Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-07-2019 20:48

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στα εγκαίνια της Πλατείας Διδυμοποιήσεων Κατωκοπιάς, χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που δέχθηκα την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ και να τελέσω τα εγκαίνια της συμβολικής σημασίας Πλατείας Διδυμοποιήσεων της κοινότητας Κατωκοπιάς με τους Δήμους Τρουή Γαλλίας, Δημητσάνας και Καντάνου-Σελίνου Κρήτης. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό προς όλους τους παρευρισκομένους που τιμούν απόψε με την παρουσία τους την όμορφη αυτή προσπάθειά σας και να καλωσορίσω τους εκλεκτούς εκπροσώπους των τριών πιο πάνω Δήμων στη σημερινή εκδήλωση.

Η χαρά και η συγκίνηση είναι μεγάλη όταν κάποιος βρίσκεται ανάμεσα στους ανθρώπους της υπαίθρου, ανάμεσα σε ανθρώπους που καθημερινά αγωνίζονται σκληρά, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες και σε περιβάλλον σκληρού ανταγωνισμού, ιδιαίτερα τους κατοίκους της κατεχόμενης κοινότητας Κατωκοπιάς, που για 45 χρόνια ατενίζουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους χωρίς να μπορούν να εξασκήσουν το βασικό δικαίωμα της ειρηνικής απόλαυσης της ιδιοκτησίας.

Σήμερα βρισκόμαστε στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, που μας θυμίζει τη βάναυση τουρκική εισβολή και κατοχή. Εδώ στην πράσινη γραμμή όπου οι ακρίτες της Κατωκοπιάς παραμένουν άγρυπνοι φρουροί καρτερώντας υπομονετικά την ώρα της λευτεριάς και της επιστροφής.

Η παρουσία σας εδώ καταδεικνύει τους στενούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν μεταξύ της κοινότητας Κατωκοπιάς και των τριών Δήμων και επιβεβαιώνουν τους ιστορικούς και ακατάλυτους δεσμούς τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη φίλη χώρα της Γαλλίας.

Η διδυμοποίηση της κατεχόμενης Κατωκοπιάς, μιας κοινότητας με πολύχρονη ελληνική ιστορία και πολιτισμό, με την ιστορική κωμόπολη Δημητσάνα του Νομού Αρκαδίας στην Πελοπόννησο (της οποίας ο πρώτος Μητροπολίτης ήταν Κύπριος) όπως, επίσης, και με τον ιστορικό Δήμο Καντάνου - Σελίνου του Νομού Χανίων της ηρωικής Κρήτης, μαρτυρεί τις αδελφικές σχέσεις της Κύπρου με την Ελλάδα, την ανεξίτηλη σφραγίδα του έθνους στην κοινή μας καταγωγή, την ιστορία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας. Η Κύπρος και η Κρήτη δεν υποτάχτηκαν ποτέ στους κατακτητές. Οι μεν κάτοικοι της  Κατωκοπιάς, εκδιώχτηκαν από τη γη τους με τον πιο βίαιο τρόπο, έγιναν πρόσφυγες και εξαναγκάστηκαν να ζουν μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες κρατώντας άσβεστο τον πόθο της επιστροφής. Οι δε κάτοικοι του χωριού Καντάνου, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βίωσαν την καταστροφή, την εκθεμελίωση του χωριού τους από τους Γερμανούς τον Ιούνιο του 1941, για την ηρωική αντίστασή τους κατά του ξένου εισβολέα.

Τυχαία όμως δεν είναι ούτε η διδυμοποίηση της Κατωκοπιάς με τη γαλλική κωμόπολη Truyes, κοντά στην Tours, η οποία ακολούθησε την αδελφοποίηση της Μόρφου με την γειτονική πόλη Saint-Cyr sur Loire. Πρόκειται για άλλη μια ηρωική κοινότητα που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν επιβλήθηκε κατοχή στην περιοχή, η γενναιότητα  και το θάρρος των λιγοστών κατοίκων του Truyes μετέτρεψαν τη διαχωριστική γραμμή από κατεχόμενη περιοχή σε ελεύθερη ζώνη, με ο απολογισμό για την Truyes  επτά  νεκρούς οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους  για τη Γαλλία όπως έκαναν εκατοντάδες Κύπριοι για τον τόπο τους.

Η ευρύτερη περιοχή της Tours, μιας αρκετά δραστήριας περιοχής, ανέκαθεν επιδείκνυε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο και αυτό δεν είναι άσχετο με την παρουσία και δράση του Συνδέσμου Φίλων της Κύπρου με επικεφαλής τον Paul Olivier, ο οποίος  πρωτοστάτησε και στην προώθηση της διδυμοποίησης Truyes-Κατωκοπιάς.

Η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής της, ενθαρρύνει και στηρίζει πρωτοβουλίες όπως αυτές της κοινότητας Κατωκοπιάς γιατί συμβάλλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση άλλων λαών για το κυπριακό πρόβλημα και, ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην ενθάρρυνση και ανάπτυξη  της πολυπολιτισμικότητας, στοιχείο απαραίτητο σε μια Ενωμένη Ευρώπη που αποτελεί το σπίτι όλων μας.

Όπως έχω αναφέρει προηγουμένως, η διαμόρφωση της πλατείας στον συγκεκριμένο χώρο έχει συμβολική σημασία γιατί καταδεικνύει τη θέληση και αποφασιστικότητα τόσο της Κυβέρνησης όσο και τη δική σας για διεκδίκηση και επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών μας  μέσα από μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. 

Μέχρι να έρθει όμως εκείνη η στιγμή, η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να γίνει όσο το δυνατό πιο άνετη η διαβίωση σας στην ελεύθερη Κύπρο. Γνωρίζω πολύ καλά τους αγώνες που έχετε δώσει για να κρατήσετε ζωντανή αυτή την περιοχή για τους οποίους είστε άξιοι θαυμασμού και συγχαρητηρίων. Αποτελείτε, μέσα από τον τρόπο και τη στάση ζωής σας, φωτεινά παραδείγματα αντίστασης στην αλλοτρίωση και την εγκατάλειψη της γης που σας γέννησε και ανάθρεψε.

Το κράτος, στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων μέσα από διαφορά σχέδια χορηγιών, στηρίζει τις προσπάθειες  που στοχεύουν στη  διατήρηση και ανάπτυξη  της υπαίθρου, ειδικότερα ευαίσθητων περιοχών όπως είναι η περίπτωση της Κατωκοπιάς. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πάρα τα προβλήματα στην οικονομία τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και η Επαρχιακή Διοίκηση θα σταθούν δίπλα στις κοινότητες της υπαίθρου και ιδιαίτερα των οποίων η συνεισφορά στην ανάπτυξη του τόπου είναι ανεκτίμητη. 

Κλείνοντας, θέλω να  ευχαριστήσω ξανά της αντιπροσωπείες των τριών Δήμων για την εδώ παρουσία τους και να ευχηθώ κουράγιο στους ακρίτες της νεκρής ζώνης που καθημερινά δίνουν τη δική τους μάχη για να κρατήσουν ζωντανή τη νεκρή ζώνη.

Εύχομαι σε όλους να περάσετε όμορφα και να απολαύσετε το πλούσιο πρόγραμμα αυτών των εκδηλώσεων, αλλά και το μαγευτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποιούνται.

Σας ευχαριστώ.

(/ΣΧ)