Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-07-2019 21:31

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, στην εκδήλωση για τους Αγνοούμενους με αφορμή τις Μαύρες Επετείους του 1974

Αρχικά, θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας τις ειλικρινείς του απολογίες, ο οποίος παρά της επιθυμίας του να παρευρίσκεται μαζί σας αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω του ατυχήματος το οποίο είχε.

Είναι με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και ευθύνης που απευθύνομαι σε εσάς, συναισθανόμενος πλήρως το ανθρώπινο δράμα που διέρχεται καθημερινά η κάθε μία και ο κάθε ένας σας, συνεπεία της επί 45 χρόνια αδιευκρίνιστης τύχης των αγνοουμένων μας.

Θα ήθελα να χαιρετίσω ιδιαιτέρως την για άλλη μια χρονιά εδώ παρουσία των εξ Ελλάδος συγγενών αγνοουμένων αδελφών μας, οι οποίοι προσμένουν καρτερικά και αγωνίζονται μαζί σας με επιμονή διεκδικώντας το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα να πληροφορηθείτε για τα προσφιλή σας πρόσωπα.

Αναντίλεκτα το συνεχιζόμενο ειδεχθές αυτό έγκλημα, ως μία από τις τραγικότερες σε ανθρώπινους όρους πτυχές της Ιστορίας του νησιού μας, εντείνοντας με το πέρασμα του χρόνου την αγωνία σας, συνιστά για όλους εσάς, τους συγγενείς των αγνοουμένων, απάνθρωπη μεταχείριση.

Μια τραγωδία, την οποία βίωσαν και βιώνουν εξίσου και δεκάδες άλλες οικογενειών αγνοουμένων των δικοινοτικών συγκρούσεων της περιόδου του 1963-‘67. 

Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη της εξεύρεσης όλων εκείνων των αποτελεσματικών τρόπων με τους οποίους το πρόβλημα θα οδηγηθεί προς την οριστική επίλυσή του.

Δηλώνοντας την απόλυτη ταύτιση, την αμέριστη αλληλεγγύη και την ηθική συμπαράσταση στο δικό σας πόνο και αγώνα, εκείνο για το οποίο επιθυμώ για ακόμη μία φορά να σας διαβεβαιώσω είναι για τη σταθερή και αμετάθετη προσήλωσή μας προς τον στόχο της διερεύνησης και της διακρίβωσης της τύχης του συνόλου των αγνοουμένων μας στη βάση επίσημων και αποδεικτικών στοιχείων.

Στο πλαίσιο αυτό, το εν λόγω θέμα είναι το πρώτο που εγείρει η πλευρά μας στην τουρκοκυπριακή ηγεσία αλλά και σε όλους τους εκπροσώπους οργανισμών και κυβερνήσεων στις διάφορες επαφές που πραγματοποιούμε.

Υπό το πρίσμα αυτό, αλλά και μέσα από τις προσπάθειες που ανέλαβαν οι εκάστοτε Κυβερνήσεις σε νομικό και διπλωματικό επίπεδο, ως επίσης και μέσα από το σθένος και την αγωνιστικότητα όλων εσάς των συγγενών των αγνοουμένων, επιτεύχθηκε η διεθνοποίηση του προβλήματος, η συζήτηση του στα διάφορα διεθνή βήματα και οργανισμούς και η αναγνώριση του ως ανθρωπιστικού.

Ως εκ τούτων, και παρά την πάγια τακτική της άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί επαρκώς, σημειώθηκε πρόοδος σε διάφορους τομείς.

Πιο συγκεκριμένα, οι καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων αντίστοιχων Διεθνών Οργανισμών εις βάρος της Τουρκίας, την υποχρέωσαν να δώσει τη συγκατάθεσή της για την επαναλειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους και τη διενέργεια νέου κύκλου εργασιών όσον αφορά τις εκταφές.

Σαν αποτέλεσμα των εκταφών αυτών εντός των ζωνών της κατοχικής δύναμης επιτεύχθηκε η ταυτοποίηση λειψάνων και η διακρίβωση της τύχης αριθμού αγνοουμένων.

Παρά ταύτα όμως, η διερεύνηση του μεγαλύτερου αριθμού περιπτώσεων ακόμη εκκρεμεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα προβεί σε μια σειρά βημάτων, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα των αρχείων και η υπόδειξη των χώρων μετακίνησης οστών αγνοουμένων, άκρως απαραίτητων προς την κατεύθυνση της προόδου στο εν λόγω ζήτημα.

Δράττομαι της ευκαιρίας, να καλέσω για ακόμη φορά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα, να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση στην κατοχική δύναμη, η οποία αναλαμβάνοντας τη νομική και ηθική υποχρέωση που έχει στη βάση του διεθνούς δικαίου, θα πρέπει επιτέλους να συνεργαστεί ουσιαστικά προς την αποτελεσματική εξέταση της τύχης των αγνοουμένων.

Εκείνο που θέλω να υπομνήσω είναι ότι στο πλαίσιο της συνεχούς και της περαιτέρω ενίσχυσης των προσπαθειών που καταβάλλουμε από τη δική μας πλευρά και λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκαλεί η πάροδος του χρόνου, ιδιαίτερα στον τομέα των ερευνών για εντοπισμών οστών αγνοουμένων, ως αποτέλεσμα της στάσης της Τουρκίας, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην εκπόνηση σχεδίου δράσης το οποίο κινείται σε δύο άξονες με ορισμένο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης.

