Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-07-2019 18:04

Ο Υπουργός Εξωτερικών στην Πρώτη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης για την Κυπριακή Οικονομική Διπλωματία

O Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης άνοιξε, σήμερα το πρωί, τις εργασίες της Πρώτης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης για την Οικονομική Διπλωματία που διοργανώθηκε στο Λονδίνο, με κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών και της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στο εμβληματικό κτήριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Bloomberg στην Ευρώπη, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλεται υπό το συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο τη διαμόρφωση και ανάπτυξη του Κυπριακού μοντέλου οικονομικής διπλωματίας.

Σε αυτή συμμετείχαν εξέχοντες Κύπριοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών και εμπορικών τομέων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάπτυξη και θεσμοθέτηση μηχανισμών για τη συστηματική και ουσιαστική συμμετοχή της Κυπριακής διασποράς στις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Εξωτερικών για προώθηση της οικονομικής διπλωματίας, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων για τις δράσεις που μπορούν και θα πρέπει να αναπτυχθούν σε αυτό το πλαίσιο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, αφού σκιαγράφησε στην εισαγωγική του ομιλία τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Εξωτερικών για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής, συνεκτικής και σύγχρονης Στρατηγικής Οικονομικής Διπλωματίας, υπογράμμισε τον σημαίνοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε αυτές η ενεργός συμμετοχή της Κυπριακής διασποράς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, πρακτικοί τρόποι για θεσμοθέτηση της συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών με την Κυπριακή διασπορά και για αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του δικτύου Κυπρίων επιχειρηματιών και επαγγελματιών στο εξωτερικό, καθώς και η ανάγκη καθορισμού συνεκτικής εικόνας για σκοπούς προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό («branding»).

Συμφωνήθηκε, τέλος, η θεσμοθέτηση της Συζήτησης Στρογγυλής Τράπεζας σε αυτή τη μορφή σε τακτική βάση, με στόχο την παρακολούθηση της υλοποίησης των δράσεων που έχουν συμφωνηθεί και την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της Κυπριακής διασποράς του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας. 

----------------------------- 

ΕΙ