Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-06-2019 13:33

Παρέμβαση της βουλεύτριας κας Αννίτας Δημητρίου σε Διάσκεψης Κορυφής Γυναικών Πολιτικών Ηγετών, στο Τόκυο

Άρχισαν χθες, 26/6/2019, και ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα στο Τόκυο οι εργασίες της Διάσκεψης Κορυφής Γυναικών Πολιτικών Ηγετών, με θέμα την ανάληψη δράσεων για ανάπτυξη της κοινωνίας μέσω της υλοποίησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ. Στη Διάσκεψη, στην οποία συμμετέχει η Κύπρος για πρώτη φορά, έλαβε μέρος η βουλεύτρια κα Αννίτα Δημητρίου, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

Σε δήλωσή της εκ μέρους της Κύπρου για το θέμα της ανάληψης δράσεων και την προαγωγή της κοινωνίας μέσω της υλοποίησης των ΣΒΑ, η κα Δημητρίου υπογράμμισε ότι η επιτυχία της Ατζέντας 2030 απαιτεί αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών, διασυνοριακές συνεργασίες, αμοιβαία λογοδοσία και κοινή ευθύνη. Τόνισε δε ότι συνεκτικές πολιτικές, συνέργειες, οριζόντιος συντονισμός δράσεων και εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων μερών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, συνιστούν κεντρικές αρχές, απαραίτητες για την ενδυνάμωση της διαδικασίας υλοποίησης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κα Δημητρίου επεσήμανε ότι η επίτευξη δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης διευθέτησης του προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρά τις δυσκολίες που επήλθαν συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής εδαφών και πόρων μας, συνέχισε η κα Δημητρίου, θα εντατικοποιήσουμε και θα ενδυναμώσουμε τις προσπάθειές μας για πλήρη επίτευξη των ΣΒΑ, γεγονός που αδιαμφισβήτητα θα λειτουργήσει ως καταλύτης, συμβάλλοντας στην προώθηση της ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας προς όφελος των Κυπρίων πολιτών, των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Καταλήγοντας, η Κύπρια βουλεύτρια έκανε μνεία στον ρόλο κλειδί που μπορούν να διαδραματίσουν τα κοινοβούλια στην υλοποίηση των ΣΒΑ. Επεσήμανε ότι, στο πλαίσιο της άσκησης της νομοθετικής τους εξουσίας, τα κοινοβούλια έχουν τη δύναμη και πρέπει να προωθήσουν και να ψηφίσουν την αναγκαία νομοθεσία, προκειμένου να διευκολύνουν τον εντοπισμό κενών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρεμποδίζουν την υλοποίηση των ΣΒΑ. Μέσω της άσκησης των αρμοδιοτήτων τους με την έγκριση του προϋπολογισμού, σημείωσε η κα Δημητρίου, τα κοινοβούλια μπορούν ακόμη να διασφαλίσουν την κατανομή και κινητοποίηση επαρκών πόρων προς αυτή την κατεύθυνση. Ανέφερε, επίσης, ότι τα κοινοβούλια μπορούν να ενθαρρύνουν την ενεργό εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων μερών, της νεολαίας, των τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών γενικότερα στη διαδικασία υλοποίησης των ΣΒΑ. Τέλος, μέσω της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου και συστηματικής παρακολούθησης, τα κοινοβούλια μπορούν και πρέπει να ασκήσουν επαρκή πίεση στις κυβερνήσεις τους, προκειμένου να λογοδοτούν για την τήρηση των δεσμεύσεών τους έναντι της υλοποίησης των ΣΒΑ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για επιτάχυνση της προόδου και δημοκρατική νομιμοποίηση της διαδικασίας υλοποίησης των Στόχων.

Δεν πρόκειται για πρωτοβουλία, τόνισε η κα Δημητρίου͘ είναι αναγκαιότητα και οφείλουμε να αναλάβουμε δράση, αν όχι για μάς, σίγουρα για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Αυτό ορίζει η δημοκρατία και έτσι επαρκώς θα υπηρετείται, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλίσεις και αποκλεισμούς, χωρίς στερεότυπα, αλλά με ίσες ευκαιρίες και ίση συμμετοχή, κατέληξε η Κύπρια βουλευτής.

_____________

/ΣΧ