Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-06-2019 14:05

Το κυπριακό σχήμα Monsieur Doumani στο Fête de la Musique και στις «Κυπριακές Μινιατούρες» στο Βερολίνο, 20 - 22 Ιουνίου 2019

Η αρχή του καλοκαιριού σηματοδοτήθηκε στο Βερολίνο, όπως και σε διάφορες άλλες πόλεις παγκοσμίως, με το καθιερωμένο φεστιβάλ Fête de la Musique.

Εκατοντάδες κοντσέρτα από μπλουζ μέχρι Worldmusic πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία της γερμανικής πρωτεύουσας. Στις 20 Ιουνίου 2019 στην εναρκτήριο εκδήλωση του Fête de la Musique, όπου μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο Δρ. Klaus Lederer, Γερουσιαστής για θέματα Πολιτισμού και Ευρώπης, και όπου μόνο επιλεγμένα σχήματα συμμετέχουν, είχε την τιμή να συμμετέχει και η Κύπρος  με το πολυβραβευμένο σχήμα Monsieur Dοumani, το οποίο κατενθουσίασε το παρευρισκόμενο κοινό.

Στις 22 Ιουνίου, οι Monsieur Dοumani συμμετείχαν στην πολιτιστική σειρά «Κυπριακές Μινιατούρες» στο Βερολίνο. Tο πολυεθνικό κοινό, ηλικίας από 18 μέχρι και 80 ετών, που παρακολούθησε τη συναυλία, αποθέωσε τους Monsieur Doumani, τον Αντώνη Αντωνίου στον τζουρά, τον Δημήτρη Γιασεμίδη στο τρομπόνι και φλάουτο και τον Άντυ Σκορδή στην κιθάρα.

To τρίο δημιουργήθηκε το 2011 στη Λευκωσία. Προερχόμενοι από διαφορετικούς μουσικούς χώρους, οι Monsieur Doumani προσεγγίζουν την κυπριακή παραδοσιακή μουσική τολμηρά και πρωτοποριακά, διασκευάζουν αλλά και συνθέτουν με πρωτότυπο τρόπο κυπριακά τραγούδια, που αντλούν έμπνευση από τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία. Οι στίχοι των κομματιών είναι άμεσα συνυφασμένοι με τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Κύπρου, την οποία σχολιάζουν με σατιρικό και χιουμοριστικό τρόπο. Η αποδοχή τους από ένα ευρύ κοινό, τους καθιστά μια ενεργό φωνή ακτιβισμού κατά της διαφθοράς, της κοινωνικής αδικίας και κάθε είδους ρατσισμού.

Την περιοδεία του σχήματος στο Βερολίνο οργάνωσε και επιμελήθηκε η Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο κα Γιώργα Σολομώντος, η οποία είχε και την πρωτοβουλία για την πολιτιστική σειρά «Κυπριακές Μινιατούρες», που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το έτος 2013 στο Βερολίνο. Στόχος της πολιτιστικής σειράς είναι η παρουσίαση του πλούτου της πολιτιστικής δημιουργίας κυπρίων καλλιτεχνών.

Η επόμενη «Κυπριακή Μινιατούρα» θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου 2019.

(ΜΓ/ΕΙ)