Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-07-2019 08:52

Επιμνημόσυνος λόγος Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Βασίλη Πάλμα, στο Μνημόσυνο των Ηρώων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής 1974

Σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από εκείνο το θλιβερό καλοκαίρι που μαύρισε τις ψυχές όλων μας και σημάδεψε τις ζωές μας. Σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τα τραγικά εκείνα γεγονότα του Ιουλίου του 1974 και εμείς μετρούμε ακόμα πληγές, βιώνουμε τις συνέπειες της κατοχής, νιώθουμε τον πόνο της προσφυγιάς, τελούμε ακόμα κηδείες αγνοουμένων.

Σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει και όμως οι εκκλησιές μας μένουν αλειτούργητες, βουβές, οι έποικοι κατακλύζουν την κατεχόμενη γη μας, οι τάφοι των προγόνων μας βεβηλώνονται, η πολιτιστική μας κληρονομιά καταστρέφεται.

Σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από εκείνο τον μαύρο Ιούλη του 1974 και όμως οι θυσίες των παλικαριών μας παραμένουν αδικαίωτες. 

Επιτελώντας το διαχρονικό χρέος μας προς την Ιστορία, αποτίνουμε σήμερα φόρο τιμής στα άξια τέκνα της πατρίδας, στους ηρωικούς νεκρούς μας, που θυσιάζοντας τη ζωή τους, προασπίστηκαν την ελευθερία του τόπου μας κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974. Παράλληλα, αναπέμπουμε δέηση για τη διαλεύκανση της τύχης των 792 εναπομείναντων αγνοούμενων αδελφών μας.

Είναι καθήκον όλων μας να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των θυσιών αυτών και να αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή σε αυτούς που αγωνίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι, υπακούοντας στο πρόσταγμα της πατρίδας.   

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ενώ εμείς εδώ σήμερα καταδικάζουμε την αποφράδα αυτή μέρα και θρηνούμε τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τις κατεχόμενες πατρογονικές εστίες, τους χώρους λατρείας και τα μνημεία της δικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν καταστραφεί, στο βόρειο κομμάτι της πατρίδας μας οι κατακτητές πανηγυρίζουν γιατί με το πρόσχημα της αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης η Τουρκία εισέβαλε και εκτόπισε μεγάλο μέρος του ελληνοκυπριακού πληθυσμού, δολοφόνησε χιλιάδες, άφησε αγνοούμενους εκατοντάδες, ενώ, με την παρουσία σαράντα χιλιάδων στρατού, κατέχει το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας έτσι κάθε Αρχή Διεθνούς Δικαίου.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι όλα αυτά ήταν το τραγικό αποτέλεσμα του προδοτικού πραξικοπήματος που προηγήθηκε, όταν η Χούντα των Αθηνών εκμεταλλεύτηκε τον αδελφοκτόνο διχασμό για να αμφισβητήσει τη νομιμότητα και να στραφεί εναντίον του δημοκρατικά εκλελεγμένου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Η επισήμανση αυτή δεν γίνεται για να ξύνουμε πληγές, αλλά για να πάρουμε επιτέλους μαθήματα από μια μακραίωνη ιστορία που εκείνο που διδάσκει είναι πως στον διχασμό χρεώνουμε χαμένες πατρίδες και στην ενότητα πιστώνουμε τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Τον διχασμό είναι που εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία για να προωθήσει και να υλοποιήσει τους μακροχρόνιους σχεδιασμούς της. Το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 ήταν το αποτέλεσμα μιας προσχεδιασμένης πορείας από το χουντικό καθεστώς των Αθηνών. Η Χούντα, με τους εδώ συνεργάτες της, έθεσαν ως βασικό στόχο την ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου, εναντίον του οποίου κινήθηκαν με στρατιωτικές δυνάμεις το πρωί της 15ης Ιουλίου. Εντούτοις, τα σχέδια τους απέτυχαν και ο Μακάριος διασώθηκε, αναλαμβάνοντας ξανά τα προεδρικά του καθήκοντα μετά από σύντομη απουσία στο εξωτερικό.

