Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-07-2019 17:56

Χαιρετισμός της Διευθύντριας του ΓΤΠ κας Σόφης Μιχαηλίδου στο Εργαστήρι Δημοσιογράφων με θέμα «Οι δημοσιογράφοι στη μάχη κατά των εξαρτήσεων»

Είναι πια κοινός τόπος ότι η σύγχρονη αρένα της επικοινωνίας έχει αναδιαμορφωθεί από καινούργια πρότυπα παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης περιεχομένου. Ειδησεογραφικοί οργανισμοί, φορείς στρατηγικής επικοινωνίας και μια πληθώρα άλλων πηγών και πλαισίων πληροφόρησης μοιάζουν να κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε έναν αδιάκοπο κύκλο ειδήσεων, όπου το κοινό έχει πλέον τη δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του περιεχόμενο, επιδρώντας στο ευρύτερο οικοσύστημα των Μέσων.

Σε αυτή τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα ο ρόλος του δημοσιογράφου παραμένει ιδιαίτερα σημαντικός. Ίσως μάλιστα και περισσότερο από πριν, αφού ο κίνδυνος αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων, δημιουργίας εσφαλμένων αντιλήψεων και στερεοτύπων ακόμη και έξαρσης ηθικού πανικού είναι πιο υπαρκτός από ποτέ.

Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όταν πρόκειται για θέματα που άπτονται της σωματικής και ψυχικής υγείας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προστασίας ανηλίκων και της κοινωνικής συνοχής, όπως η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. 

Καθώς οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να επηρεάζουν τον ευρύτερο κοινωνικό διάλογο, οι επιλογές που κάνουν - ποιες ειδήσεις θα μεταδώσουν και με ποιον τρόπο, τι είδους γλώσσα θα χρησιμοποιήσουν, πώς θα τις πλαισιώσουν - έχουν πραγματικές συνέπειες.

Με όπλα τους τη γνώση και την προσήλωση στις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας, οι Λειτουργοί των ΜΜΕ μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην αναδιατύπωση της έννοιας της εξάρτησης και στην απάλειψη του κοινωνικού στίγματος που λειτουργεί ως εμπόδιο τόσο για την αναζήτηση θεραπείας όσο και την μετέπειτα αποκατάσταση των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.  

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών συνέβαλε στην τρίτη έκδοση του Οδηγού Καλής Πρακτικής για τα ΜΜΕ «Αντιμετωπίζοντας το στίγμα της Εξάρτησης» της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Και τώρα δηλώνει ξανά «παρών» στη διοργάνωση αυτής της σειράς εργαστηρίων για δημοσιογράφους.

Είναι εξαιρετικά ανακουφιστικό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μια πανεπιστημιακή σχολή που τροφοδοτεί τον χώρο της επικοινωνίας με τους επαγγελματίες του αύριο στηρίζει αυτή την προσπάθεια.

Επιτρέψτε μου να απευθύνω θερμές ευχαριστίες στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Frederick και στον Σύνδεσμο Αποφοίτων του καθώς και στην Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου για τη συνεργασία.

Και, βεβαίως, ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες. Εύχομαι από καρδιάς τα εργαστήρια αυτά να αποτελέσουν μια διαφωτιστική εμπειρία που θα ωφελήσει εσάς τους ίδιους αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

______________ 

Σημ.:   Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της Διευθύντριας του ΓΤΠ, ο Λειτουργός Τύπου και Πληροφοριών Α’ κ. Δημήτρης Χάσικος.

(ΕΛ/ΜΓ/ΕΙ)