Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-07-2019 11:42

Ομιλία του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα του 1974, στην Λεμεσό

Για 45 τόσα χρόνια συγκεντρωνόμαστε στους ιερούς χώρους της πατρίδας μας για να επιτελέσουμε το πρώτιστο και ακατάλυτο καθήκον μας. Να αποδώσουμε τον προσήκοντα φόρο τιμής και σεβασμού στους ήρωες νεκρούς μας. Σε όλους εκείνους που το οδυνηρό καλοκαίρι του 1974 προσέτρεξαν για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και ολόκληρο τον κυπριακό λαό, στον αγώνα υπέρ βωμών και εστιών.

Κάθε Ιούλιο και Αύγουστο εδώ και 45 χρόνια ανακαλούμε την τραγωδία, την προδοσία, τους πρόσφυγες, τους αγνοούμενους και τους νεκρούς μας και ολόκληρη η Κύπρος πενθεί και τιμά τα παιδιά της που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα από τις επιβουλές του Αττίλα. Μνημονεύουμε τους ήρωές μας που προσπάθησαν, άοπλοι, ανοχύρωτοι και προδομένοι, να σταματήσουν τη συμφορά. Μα δυστυχώς, το μέγεθος της προδοσίας ήταν τόσο μεγάλο που τίποτα δεν μπορούσε να αποτρέψει την καταστροφή.

Κλίνουμε σήμερα ευλαβικά το γόνυ για όλους εκείνους, που από το χρέος μη κινούντες, παρέμειναν πιστοί μέχρις εσχάτων στα ιδανικά και τις αξίες του τόπου μας, δεν δείλιασαν και θυσίασαν το πολυτιμότερο αγαθό, την ίδια τους τη ζωή για την προάσπιση και τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου μας.

Φίλες και φίλοι,

Το τίμημα που πλήρωσε η Λεμεσός στους αγώνες της πατρίδας μας για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας ήταν δυσβάσταχτο. Η μνημόνευση των ηρωικώς πεσόντων μας για 45 τώρα χρόνια αποτελεί την άσβεστη φλόγα του αγώνα για δικαίωση, δημοκρατία και ελευθερία. Το ιερό μας καθήκον και η εθνική υπερηφάνεια, μάς καλούν για άλλη μια χρονιά να διατρανώσουμε την αποφασιστικότητα και τη θέλησή μας να διατηρήσουμε ακλόνητη την πίστη μας στον αγώνα για άρση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής.

Το χρέος είναι βαρύ και οι ευθύνες μας τεράστιες. Έχοντας βιώσει επί δεκαετίες ολόκληρες τις καταστροφικές συνέπειες της διχόνοιας, οφείλουμε και έχουμε ηθική και ιστορική υποχρέωση να παραμείνουμε μονιασμένοι και αδιαίρετοι. Η διαφύλαξη της πολιτικής ενότητας και της κοινωνικής συσπείρωσης του λαού μας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση εάν θέλουμε να αναστρέψουμε τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και να τιμήσουμε, όχι πια στα λόγια, αλλά στην πράξη, τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων μας.

Βασικό μας μέλημα πρέπει να είναι η προάσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού, και η διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις έντονες προκλήσεις της Τουρκίας.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου και την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, η οποία θα επανενώνει τη χώρα και τον λαό της και θα κατοχυρώνει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της πατρίδας μας.

Μια λύση, η οποία θα δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας που θα επιτρέπουν την ειρηνική διαβίωση σε ένα σύγχρονο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε απόλυτη συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο και τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Σε ένα κράτος, απαλλαγμένο από τις όποιες ξένες εξαρτήσεις και αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Εδώ και δύο χρόνια, μετά από τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες των μεθοδεύσεων και των προσκομμάτων που θέτει η Τουρκία που μοναδικό στόχο έχουν την κωλυσιεργία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Παρά την κατ’ επανάληψη δεδηλωμένη ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών, πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους πως καμία διαδικασία δεν μπορεί να επαναρχίσει εάν η Τουρκία δεν τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των Χωρικών Υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην προσπάθειά μας για άρση της στασιμότητας που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια εξ υπαιτιότητας της τουρκικής πλευράς, απευθύνουμε κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι έσπευσαν να καταδικάσουν τις παράνομες γεωτρήσεις που επιχειρεί η Τουρκία. Μόλις προ ημερών, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ  χαρακτήρισε τη νέα επιχειρούμενη παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας ως περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου και δεσμεύτηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Κυβέρνηση, όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά την αδιάλλακτη και προκλητική στάση της τουρκικής πλευράς, παραμένει προσηλωμένη και δεσμευμένη στην εξεύρεση μιας λύσης που θα διασφαλίζει την ασφάλεια, την ευημερία και την πρόοδο όλων των Κυπριών, σε ένα κράτος χωρίς την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και χωρίς διαχωρισμούς. Μιας λύσης που θα φέρει επιτέλους τη δικαίωση για τις θυσίες των ηρώων μας.

Με φάρο τη θυσία των ηρώων μας, διατρανώνουμε σήμερα την αποφασιστικότητα και τη θέλησή μας για επανένωση της πατρίδας μας. Έχουμε ιστορικό καθήκον προς όλους όσοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας, αλλά και ηθική ευθύνη έναντι στις επερχόμενες γενεές των Κυπρίων.

(ΜΚΥ)