Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-07-2019 20:29

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Κυθρέας

Σας μεταφέρω το χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λόγω του μικρού ατυχήματος που είχε και παρά την επιθυμία του, δεν κατέστη δυνατόν να είναι σήμερα μαζί σας και εκφράζει τις ειλικρινείς του απολογίες.

Ιδιαιτέρως όμως και προ της όποιας άλλης αναφοράς, μεταφέρω τη θλίψη του αναφορικά με τον αδόκητο θάνατο του Δημάρχου Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού.

Ο Αλέξης Γαλανός, στη μακρά πορεία του ως πολιτικός κερδίζοντας την εκτίμηση του συνόλου των πολιτών, διακρίθηκε για την ιδιαίτερη και άδολη αγάπη που έτρεφε για τον τόπο μας και τις μαχητικές προσπάθειες που κατέβαλε με απαρασάλευτη προσήλωση για τη δικαίωση της πατρίδος μας και την επιστροφή της αγαπημένης του πόλης Αμμοχώστου.

Ο δικός του επίμονος και αφοσιωμένος αυτός αγώνας, συνιστά για εμάς παρακαταθήκη που θα καθοδηγεί την πορεία μας προς την εκπλήρωση του δικού μας ιστορικού χρέους και καθήκοντος απέναντι στον τόπο μας.

Κυθρεώτισσες, Κυθρεώτες,

Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που χαιρετίζω την αντικατοχική εκδήλωση που πραγματοποιεί ο Δήμος της κατεχόμενης Κυθρέας.

Απευθυνόμενος σήμερα, παραμονή της συμβολικής για το Δήμο εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, σε όλους εσάς,  στις τόσες γενεές Κυθρεωτών, θα ήθελα προ της όποιας άλλης αναφοράς να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια:

  • Τόσο για το δημιουργικό έργο που καταφέρατε να παράξατε μέσα στις δύσκολες συνθήκες της κατοχής και της προσφυγιάς,
  • ως επίσης και για την πλούσια δραστηριότητα, που αναπτύσσετε με πίστη και αφοσίωση, προκειμένου να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη της κατεχόμενης Κυθρέας και να μεταλαμπαδεύσετε στη νέα γενιά τη φλόγα του αγώνα της επιστροφής.

Συναισθανόμενος πλήρως τη δοκιμασία και τις υπόλοιπες των τραγικών συνεπειών της Τουρκικής Εισβολής του 1974 που βιώνετε για 45 τώρα χρόνια, θα ήθελα για άλλη μία φορά να διατρανώσω την ισχυρή βούλησή μας για τη συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση της πατρίδας μας και την απελευθέρωση των κατεχομένων μας εδαφών.

Βούληση, η οποία ανταποκρίνεται στις εύλογες απαιτήσεις του προσφυγικού  κόσμου, αλλά και τις προσδοκίες ολόκληρου του Κυπριακού λαού.

Εκείνο για το οποίο σας διαβεβαιώ είναι για την ετοιμότητα, αλλά και την αποφασιστικότητα που διαθέτει η δική μας πλευρά να εμπλακεί σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων προκειμένου στη βάση του ειρηνικού διαλόγου να επιτύχουμε μία βιώσιμη και λειτουργική λύση όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα.

Εκείνο που δικαίως απαιτούμε προσερχόμενοι κάθε φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι την αποκατάσταση πρώτων όλων του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης, αλλά και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία η Τουρκία καταπατά με την παράνομη κατοχή της Κύπρου εδώ και 45 χρόνια.

Αυτό το οποίο ζητούμε, ως και η ιδιότητα μας ως κράτος μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει, αλλά και οι καλές πρακτικές των δημοκρατικών κρατών των Ηνωμένων Εθνών προνοούν, είναι η λύση που θα επιτύχουμε να δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες που θα οδηγούν στη διαρκή σταθερότητα, τη συνύπαρξη όλων των Κυπρίων και τη συνδημιουργία σε ένα κανονικό κράτος.

Προς τούτο, είναι απολύτως απαραίτητο η λύση να διασφαλίζει ότι το νέο καθεστώς θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Προϋπόθεση την οποία αναγνώρισε και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος, μέσα από το περίγραμμα έξι σημείων, μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη:

  • Τερματισμού των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.
  • Κάθετης μείωσης από την 1η μέρα των κατοχικών στρατευμάτων και πρόνοιες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οριστικό τερματισμό της παρουσίας τους.

Δεδομένης, υπό το πρίσμα αυτό, της δικής μας ειλικρινούς πρόθεσης και θέσης όσον αφορά την επανέναρξη και τη συνέχιση του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, εκείνο που απαιτείται είναι η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξουν αποφασιστικότητα στο πλαίσιο του απαραίτητου αλληλοσεβασμού και αμοιβαίων συμβιβασμών και χωρίς να θέτουν τις οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, προκειμένου σύντομα να μπορέσουμε να εμπλακούμε σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μίας συνολικής λύσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι απαραίτητο οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να αναλογιστούν τα πολλαπλά οφέλη και τις δυνατότητες που θα προσφέρει στο σύνολο των πολιτών η επανένωση της πατρίδας μας και να αντιληφθούν ότι προς την προοπτική  της ειρηνικής συμβίωσης και συνδημιουργίας δε χρειάζονται εγγυήτριες δυνάμεις και εξαρτήσεις, οι οποίες θα καταστήσουν την χώρα μας υποχείριο ξένων συμφερόντων.

Είναι επίσης απαραίτητο η Τουρκική και η Τουρκοκυπριακή πλευρά να συνειδητοποιήσουν, ότι είναι αδύνατον να υπάρξει βιώσιμη και λειτουργική λύση όταν οι δικές τους υπέρμετρες αξιώσεις και όσα αυτές συνεπάγονται θα πρέπει να εφαρμοστούν εις βάρος των Ελληνοκυπρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κλιμακούμενες και διεθνώς καταδικαστέες το τελευταίο διάστημα ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή μας, οι παραβιάσεις στη θάλασσα, στα χωρικά ύδατα, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελούν ενέργειες οι οποίες σαφέστατα με κανένα τρόπο δεν ευνοούν την επανέναρξη των συνομιλιών και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, που αποδεδειγμένα η δική μας πλευρά επιδιώκει.

Ως εκ τούτου, εκείνο που απαιτούμε είναι η Τουρκία σεβόμενη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να τερματίσει τις προκλητικές αυτές ενέργειες, οι οποίες αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή δεν οδηγούν προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Συναισθανόμενος πλήρως την ιστορική ευθύνη, η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος παραμένει για εμένα πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα.

Προς τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσω να εργάζομαι αναλώνοντας το άπαν των δυνάμεών μου, προκειμένου να παραδώσω μια πατρίδα ελεύθερη, επανενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα.

Η δική σας μαζική παρουσία και αγωνιστική διάθεση, η δική σας διεκδικητικότητα και αποφασιστική θέληση, γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή φάρος εγρήγορσης και επαγρύπνησης, ενδυναμώνοντας την προσπάθειά μας μέχρι την ευόδωση των στόχων μας.

Σας ευχαριστώ.

--------------------------- 

ΕΙ