Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-07-2019 08:56

Επιμνημόσυνος λόγος του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Βασίλη Πάλμα στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Ντίνου Παύλου

Επανέρχονται κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες, οι μνήμες από τις επονείδιστες επετείους του καλοκαιριού του 1974. Εκείνου του καλοκαιριού, που έμελλε να στιγματίσει τις ζωές όλων μας, εκτρέποντας την ιστορική εξέλιξη της πατρίδας μας.  Σαράντα πέντε χρόνια πέρασαν από εκείνη την εθνική  τραγωδία, όταν ο μαύρος Ιούλιος του '74 έφερε το δίδυμο έγκλημα, το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή που το ακολούθησε και οδήγησε στην κατοχή του 37% των εδαφών της πατρίδας μας  από τους Τούρκους.

Τέτοιες μέρες κάθε χρόνο, προσερχόμαστε εδώ, στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στη Δορά, για να μνημονεύσουμε και να αποτίνουμε φόρο τιμής στον ήρωα Ντίνο Παύλου, το παλικάρι της κοινότητάς σας, που αψηφώντας τον θάνατο κατέγραψε σελίδες δόξας στο βιβλίο των ηρώων της πατρίδας μας. Γινόμαστε σήμερα ταπεινοί προσκυνητές της μνήμης του ήρωα  και, ταυτόχρονα, τιμούμε όλους τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, αναγνωρίζοντας το μεγαλείο της ψυχής τους. Η απόδοση τιμών σε ανθρώπους που σε καιρούς δύσκολους προέταξαν το πύρωμα της ψυχής τους απέναντι σε επιβουλές και μεθοδεύσεις, πρέπει να είναι, όχι μια τυπική και επαναλαμβανομένη διαδικασία, αλλά μια εθνικά αναγκαία πράξη χρέους, μια συνειδητή για όλους άσκηση αυτογνωσίας και αυτοκριτικής.

Κυρίες και κύριοι,

Μνημονεύουμε σήμερα το άξιο τέκνο της Δοράς, το άξιο τέκνο της Κύπρου, τον αγωνιστή της αντίστασης που με πάθος και αυταπάρνηση υπηρέτησε την πατρίδα το μαύρο εκείνο καλοκαίρι, προσφέροντας τη ζωή του στο βωμό της Δημοκρατίας, τον Ντίνο Παύλου.

Ο Ντίνος, γεννήθηκε στη Δορά το 1946 και ήταν το δευτερότοκο παιδί του Παύλου  και της Παρθενόπης. Αποφοίτησε από το Γεωργικό Γυμνάσιο Μόρφου, στοχεύοντας να ακολουθήσει το επάγγελμα του αμπελουργού και να εγκατασταθεί μόνιμα στο αγαπημένο του χωριό, τη Δορά. Η αγάπη του και η συνεχής ενασχόλησή του με τη γεωργία, φανερώνουν ότι ήταν γνήσιο τέκνο της κυπριακής γης.  Το όνειρό του άρχισε να γίνεται πραγματικότητα και αμέσως δημιούργησε και τη δική του  οικογένεια, αφού νυμφεύθηκε την Ελένη Κολώνα, με την οποία απέκτησαν τρεις γιους, τον Παύλο, τον Πανίκο και τον Ανδρέα, ο οποίος μετονομάστηκε σε Ντίνο μετά τον θάνατο του τιμημένου του πατέρα.    

Ο Ντίνος Παύλου ένας σπάνιος χαρακτήρας, με έντονη πίστη στα ελληνικά και πανανθρώπινα ιδανικά της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, συμμετείχε ανελλιπώς και ενεργά στα κοινά και παρακολουθούσε με προσοχή κάθε είδους εξέλιξη στα πολιτικά και εθνικά δρώμενα της πατρίδας μας. Έτσι, δεν μπορούσε να μείνει απαθής  στην αντεθνική δράση της Χούντας και των εδώ εγκάθετών της στρατιωτικών, αλλά και των μελών της ΕΟΚΑ Β΄. Κατατάγηκε αμέσως, με αίσθημα αυτοθυσίας, στο Εφεδρικό Σώμα, ως ειδικός αστυνομικός, με σκοπό την προάσπιση της Δημοκρατίας. Η 15η Ιουλίου 1974, μέρα του προδοτικού και ειδεχθούς πραξικοπήματος,  βρήκε τον Ντίνο Παύλου σε υπηρεσία στον Αστυνομικό Σταθμό Μαλλιάς. Εκεί, αντιστάθηκε ηρωικά στη δράση των πραξικοπηματιών, διδάσκοντας την πίστη και την αφοσίωση στο καθήκον και στα πανανθρώπινα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Ο ήρωας, αντέταξε τα στήθη του ενάντια στην προδοσία και έπεσε μαχόμενος για την τιμή και την αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και της δημοκρατικά εκλεγμένης ηγεσίας της.

Δυστυχώς όμως, παρά τη θυσία του Ντίνου και των άλλων αγωνιστών της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ο σχεδιασμός που τόσο καλά οργανώθηκε από τα ξένα κέντρα εξουσίας, στοχεύοντας στη διχοτόμηση της Κύπρου, υλοποιήθηκε, οδηγώντας στον εφιάλτη του δίδυμου εγκλήματος σε βάρος της πατρίδας μας. Το πραξικόπημα ήταν η ευκαιρία που από καιρό έψαχνε η Τουρκία. Και δεν έχασε καθόλου χρόνο. Στις 20 Ιουλίου του 1974, εκμεταλλευόμενη όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις του προδοτικού πραξικοπήματος, εισέβαλε στρατιωτικά στην Κύπρο. Από τότε πέρασαν σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια και ο λαός μας εξακολουθεί να σηκώνει ένα αβάσταχτο σταυρό μαρτυρίου με υπομονή, θάρρος και εγκαρτέρηση. Σαράντα πέντε χρόνια μετά, οι τραγικές συνέπειες της προδοσίας και του εγκλήματος παραμένουν αναλλοίωτες. Οι ηρωικοί νεκροί, οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, αποτελούν τεκμήρια της κατ΄ εξακολούθηση διεθνούς παρανομίας της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου μας.

