Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-01-2018 22:25

Επίσημη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποψήφιου για την Προεδρία, κ. Νίκου Αναστασιάδη για εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Τα αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης δεν αποτελούν παρά ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας που μαζί χαράξαμε τα πέντε τελευταία χρόνια.

Πρωταγωνιστής της σημερινής μέρας είσαστε όλοι εσείς, οι Κύπριοι πολίτες.

Απόψε θέλω να απευθυνθώ στο σύνολο του κυπριακού λαού. Και σε αυτούς που με ψήφισαν και σε όσους έκαναν άλλες επιλογές. Αλλά ακόμα και σε όσους δεν συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.

Η εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής είναι κρίσιμη γιατί από τη δική σας βούληση θα εξαρτηθεί εάν η χώρα θα πορευθεί με σταθερότητα προς το μέλλον. Συνεπώς, η δική σας ψήφος θα κρίνει την πορεία αυτής της χώρας και θα καθορίσει το μέλλον του τόπου μας, αλλά και των παιδιών μας.

Το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρο: Είτε θα συνεχίσουμε με τη σιγουριά που δημιουργεί το σήμερα σήμερα και την προοπτική του αύριο ή θα επιστρέψουμε σε δογματικές πολιτικές και αδιέξοδα που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Είτε θα συνεχίσουμε την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας, μείωσης ή εξάλειψης της ανεργίας και δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας ή θα επιστρέφουμε στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που χαρακτήριζε την προηγούμενη διακυβέρνηση.

Είτε θα συνεχίσουμε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ανέδειξε, αλλά και ενίσχυσε την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο είτε θα παγιδεύσουμε ξανά τη χώρα μας σε ιδεολογικά αδιέξοδα και αγκυλώσεις.

Φίλες και φίλοι,

Δεν είναι η ώρα των πειραματισμών. Αυτό που θέλω να σας βεβαιώσω είναι ότι θα συνεχίσουμε την ίδια συνετή και υπεύθυνη πολιτική που:

• οδηγεί στην απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών,
• που κατέστησε τη χώρα μας μέρος του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
• αναβάθμισε τις σχέσεις μας με όλα τα γειτονικά κράτη,
• που γνωρίζει τις προσδοκίες του Κυπριακού Ελληνισμού και έφερε στο επίκεντρο την κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της αποχώρησης του κατοχικού στρατού.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Τα τελευταία πέντε χρόνια μαζί διασώσαμε την Κύπρο από τη χρεωκοπία, μαζί θέσαμε τα θεμέλια για την Κύπρο της νέας εποχής. Την Κύπρο, μια σύγχρονη πατρίδα, ένα σύγχρονο κράτος που νοιάζεται για τους πολίτες του, που ενδιαφέρεται να υπηρετεί τους πολίτες του.

Την ερχόμενη Κυριακή καλούμαστε να αποφασίσουμε εάν θα συνεχίσουμε την πορεία μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του κράτους, της σταθερής ανάπτυξης, κι αν ακόμα θα διασφαλίσουμε την προοπτική για τους νέους μας.

Αν μέσα από σύγχρονες αντιλήψεις θα συνεχίσουμε τη συνεργασία κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας που προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί θέσεις εργασίας και ένα κοινωνικά ευαίσθητο κράτος.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Αισθάνομαι την ανάγκη για ακόμη μια φορά να επαναλάβω αυτό που από την πρώτη στιγμή είχα δηλώσει: αντίπαλος όλων μας είναι τα προβλήματα που ο λαός μας αντιμετωπίζει. Και κανένας δεν περισσεύει.

Θέλω να συγχαρώ τους ανθυποψηφίους μου για το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας και να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν για την υποδειγματική εκλογική διαδικασία.

Την ίδια ώρα, θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστώ θερμά όλες και όλους για την ισχυρή εντολή που μου δώσατε.

