Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-07-2019 18:36

Η Περιβαλλοντική και Κλιματική Διάσταση της Νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής στο επίκεντρο των συζητήσεων του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής συμμετείχε στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι περιβαλλοντικές και κλιματικές πτυχές της δέσμης μέτρων για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) μετά το 2020. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η περιβαλλοντική και κλιματική διάσταση στα μέτρα της νέας ΚΓΠ, όπως ανέφερε, αναβαθμίζονται ώστε  να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών αλλά και στις στρατηγικές επιδιώξεις της ΕΕ. Ο κ. Καδής επεσήμανε την ανάγκη παραχώρησης κινήτρων ώστε οι αγρότες να είναι σε θέση να πετύχουν πιο φιλόδοξους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους που θα τεθούν με τη νέα ΚΓΠ. Τόνισε, παράλληλα, τη σημασία να υπάρξει και απαραίτητη ευελιξία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων, ώστε αυτά να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε κράτους μέλους. Καταλήγοντας, ο κ. Καδής αναφέρθηκε και στην ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών εφαρμογής των μέτρων της ΚΓΠ, ώστε να διευκολύνονται τόσο οι διοικήσεις όσο και οι αγρότες.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το θέμα της καλής μεταχείρισης των ζώων κατά τη μεταφορά τους σε μεγάλες αποστάσεις εντός και εκτός της ΕΕ. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Γεωργίας, αφού συμμερίστηκε τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι το θέμα της προστασίας και ευημερίας των ζωών βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου του.  Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι στις ακτές της Κύπρου, λόγω και της θέσης της, κατά τη θερινή περίοδο ξεβράζονται νεκρά ζώα που πετιούνται στη θάλασσα κατά τη μεταφορά τους σε διάφορους προορισμούς. Η Κύπρος, πρόσθεσε, έχει ήδη στείλει σχετική επισήμανση στους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διακίνησης ζώων προς την Κύπρο, να αποφεύγουν αυτές τις διακινήσεις από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εξέφρασε, καταλήγοντας, τη βούληση της Κύπρου να συνεργαστεί τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με άλλα κράτη μέλη, για να καθιερωθούν ρυθμίσεις οι οποίες θα διέπουν αυτό το ζήτημα.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Γεωργίας είχε την πρώτη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Μάκη Βορίδη. Μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό και εγκάρδιο κλίμα, ο κ. Καδής προέβη σε σχετική δήλωση ως ακολούθως:

«Με τον Έλληνα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ανταλλάξαμε απόψεις γύρω από τη διαμόρφωση της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ, ένα θέμα στο οποίο οι δυο χώρες, στα πλείστα από τα θέματα, παρουσιάζουν παρόμοιες θέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίσαμε την ανάγκη για στενή συνεργασία τόσο μεταξύ μας όσο και με άλλες χώρες ούτως ώστε να προωθηθούν τα συμφέροντα των αγροτών και, κατ’ επέκταση, των χωρών μας.

Παράλληλα, έγινε μια αδρομερής αναφορά στις διμερείς σχέσεις σε θέματα στα οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή συνεργασία και απηύθυνα πρόσκληση στον κ. Βορίδη για να επισκεφθεί την Κύπρο.  Ο κ. Υπουργός ανταποκρίθηκε αμέσως θετικά και αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα επισκεφθεί την Κύπρο για να έχουμε μια σε βάθος ανάλυση και συζήτηση των διμερών μας σχέσεων στα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας».

Για το tour de table ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://youtu.be/Y1fUshjzg_U 

(ΜΦ/ΣΧ)