Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-07-2019 19:30

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρη Συλλούρη σε εκδήλωση για το θέμα των αγνοούμενων με την ευκαιρία των μαύρων επετείων

Το γεγονός της τουρκικής εισβολής του 1974 και τα απότοκα αυτής, για κάθε Κύπριο, λειτουργούν σαν μια πληγή ανοιχτή και ως μια από τις πιο μελανές σελίδες της μνήμης και του πρόσφατου ιστορικού μας παρελθόντος.

Όταν όμως, πρόκειται για θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα και κυρίως πιο επώδυνα. Το θέμα των αγνοουμένων, το οποίο παραμένει άλυτο εδώ και 45 χρόνια, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ανοιχτά κεφάλαια της τραγωδίας του 1974. Εν έτει 2019, χίλιες και πλέον οικογένειες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων συνεχίζουν να αναζητούν τις τύχες των οικείων τους, ζώντας με την αμφιβολία εάν τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι νεκρά ή ζωντανά.

Ο πόνος για το εθνικό μας ζήτημα εντείνεται από αυτό το μαρτύριο της αβεβαιότητας, της άγνοιας και της ατελείωτης αγωνίας, που βιώνουν καθημερινά οι συγγενείς και οι οικογένειες των αγνοούμενων προσώπων μας. Ως εκ τούτου, η πολιτεία και το κράτος έχουν υποχρέωση να συνεχίσουν να μάχονται καθημερινά με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο για συλλογή πληροφοριών, για εντοπισμό και ταυτοποίηση και του τελευταίου αγνοούμενου προσώπου.

Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς επίλυση του ζητήματος. Για να γίνει όμως σωστή και αποτελεσματική δουλειά, καλούνται να συμβάλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, παρέχοντας στοιχεία και πληροφορίες που θα φανούν χρήσιμα στις έρευνες και τις μελέτες που διενεργούνται.

Πρωτίστως, αναγκαία τάσσεται η αρωγή από πλευράς τουρκοκυπριακής ηγεσίας και τουρκικής κυβέρνησης, χωρίς άλλα εμπόδια και κωλυσιεργίες. Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να συμμορφωθεί και να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, σεβόμενη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή. Καλούμε για άλλη μια φορά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στις κατοχικές δυνάμεις, ώστε να επιτρέψουν την πρόσβαση στα στρατιωτικά τους αρχεία και να μπορέσει κατ’ αυτό τον τόπο η ΔΕΑ να ολοκληρώσει τις έρευνές της, πραγματοποιώντας εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων από πλευράς της, έχει προχωρήσει μαζί με τη Βουλή των Ελλήνων μέχρι στιγμής στην έκδοση των έξι πρώτων τόμων του Φακέλου της Κύπρου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο υλικό, το οποίο δύναται να αποτελέσει τη βάση για σημαντικό επιστημονικό έργο, μέσω της συλλογής πληροφοριών και στοιχείων αναφορικά με το πραξικόπημα, την εισβολή, το Κυπριακό και όλα τα συνεπακόλουθα αυτού ζητήματα.

Μέλημα της κυπριακής πολιτείας στο σύνολό της, είναι η διασφάλιση και προάσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε οικογένειας να πληροφορηθεί και να γνωρίζει βάσει αποδείξεων και τεκμηριωμένων στοιχείων για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου.

Σαφώς και το πέρασμα του χρόνου δεν λειτουργεί ως σύμμαχος των προσπαθειών μας. Κοντά σε αυτά, ο περιορισμένος πλέον αριθμός μαρτύρων, η άρνησή τους πολλές φορές να συνεργαστούν, καθώς και η οικοδομική ανάπτυξη σε χώρους όπου πιθανότατα να βρίσκονται θαμμένα οστά αγνοουμένων, αποτελούν πρόσθετα εμπόδια στο όλο εγχείρημα.

Παρόλα αυτά, ο αγώνας και η σκληρή δουλειά πρέπει να συνεχιστούν, χωρίς κανένα αίσθημα παραίτησης και λιποψυχίας.

Αυτό είναι το χρέος μας έναντι στην ιστορία, τον τόπο μας, τους νεκρούς μας, στα αγνοούμενα πρόσωπά μας και τις οικογένειες αυτών.

---------------------------

ΕΙ