Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-07-2019 12:30

Αναφορά Προέδρου Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής σε Ειδική Συνεδρία της Ολομέλειας

Η σημερινή ειδική συνεδρία της Βουλής πραγματοποιείται με μοναδικό θέμα τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο του 1974. Προτού καταθέσω τη δική μου αναφορά, σας καλώ σε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των ηρώων και των μαρτύρων της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Αιωνία τους η μνήμη!

Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνέρχεται σήμερα, για να καταδικάσει ξανά, σαράντα πέντε χρόνια μετά, το χωρίς προηγούμενο δίδυμο έγκλημα εις βάρος του λαού μας, το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, που ακολούθησε στις 20 Ιουλίου.

Μνημονεύουμε και τιμούμε σήμερα αυτούς που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πατρίδας, υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και την ελευθερία κατά το πραξικόπημα.  Αυτούς που θυσιάστηκαν στον αγώνα για προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας ενάντια στους Τούρκους εισβολείς. Τους αγνοουμένους και τις οικογένειές τους, τους παθόντες, τους εγκλωβισμένους και τους χιλιάδες εκτοπισμένους συμπατριώτες μας. Σαράντα πέντε χρόνια μετά, οι πληγές είναι ακόμα ανοικτές, με τις τραγικές συνέπειες της μεγάλης προδοσίας να συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική και εθνική επιβίωση όλων των Κυπρίων. Σαράντα πέντε χρόνια μετά, εξακολουθούμε να παλεύουμε για τα αυτονόητα, την ελευθερία της πατρίδας μας και τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Η απόδοση τιμής στους αγωνιστές και τους πεσόντες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, πέρα από χρέος, συμβάλλει στη συντήρηση και αφύπνιση της ιστορικής μνήμης, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή ώστε αντλώντας τα απαραίτητα διδάγματα, να συνεχίσουν, με ορθό προσανατολισμό τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.  

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζουμε, για ακόμα μια φορά, την προδοσία και το έγκλημα και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει σθεναρά την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα, που κορυφώνεται αυτές τις μέρες με τις παράνομες ενέργειές της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της τουρκικής πλευράς για εποικισμό της Αμμοχώστου, οι οποίες περιφρονούν πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή Ψήφισμα για την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου στην πόλη τους και ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι θα γίνουν όλες οι δυνατές ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση. Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το οφείλουμε σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν μαχόμενοι, το οφείλουμε σε αυτούς που θα’ ρθουν, στις μελλοντικές γενιές να παραδώσουμε μια ειρηνική, ασφαλή και ευημερούσα πατρίδα. 

 (ΕΚ/ΕΙ)