Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-03-2018 10:49

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών και Βρετανού Ύπατου Αρμοστή μετά την υπογραφή Σύμβασης για εξάλειψη διπλής φορολογίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης και ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο κ. Matthew Kidd, υπέγραψαν την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, σε ειδική τελετή στο Υπουργείο Οικονομικών, επικαιροποιημένη Σύμβαση για την Εξάλειψη της Διπλής Φορολογίας αναφορικά με τους Φόρους πάνω στο Εισόδημα και στα Κεφαλαιουχικά Κέρδη για την Παρεμπόδιση της Φοροδιαφυγής και της Φοροαποφυγής, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας.

 Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά από το πέρας της υπογραφής, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «η τελευταία Σύμβαση είχε υπογραφεί το 1974. Ήταν δηλαδή απηρχαιωμένη, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο στα ζητήματα της φορολογίας.

 Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο, σημαντικό εργαλείο που διευρύνει την προοπτική και ανοίγει τον δρόμο για την οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Και βεβαίως, να τονίσω πως για την κυπριακή Κυβέρνηση η διατήρηση και διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Πρόκειται για μια σχέση την οποία θέλουμε να διατηρήσουμε, ασχέτως της επικείμενης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Παρά την έξοδο, θεωρούμε πως οι σχέσεις μας και στο οικονομικό και εμπορικό πεδίο πρέπει να παραμείνουν ισχυρές. Θεωρούμε πως η προοπτική περαιτέρω διεύρυνσής τους υπάρχει και η επικαιροποιημένη Σύμβαση είναι – το λέω ξανά – ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, προϋπόθεση προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. 

Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, προς τον Ύπατο Αρμοστή, για τη συνεργασία και για την επιτυχή κατάληξη».

Από την πλευρά του ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε ικανοποίηση για τη σημερινή υπογραφή της Σύμβασης, η οποία, τόνισε, δίνει την ευκαιρία για εκσυγχρονισμό των σχέσεων Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου στον συγκεκριμένο τομέα. Συμφώνησε, δε, με τον Υπουργό ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν τέτοιου είδους εργαλεία για στήριξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ακόμη και μετά από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

 

(ΓΑ/ΜΛ/ΕΙ)