Συγκεκριμένα οι δύο αυτοί άξονες, ως αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αποσκοπούν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη, βάσει μέτρων πολιτικής και συντονιστικής υφής.

Όσον αφορά την πολιτική κατεύθυνση, τα μέτρα στοχεύουν την ανάληψη έντονης διπλωματικής δραστηριότητας, μέσω της περαιτέρω προβολής, της ευαισθητοποίησης και της άσκησης πιέσεων και ως εκ τούτου τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων και διεθνή φόρα.

Εξίσου σημαντικά με τα πολιτικά είναι και τα μέτρα που θα αναληφθούν σε επίπεδο συντονιστικής και διοικητικής υφής, στη βάση της βελτίωσης του εσωτερικού συντονισμού, της ενίσχυσης της επικοινωνίας των συναρμοδίων υπηρεσιών και την αύξηση των μεταξύ τους συνεργειών.

Βασική επιδίωξη στο εν λόγω επίπεδο, είναι η συνεχής αξιολόγηση των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων και των προβλημάτων που προκύπτουν στην πορεία, ως επίσης η ενίσχυση του ζητήματος της έρευνας με τη λήψη στοχευμένων μέτρων, ως κομβικής σημασίας για την επίτευξη άμεσων και απτών αποτελεσμάτων.

Σεβαστοί συγγενείς των αγνοουμένων μας,

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως ενεργώντας με ιδιαίτερη ευαισθησία, μαζί με τον Επίτροπο Προεδρίας, το μέλος της Ελληνοκυπριακής Πλευράς της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, όλους τους εμπλεκόμενους κυβερνητικούς και μη φορείς και σε αγαστή συνεργασία με τις δικές σας οργανώσεις, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εντείνοντας συνεχώς τις προσπάθειες παρά τις όποιες δυσκολίες και τα προβλήματα που προκύπτουν.

Σημαντικό παράγοντα προς την ενίσχυση και ευόδωση των προσπαθειών μας αυτών, αποτελεί η μαρτυρία οποιασδήποτε πληροφορίας που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη πιθανών σημείων ταφής.

Στο πλαίσιο αυτό κάνω για άλλη μια φορά έκκληση προς όλους όσοι κατέχουν πληροφορίες για αγνοούμενους που βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχονται από τη Δημοκρατία, οι οποίες θα οδηγήσουν στην εξακρίβωση της τύχης έστω και ενός αγνοουμένου να τις καταθέσουν.

Την ίδια στάση, προς διευκόλυνση του ανθρωπιστικού έργου που επιτελεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, ευελπιστώ πως θα τηρήσει και η Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Αναλόγως επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω, πως πρώτιστη και ύψιστη των προτεραιοτήτων μας παραμένει η εξεύρεση μίας λύσης για το Κυπριακό ζήτημα, η οποία θα οδηγεί στην απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδος μας.

Μίας λύσης, η οποία στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, θα εξασφαλίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους απαλλαγμένου από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών.

Εκείνο το οποίο διαμηνύω με κάθε ευκαιρία προς πάσα κατεύθυνση είναι τη βούληση της δικής μας πλευράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πρόθεση μας σε μία πιθανή επανέναρξη, όπως άλλωστε και στο παρελθόν, είναι να εμπλακούμε με αποφασιστικότητα και καλή διάθεση σε ένα διάλογο με στόχο την επίτευξη μίας συνολικής λύσης.

Δεδηλωμένης της δικής μας καλής διάθεσης γίνεται αντιληπτό, ότι εκείνο το οποίο απομένει και απαιτείται, προκειμένου να διασφαλιστεί η θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και η επίλυση των διαφορών αυτών, είναι η δημιουργία συνθηκών που θα δώσουν τη δυνατότητα ο διάλογος να διεξαχθεί στη βάση του αλληλοσεβασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο η Τουρκική πλευρά να συνεργαστεί και να αντιληφθεί ότι προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις, καθόλου δεν ωφελούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπιστώνεται, ως διαφαίνεται και από τις καταδικαστικές προς τις ενέργειες των Τούρκων δηλώσεις και θέσεις των αρχηγών κρατών των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι προς την κατεύθυνση της απρόσκοπτης ενάσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση και τη σταθερή στήριξη των ξένων εταίρων μας.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Δικαιώνοντας τις προσδοκίες ολόκληρου του Ελληνισμού και εκπληρώνοντας το καθήκον που έχουμε απέναντι στις παρούσες και τις μέλλουσες των γενεών, μέσα από την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, αξιοποιώντας την ιδιότητα μας ως Ευρωπαϊκή χώρα, σε συνδυασμό με τις στρατηγικές συμμαχίες που χτίζουμε, αλλά και την αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία της πατρίδας μας, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αποτέλεσμα το οποίο σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει τη διακρίβωση της τύχης του καθενός των αγνοουμένων μας.

--------------------------- 

ΕΙ