Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-07-2019 20:00

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση μνήμης και τιμής του Δήμου Λεμεσού, υπέρ των 13 θυσιασθέντων ηρώων της έκρηξης στο Μαρί

Επιτρέψετε μου να μεταφέρω την απολογία του Προέδρου της Δημοκρατίας που για λόγους ανωτέρας βίας - όπως γνωρίζετε είχε ένα ατυχές περιστατικό μερικές μέρες πριν-  δεν μπορεί να παραστεί στην αποψινή εκδήλωση.

Κυρίες και κύριοι,

Η 11η Ιουλίου του 2011, έχει καταγραφεί ως μία από τις τραγικότερες ημέρες στη σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου. Η φοβερή έκρηξη που στοίχισε 13 πολύτιμες ζωές  συγκλόνισε όλους μας, γιατί, μεταξύ άλλων, ανέδειξε ευθύνες σε όλα τα επίπεδα και παθογένειες που οδήγησαν στην καταστροφή.

Τιμώ την προσπάθεια του Δήμου Λεμεσού που με τη στήριξη του Υπουργείου Άμυνας συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης των 13 ηρώων μας.

Πρόκειται για μία εκδήλωση που  έχει καταστεί θεσμός και  θα θυμίζει σε όλους μας πως η προσφορά στον τόπο και την κοινωνία δεν έχει όρια.

Η έκρηξη στο Μαρί, πέραν από τον τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές, τράνταξε και τα θεμέλια του Κράτους, έθεσε υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του Κράτους να προστατεύει τους πολίτες του και την ίδια ώρα αποτέλεσε ένα τεράστιο πλήγμα στην ήδη τότε κλυδωνιζόμενη οικονομία του τόπου.

Οι 13 ήρωες της τραγωδίας στο Μαρί, προτάσσοντας τη ζωή τους, το δημόσιο συμφέρον και την αγάπη για την πατρίδα, σήκωσαν πολιτικές και διοικητικές ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν.

Οκτώ χρόνια μετά, ευθύνες κατανεμήθηκαν. Οι πολίτες ξέρουν, οι θεσμοί αποφάσισαν, η Ιστορία κατέγραψε τα γεγονότα.

Απόψε δεν είμαστε εδώ  για να κατανείμουμε ευθύνες. Απόψε  είμαστε εδώ  για να τιμήσουμε τους 13 ήρωες. Η επιτέλεση του καθήκοντος προς την πατρίδα είναι μερικές φορές τόσο οδυνηρό καθήκον που κανένας άλλος τίτλος πλην εκείνου του ήρωα, δεν μπορεί να αναδείξει την σπουδαία προσφορά εκείνων που υπακούουν στον υπέρτατο νόμο της συνείδησής τους. Οι 13 ήρωες μας υπεραμύνθηκαν του όρκου  τους απέναντι στο Κράτος και την κοινωνία.

Εκφράζω, για μία ακόμη φορά, τον τεράστιο σεβασμό μου προς όλους όσοι εκτελώντας το καθήκον τους, έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν κατά τη φοβερή εκείνη ημέρα.

Αναγνωρίζοντας το μέγεθος και την αξία της προσφοράς τους, μεριμνήσαμε για το αυτονόητο απέναντι στις οικογένειές τους και τη μνήμη τους. Παράλληλα, με την απόφασή μας ως Κυβέρνηση να ανακηρύξουμε ήρωες τους 13 πεσόντες, αποδώσαμε την ύψιστη τιμή στα θύματα της τραγωδίας.

Σεβαστοί συγγενείς,

δεν υπάρχουν λόγια να απαλύνουν την τεράστια απώλεια των δικών σας ανθρώπων.

Αν υπάρχει κάτι που εμείς μπορούμε να κάνουμε, είναι να σας διαβεβαιώσουμε πως θα συνεχίσουμε ως Κυβέρνηση, να ευρισκόμαστε δίπλα σας, παρέχοντας κάθε δυνατή στήριξη. Αυτή, άλλωστε, είναι και η ελάχιστη υποχρέωσή μας, είναι η ελάχιστη συμβολή μας στην αναγνώριση της θυσίας των δικών σας ανθρώπων για την πατρίδα που ολιγώρησε.

Το χρέος μας προς τους ήρωες του Μαρί μπορεί να εξοφληθεί μόνο με τη δημιουργία μιας πατρίδας στην οποία κάθε πολίτης θα ζει και θα εργάζεται σε καθεστώς ασφαλείας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ ξανά τον Δήμο Λεμεσού για την πρωτοβουλία του.

Να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την ανιδιοτελή του συνεισφορά τον Γιώργο Κιμούλη, τον υπέροχο ηθοποιό, τον οποίο αισθάνομαι ως φίλο της Κύπρου μας. Τον τραγουδιστή Κώστα Χατζηχριστοδούλου, το Φωνητικό Σύνολο Διάσταση και φυσικά τον Βάσο Αργυρίδη που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της αποψινής  εκδήλωσης.

Σεβαστοί μου συγγενείς των ηρώων μας,

Η ηρωική κληρονομιά των 13 θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί ανήκει πρώτα απ’ όλα σε εσάς. Σε εσάς ο πόνος, σε εσάς και η τιμή.

Είναι όμως και μία κληρονομιά που θέλουμε να μοιραζόμαστε.

Είναι μια κληρονομιά που ανήκει στο Κράτος, στην κοινωνία, στις Δυνάμεις Ασφαλείας που πρέπει να είναι υπερήφανες που είχαν στις τάξεις τους τέτοιους λεβέντες.

Αιωνία τους η μνήμη.

Σημ.: Τον χαιρετισμό εκφώνησε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης