Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-07-2019 13:35

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για θέματα της επικαιρότητας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ’ ιδίαν είτε στην παρουσία της κας Λουτ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και ο χρόνος σύγκλησης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, Συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο κ. Μουσταφά Ακκιντζί, κατ’ αντίθεση με την πρότασή του για το θέμα των υδρογονανθράκων που υπέβαλε στις 13 Ιουλίου, στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ημερομηνίας 10 Ιουλίου, εισηγείται τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, υιοθετώντας εν τη ουσία μία εκ των προτάσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και γραπτώς εισηγηθεί προς τον ΓΓ στην επιστολή του της 14ης Ιουνίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ’ ιδίαν είτε στην παρουσία της κας Λουτ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και ο χρόνος σύγκλησης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, Συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά, με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη Σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.  

Επανέναρξη των συνομιλιών σημαίνει βεβαίως ότι και η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες της είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε με σχεδιασμούς που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πληροφόρηση ότι αλλάζει η τουρκοκυπριακή στάση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει ενημέρωση ότι έχει απευθυνθεί ο κ. Ακκιντζί με αυτή την επιστολή στις 10 Ιουλίου, στον ΓΓ των ΗΕ. Και πρόσθεσε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο βαθμό που επρόκειτο για εισήγηση που είχε καταθέσει στο παρελθόν και γραπτώς στον ΓΓ στις 14 Ιουνίου την τελευταία φορά, οπωσδήποτε αντικρίζει θετικά αυτή την εισήγηση του κ. Ακκιντζί και με τη σημερινή μας τοποθέτηση ο Πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε μόνοι τους είτε στην παρουσία της κας Λουτ, προκειμένου να διεξέλθουν αυτή την πρόταση.

Πρόκειται για μια εισήγηση που είχε κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μια σύσκεψη διαδικαστικού χαρακτήρα για να προετοιμάσει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων με τη σύνθεση της διάσκεψης των ΗΕ στο Κραν Μοντανά και βέβαια, όπως υπενθυμίζεται, είναι απαραίτητο να υπάρξει το κατάλληλο θετικό κλίμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει και η Τουρκία».

Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σημερινή του τοποθέτηση υπογραμμίζει ότι «βλέπει θετικά την επιστολή και την εισήγηση του κ. Ακκιντζί της 10ης Ιουλίου, κατ’ αντίθεση με την πρόταση που υπέβαλε στις 13 Ιουλίου για το ζήτημα των υδρογονανθράκων, η οποία σίγουρα δεν συμβαδίζει με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι τα δύο θέματα είναι διαφορετικά, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος, όπως έχει συμφωνηθεί στη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών, ετοιμάζει μια επιστολή προς τον ΓΓ των ΗΕ (για το θέμα των υδρογονανθράκων), ενώ σήμερα τοποθετείται απέναντι στην εισήγηση και είναι ανοικτή η πρόταση για συνάντηση με τον κ. Ακκιντζί.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι όρος απαράβατος είναι ο τερματισμός των προκλήσεων από την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν τίθενται οποιοιδήποτε όροι και προϋποθέσεις από τη δική μας πλευρά, πλην, όμως, είναι σαφές ότι ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει μέσα σε κατάλληλο θετικό κλίμα. Κατάλληλο κλίμα σίγουρα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν έκνομες ενέργειες είτε στη θάλασσα είτε στη ξηρά».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γίνεται συνεννόηση αυτή τη στιγμή και έρχονται οι θέσεις των κομμάτων τις οποίες θα λάβει υπόψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνοντας την επιστολή του στον ΓΓ».

Κληθείς να σχολιάσει την ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι, χθες, υπήρξε λεπτομερής απάντηση για τα σημεία που θίγονται στην έκθεση.

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως κατ’ επανάληψη έχει διαμηνύσει στον Γενικό Ελεγκτή, αναμένει και επιθυμεί να ασκήσει ο Γενικός Ελεγκτής ενσυνείδητα και με κάθε αυστηρότητα έλεγχο, σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς, αλλά και τις αρχές και τους κανόνες της χρηστής διοίκησης.

Αναμένουμε ότι θα ασκείται έλεγχος με σχολαστικότητα. Άλλο, όμως, η σχολαστικότητα και άλλο ο σχολαστικισμός. Δεν είναι δυνατόν να κρίνεται η Προεδρία της Δημοκρατίας και να δημιουργούνται εντυπώσεις χωρίς να ασκείται διάκριση για το ότι το 2017 ήταν ένα έτος στο οποίο διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις, υπήρξαν αποστολές στη Νέα Υόρκη, στο Κραν Μοντανά, στη Γενεύη και να μη λαμβάνεται υπόψη ότι χρειάστηκε να διακινηθεί μεγάλος αριθμός προσώπων για σκοπούς διαπραγματεύσεων, και να προβάλλεται ένας ισχυρισμός ότι είναι διογκωμένα τα ταξιδιωτικά έξοδα. Δεν είναι αυτό που αναμένεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία, αλλά ο πραγματικός έλεγχος. Όπως, επίσης, και άλλο παράδειγμα είναι ότι δεν μπορεί να γίνονται δυσμενή σχόλια για την απασχόληση αριθμού συμβούλων από την Προεδρία τη στιγμή που αυτό το ζήτημα καλύπτεται από Νόμο της Δημοκρατίας, είναι στον προϋπολογισμό, έχει ήδη γίνει εκτενής συζήτηση με κάθε διαφάνεια στη Βουλή, και δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός, που θα έπρεπε να είναι κατανοητό, ότι οι σύμβουλοι επιλέγονται κατά την κρίση της Προεδρίας και λαμβάνοντας υπόψη ειδικά κριτήρια που σχετίζονται με το πρόγραμμα και το έργο διακυβέρνησης. Περίπου όπως συμβαίνει στη Βουλή όταν επιλέγονται οι πολιτικοί, κοινοβουλευτικοί συνεργάτες των βουλευτών».

Και πρόσθεσε: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι υπάρχουν στην έκθεση παραλείψεις γεγονότων και τεκμηρίων, όπως, για παράδειγμα, ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη με δημόσια διαδικασία η εγκατάσταση νέου ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής του χρόνου προσέλευσης των υπαλλήλων. Στην έκθεση δεν λαμβάνεται υπόψη ότι, για παράδειγμα, οι αξιωματούχοι της Προεδρίας, όπως κατ’ αναλογία συμβαίνει και στη Νομική Υπηρεσία, όπου ο Γενικός Ελεγκτής το αναγνωρίζει, δεν μπορούν να λειτουργούν σε σύστημα με κάρτα.

Όσον αφορά τους υπαλλήλους στην Προεδρία είναι πολύ καλά γνωστό στον Γενικό Ελεγκτή ότι αυτή τη στιγμή και μέσα από διαδικασίες του Γενικού Λογιστηρίου είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή νέου ηλεκτρονικού συστήματος. Παρά ταύτα, έρχεται στη δημοσιότητα μια παρατήρηση του παρελθόντος και δημιουργεί εντυπώσεις. Αυτά είναι που μας έκαναν να αντιδράσουμε λέγοντας ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνεται για την ουσία των πραγμάτων και όχι προκειμένου να δημιουργούνται εντυπώσεις ή να γίνονται γενικεύσεις». 

(ΡΜ/ΕΚ/ΕΙ)