Οι αποτρόπαιες ενέργειες εναντίον της συνταγματικής τάξης της Κύπρου και της δημοκρατίας, ήταν η ευκαιρία που έψαχνε η Τουρκία. Η Άγκυρα δεν έχασε καθόλου χρόνο. Ολοκλήρωσε τη στρατιωτική προετοιμασία που από καιρό έκανε εις βάρος της Κύπρου, αξιοποίησε το πραξικόπημα ως άλλοθι, και εκμεταλλευόμενη αυθαίρετα τις πρόνοιες της Συνθήκης Εγγυήσεων, χρησιμοποίησε το κατ’ ισχυρισμό μονομερές δικαίωμα επέμβασης, παρουσιάζοντας την εισβολή σαν «ειρηνευτική επιχείρηση». Υλοποιώντας, το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Αττίλας», σαράντα περίπου χιλιάδες τούρκοι εισβολείς πραγματοποίησαν το πρωινό της 20ης  Ιουλίου 1974, με την υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού, απόβαση στις ακτές της Κερύνειας, θέτοντας υπό την παράνομη κατοχή τους μεγάλο τμήμα του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα παλικάρια της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, κληρωτοί και έφεδροι, πιστοί στο καθήκον και ανταποκρινόμενοι με υπερηφάνεια στο κάλεσμα της πατρίδας, αγωνίστηκαν με αυτοθυσία και θάρρος, επιστρατεύοντας όσες δυνάμεις είχαν. Δυστυχώς, όμως, οι τουρκικές δυνάμεις ήταν υπέρτερες, τόσο σε αριθμό ανδρών όσο και σε υλικό εξοπλισμό. Ήταν φανερό ότι το πραξικόπημα είχε αποδιοργανώσει σε μεγάλο βαθμό την Εθνική Φρουρά. Ως  αποτέλεσμα, δεν εφαρμόστηκαν, στον χρόνο και στην έκταση που έπρεπε, τα σχέδια που είχαν προβλεφθεί για απόκρουση μιας πιθανής στρατιωτικής εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο. Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, χουντικοί αξιωματικοί συνιστούσαν στις κυπριακές δυνάμεις «αυτοσυγκράτηση», χαρακτηρίζοντας την κινητοποίηση της τουρκικής μηχανής ως «άσκηση», ακόμη και όταν δεκάδες αλεξιπτωτιστές ρίπτονταν στα πάτρια εδάφη από τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα.

Αυτή η κατ’ ισχυρισμόν «ειρηνευτική επιχείρηση» οδήγησε στην απαράδεκτη κατάσταση που σήμερα βιώνει στο σύνολό του ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Παράνομη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, 3500 περίπου νεκροί, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, εκατοντάδες εγκλωβισμένοι, 1619 αρχικά δηλωθέντες αγνοοούμενοι, εκ των οποίων οι 792 συνεχίζουν να αγνοούνται, σαράντα πέντε χρόνια μετά.

Φίλες και Φίλοι,

Παρά το ότι η Τουρκία συνεχίζει να επιδεικνύει για τέσσερις και πλέον δεκαετίες την ίδια αδιάλλακτη στάση, εμείς οι νόμιμοι κάτοικοι αυτού του νησιού, δεν έχουμε εγκαταλείψει ποτέ την ελπίδα και τη δίκαιη απαίτηση για τον άμεσο τερματισμό της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, μέσα από  την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Μιας λύσης που θα διασφαλίσει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, πλήρως απαλλαγμένης από αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία ξένων στρατευμάτων. Μιας λύσης που θα επανενώνει τον τόπο μας και θα αποκαθιστά το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη.    

Εκείνο για το οποίο επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω, είναι για τις άοκνες προσπάθειες και το συνεχή αγώνα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό ζήτημα. Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι θεωρείται δεδομένη η βούλησή του για την επανέναρξη του διαλόγου, με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή διάθεση που επιδείχθηκε μέχρι σήμερα από την πλευρά μας. Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι η δημιουργία συνθηκών διεξαγωγής ενός διαλόγου στη βάση του αλληλοσεβασμού και της καλής θέλησης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο η τουρκική πλευρά να συνεργαστεί και να αντιληφθεί ότι οι όποιες προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις, καθόλου δεν συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα με τις προσπάθειες για μια δίκαιη λύση, εργαζόμαστε μεθοδικά για την ανάδειξη του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή. Μέσα από σημαντικές συμμαχίες και συνεργασίες, η χώρα μας αποκτά αναβαθμισμένη γεωπολιτική αξία, αποτελώντας παράγοντα σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή μας. Αυτές ακριβώς τις συνεργασίες και τον ρόλο μας είναι που αξιοποιούμε για να υποδείξουμε ότι η πρόσφατη συνεχιζόμενη παραβίαση της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης από την Τουρκία αποτελεί περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζουμε την ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δέσμη μέτρων που αφορούν στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με διπλωματικά και πολιτικά μέσα να προασπίζεται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα ήταν, βέβαια, παράλειψή μου να μην αναφερθώ στη σταθερή στήριξη της Ελλάδας και στην άριστη συνεργασία των δύο κρατών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ευρύτερα ο Ελληνισμός. Η στήριξη αυτή είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστεί και από τη νέα κυβέρνηση.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Η αποφράδα επέτειος της τουρκικής εισβολής επαναφέρει τις θύμησες αλλά και τον πόνο από τις ανοικτές ακόμα πληγές της πατρίδας μας.  Έχουμε υποχρέωση να παραδειγματιστούμε από τις συνέπειες, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αξιολογήσουμε με νηφαλιότητα τα δεδομένα και με υπευθυνότητα και συλλογικότητα να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, όπως την οραματίστηκαν όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Τιμώντας σήμερα τους ηρωικά πεσόντες αδερφούς μας κατά την τουρκική εισβολή και όλους τους ήρωές μας, δηλώνουμε την πίστη, τη διεκδικητικότητα, αλλά και την αποφασιστικότητά μας, για τη συνέχιση του αγώνα για ελευθερία και επιστροφή στις κατεχόμενες πατρογονικές μας εστίες.

Υποκλινόμαστε ευλαβικά στη μνήμη τους και υποσχόμαστε να έχουμε ως φάρο έμπνευσης την ηρωική τους θυσία. Αιώνια τους η μνήμη.

--------------

(ΕΚ/ΕΙ)