Κληθείς, στη συνέχεια, να πει εάν έχει προβληματίσει το γεγονός ότι το 2008 κάποια λάθη στοίχησαν την εκλογή του κ. Ιωάννη Κασουλίδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η παρελθοντολογία είναι αρκετή ως δίδαγμα, λέγοντας επίσης πως «δεν αντιλαμβάνομαι που ήταν τα λάθη του κ. Κασουλίδη το 2008».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι το σημερινό αποτέλεσμα ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο και ότι εκείνο που δεν αναμένετο ήταν η μικρή διαφορά με τον δεύτερο ανθυποψήφιο, και ερωτηθείς εάν έχει αρχίσει τους σχεδιασμούς για την επόμενη Κυριακή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι δεν θεώρησε ποτέ τους ανθυποψηφίους του ως αντιπάλους. «Συνεπώς είμαι έτοιμος και για Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και για συνεργασία με όλους. Αυτό που προέχει είναι το καλό της πατρίδας μας, η αντιμετώπιση με ρεαλισμό και με συγκροτημένο πρόγραμμα η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ο λαός μας αντιμετωπίζει», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση εάν αυτό αποτελεί άνοιγμα προς το Κέντρο και προς τον κ. Λιλλήκα και εάν θα επιδιώξει συνάντηση με τον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Λιλλήκα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Λιλλήκα, οι οποίοι τον συνεχάρησαν. Συνεχίζοντας, είπε: «Η θέση μου είναι ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος να υπάρξουν συνεργασίες. Για να εκσυγχρονίσεις το κράτος θέλεις πλειοψηφία στην Βουλή. Συνεπώς, θέλεις συνεργάτες για να αντιμετωπίσεις προβλήματα που και πάλι απαιτούν νομοθεσίες, θα πρέπει να συνεργαστείς με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Και αυτή η πενταετία ήταν απόδειξη της δυνατότητας που παρέχεται σε όλους μας μέσα από τη συνεργασία να δώσουμε ακόμα καλύτερες μέρες. Το έχω πει, θα το επαναλάβω και απόψε: Αυτή είναι η τελευταία πενταετία που διεκδικώ. Κι αυτό δημιουργεί τις βάσεις ακριβώς για συνεργασίες, γιατί δεν θα είμαι ανθυποψήφιος κανενός. Συνεπώς, πιστεύω ότι μέσα από ένα κλίμα συναίνεσης, μέσα από την αγάπη που όλοι έχουμε για τον τόπο μας, θα πορευτούμε την επόμενη Κυριακή με αποφασιστικότητα και με προτεραιότητα τη διασφάλιση της σταθερότητας, τη διασφάλιση της ανάπτυξης, την αντιμετώπιση με αποτελεσματικό τρόπο των όσων προβλημάτων ακόμα οι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει σημείο συνάντησης με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως «όσον αφορά το Κυπριακό υπάρχουν θέσεις αρχής που δεν αλλοιώνονται. Θέσεις, όμως, που έχουν καθοριστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας και που διασφαλίζουν τη γνώση των ορίων μέσα στα οποία ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας να κινηθεί. Και νομίζω το έχω αποδείξει αυτή την πενταετία ότι ξέρω και να συνδιαλέγομαι και να είμαι ευαίσθητος στις ανησυχίες των συμπατριωτών μου, αλλά ταυτόχρονα είμαι και εξίσου ευαίσθητος για την ασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και τις αξιώσεις ή προσδοκίες. Αυτό που επιδιώκουμε είναι τη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού, βιώσιμου κράτους, ιδιαίτερα δε κυρίαρχου και ανεξάρτητου από κάθε παρέμβαση της όποιας τρίτης χώρας, χωρίς εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και στρατούς κατοχής».

Σε ερώτηση εάν τον ξάφνιασε το αποτέλεσμα για τον κ. Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «από την ώρα που απευθύνεσαι στον λαό θα πρέπει να αναμένεις την ετυμηγορία τους και με νηφαλιότητα και με σεβασμό. Εγώ αυτό που ξέρω, και μιλώ μόνο για τον εαυτό μου, είναι πως αισθάνομαι την τιμή που μου έγινε να πάρω μια τόσο ισχυρή εντολή».

____________

ΜΚΥ/ΣΧ