Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-07-2019 15:17

Γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στο ΑΚΕΛ

Παρά το ότι δεν είναι επιθυμία της Κυβέρνησης οι καθημερινές αντιπαραθέσεις, ειδικά μάλιστα για το εθνικό ζήτημα, εντούτοις υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να διευκρινίζονται και είναι αναγκαίο να αποκαθίσταται η αλήθεια.

Είναι ανακριβής ο επαναλαμβανόμενος ισχυρισμός του ΑΚΕΛ ότι δεν είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ που, μεταξύ άλλων, ζήτησε νέες και καινοτόμες ιδέες για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση και η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Εκείνο που επαναλαμβάνει το ΑΚΕΛ, ότι δηλαδή «ήταν η πλευρά μας που τις έβαλε στο τραπέζι και, αναμενόμενα, ο Γ.Γ. ζήτησε από τις δυο πλευρές να τα βρουν μεταξύ τους» (Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ, 8 Ιουλίου 2019), δεν είναι αλήθεια.

Στην Έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Οκτώβριο 2018, ο κ.Γκουτέρες αναφέρει επι λέξει τα εξής: «Θα δώσω οδηγίες στην κυρία Λουτ να συνεχίσει τις συνομιλίες για να μετρήσει την έκταση της πραγματικής σύγκλισης σε κομβικά ζητήματα και τη θέληση των πλευρών να ενσωματώσουν καινοτόμες προτάσεις (novelproposals) ως μέρος μιας συνολικής λύσης».

Η Έκθεση του Γ.Γ. λέει το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται το ΑΚΕΛ. Είναι προφανές ότι ο ίδιος ο Γ.Γ., μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά, θεώρησε χρήσιμο και κάλεσε τις δυο πλευρές να ενσωματώσουν νέες προτάσεις. Το θεωρεί σημαντικό ζητώντας από την ειδική σύμβουλό του να προσμετρήσει τη βούληση των δυο πλευρών για τέτοιες καινοτόμες προτάσεις.

Εξάλλου, ήταν τότε, με εκείνη την Έκθεση του Γ.Γ. αλλά και το διορισμό της κας  Λουτ, που είχε καταρριφθεί και ο άλλος ισχυρισμός του ΑΚΕΛ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν είχε πείσει τον Γενικό Γραμματέα» για τη βούλησή του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά και σημερινή αναφορά του ΑΚΕΛ ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη στασιμότητα στη διαδικασία, θα πρέπει μάλλον να προσθέτουμε, προκειμένου να ακριβολογούμε, ότι η Τουρκία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη στασιμότητα που η ίδια προκάλεσε και συντηρεί.

Απορρίπτουμε εξάλλου την υπόνοια που αφήνει σήμερα το ΑΚΕΛ για την καθαρότητα και πληρότητα της τοποθέτησης της δικής μας πλευράς όταν λέει ότι «θα πρέπει η πλευρά μας να ευθυγραμμιστεί πλήρως και ξεκάθαρα» με τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν. Διότι όχι μόνο η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν και είναι και πλήρης και ξεκάθαρη, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ήταν ο Πρόεδρος που από την αρχή –και προτού ακόμα έχουμε την έκκληση του Γ.Γ.- ζήτησε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου διακόπηκαν και με δεδομένο το Πλαίσιο Γκουτέρες.

______________

ΡΜ/ΑΜ//ΣΧ