και τη διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η ΑΑΕΚ εστιάζει στη σημασία του δικαιώματος πρόσβασης όλων των πολιτών σε υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας-κοινωνικής επανένταξης και μείωσης της βλάβης από τη χρήση ουσιών εξάρτησης με σεβασμό πάντοτε στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα προσωπικά δεδομένα. Οι υπηρεσίες αυτές, σε συνεργασία με τα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης, μπορούν να λειτουργήσουν ως δύο προστατευτικοί παράγοντες απέναντι στην εξάρτηση και ταυτόχρονα ως καταλύτες για τη θεραπεία και την επανένταξη.

Μέσα από πολιτικές ενσωμάτωσης, σκοπεύουμε στη διατήρηση του ζητήματος των εξαρτήσεων στον τομέα της δημόσιας υγείας, στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στην πρόσβαση και στο δικαίωμα στην υγεία, στην ανθρωποκεντρική εκπαίδευση. Στόχος μας να αποτρέψουμε το στίγμα της κοινωνίας για τους χρήστες ουσιών εξάρτησης, το οποίο λειτουργεί ως ενισχυτικός μηχανισμός του φαύλου κύκλου της εγκληματικότητας και να ενσωματώσουμε τα άτομα αυτά στο θεραπευτικό μας δίκτυο. Όραμα μας να φέρουμε την κυπριακή κοινωνία «πιο κοντά σε αληθινούς τρόπους ζωής μακριά από εξαρτήσεις».

Απευθύνουμε κάλεσμα ενημέρωσης και διαλόγου για το θέμα της εξάρτησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρήσης των Παράνομων Ουσιών Εξάρτησης, στις ανοικτές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι συνεργάτες μας σε όλη τη χώρα. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε τον σύνδεσμο https://www.naac.org.cy/el/news/ekdiloseis-pagkosmias-imeras

(ΜΓ/ΣΧ)