Φίλες και φίλοι,

Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Ντίνου Παύλου, του αγωνιστή της Δημοκρατίας. Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της ψυχής του και θεωρούμε χρέος και ηθική υποχρέωσή μας τη θύμηση και την τιμή προς εκείνους που τολμούν να σταθούν πάνω από την πρόσκαιρη ζωή, θυσιάζοντάς την για την πατρίδα και τον λαό της, για τη λευτεριά και τη δημοκρατία. Ο ανδριάντας του ήρωα στην είσοδο του χωριού, στέκει αγέρωχος για να μας εμπνέει στους δύσκολους καιρούς, να φωτίζει τους αγώνες μας, να μας κρατάει προσηλωμένους στα ιδανικά και τις αξίες μας.

Παύλο, Πανίκο και Ντίνο, πόσο περήφανους σας κάνει, αλήθεια, ο ήρωας πατέρας σας, που αν και έφυγε νωρίς, αφήνοντας στη μητέρα σας Ελένη το βάρος της ανατροφής σας, έμεινε αθάνατος για την πατρίδα μας, φάρος για τους αγώνες μας, πυξίδα για τις αρχές και τα ιδανικά μας. Το ήθος, η παλικαριά, η προσήλωση στο καθήκον, η αγάπη για την πατρίδα και τη δημοκρατία και ο ηρωικός θάνατος, δίκαια κατέταξαν τον πατέρα σας Ντίνο Παύλου στο πάνθεον των ηρώων της ιστορίας μας.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Σήμερα, σαράντα πέντε χρόνια μετά τον ηρωικό θάνατο του Ντίνου Παύλου, σαράντα πέντε χρόνια μετά το πραξικόπημα και την Τουρκική Εισβολή, η πατρίδα μας συνεχίζει να στενάζει κάτω από το βάρος της κατοχής. Χρέος μας προς τον ήρωα αγωνιστή της Δημοκρατίας, Ντίνο Παύλου, αλλά και προς όλους τους άλλους ήρωες της πολύπαθης πατρίδας μας, είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ελευθερία, την επανένωση και την ευημερία της. Επιδίωξή μας είναι να επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, που να διασφαλίζει την ιστορική συνέχεια του λαού μας στη γη των προγόνων μας.

Η Τουρκία επιδεικνύει πάντοτε την ίδια αδιάλλακτη στάση και συνεχίζει τον σφετερισμό περιουσιών, την παράβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον εποικισμό, την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων, την αξίωση μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, περιφρονεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, κύριο γνώρισμα των οποίων είναι η προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι είναι δεδομένη η βούληση της δικής μας πλευράς για την επανέναρξη του διαλόγου, με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή διάθεση που επιδείξαμε μέχρι σήμερα.  Δυστυχώς, όμως, η Τουρκία προκαλεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών. Προβλήματα που αναδεικνύουν στον πιο έντονο βαθμό την αλαζονεία της ηγεσίας της και την έλλειψη κάθε διάθεσης από μέρους της να συνεργαστεί για την επίτευξη μια διαρκούς και κοινώς αποδεκτής λύσης του Κυπριακού.

Επιπλέον, η κατοχική δύναμη περιφρονεί προκλητικά κάθε αρχή του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, χωρίς να διστάζει να κάνει σαφή την επιδίωξη της να θέσει υπό την ηγεμονία και τον πλήρη έλεγχο της ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η καταφανής ωμή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης, δεν άφησε φυσικά αδιάφορη την Ευρωπαϊκή Ένωση που στέκεται αλληλέγγυα προς την Κύπρο και τα δίκαια της. Αυτό καταδεικνύει και η πολύ σημαντική απόφαση των ηγετών των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι τον περασμένο μήνα υιοθέτησαν ομόφωνα την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας.

Η έμπρακτη αυτή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων, διαμηνύει στην Τουρκία κατά τρόπο κατηγορηματικό και απόλυτο ότι  θα πρέπει να τερματίσει άμεσα τις έκνομες ενέργειες της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, και ότι επιβάλλεται, δίχως άλλο, να ακολουθήσει την οδό του πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των κρατών.

Κυρίες και κύριοι,

Ανεξάρτητα από την όποια στάση της άλλης πλευράς, μόνο η ενότητα του κυπριακού λαού και των πολιτικών δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει  στην απαλλαγή από την κατοχή και στην ελευθερία. Οποιεσδήποτε προσωπικές αντιπαραθέσεις ή πάθη, που πιθανόν να προκαλέσουν τη διολίσθηση της πορείας μας, πρέπει να τεθούν στο περιθώριο. Έχουμε υποχρέωση, προς όλους αυτούς τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στο βωμό της πατρίδας, να πορευτούμε με σύνεση και υπευθυνότητα. Το οφείλουμε σε αυτούς, το οφείλουμε στην ιστορική μας παράδοση, το οφείλουμε στις σημερινές και αυριανές γενιές.

Ας γίνει η θυσία του Ντίνου Παύλου πρόσταγμα εγρήγορσης, πυξίδα ενότητας και κοινής συστράτευσης για συνέχιση του αγώνα, μέχρι την τελική δικαίωση. Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ας γιγαντώνει η ηρωική μορφή του τη θέλησή μας για αγώνα για  ελευθερία, δικαίωση και πρόοδο της Κύπρου μας.

-----------------

ΕΚ/ΣΧ