Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-07-2019 09:58

Ομιλία του Επιτρόπου Προεδρίας κ Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση της Κυπριακής κοινότητας του Σίδνεϋ Αυστραλίας για καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής

Με αισθήματα χαράς και συγκίνησης βρίσκομαι μαζί σας, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, σε αυτή τη συγκέντρωση καταδίκης της Τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο. Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του, καθώς και τις ευχαριστίες και την εκτίμηση όλων μας, για τον πολύ σημαντικό ρόλο που ολόκληρη η ομογένεια μας στην Αυστραλία διαδραματίζει στην προβολή των δίκαιων θέσεων μας στο Κυπριακό, καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των εξαίρετων σχέσεων μας με την Αυστραλία. 

Mε την όλη  δραστηριότητα σας, την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική, αλλά και την πολιτιστική και εκπαιδευτική, συμβάλλετε κατά αξιοσημείωτο τρόπο στη συσπείρωση και ενότητα των όπου γης Κυπρίων και στην ενίσχυση, έτσι, των δεσμών τους με την πατρίδα.

Αυστραλία και Κύπρος μοιράζονται πολλές κοινές αξίες, περιλαμβανομένης της δέσμευσης μας στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις κοινές νομικές και κοινοβουλευτικές παραδόσεις. Η Αυστραλία υπήρξε και συνεχίζει να είναι συνεπής υποστηρικτής των διεθνών προσπαθειών για επίτευξη μιας λύσης βασισμένης στις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ και οι δυο χώρες είναι μέλη της Κοινοπολιτείας και ένθερμοι υποστηρικτές του οράματος και των σκοπών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κυρίες και κύριοι,

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Για μια ακόμα χρονιά καταδικάζουμε το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, μετρώντας τις συνέπειες της προδοσίας της Κύπρου και της τουρκικής εισβολής. Σαράντα πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που η αδίστακτη χούντα των Αθηνών οργάνωσε το προδοτικό πραξικόπημα κατά του νόμιμου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και της κυβέρνησης του, δίνοντας την αφορμή στην Τουρκία να βυθίσει στο πένθος την Κύπρο, να μετατρέψει από τη μία μέρα στην άλλη σε πρόσφυγες χιλιάδες οικογένειες και να χαράξει στο ανυπεράσπιστο σώμα του νησιού μας, την εφιαλτική γραμμή του Αττίλα.

Σαράντα πέντε χρόνια, και παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, η διεθνής νομιμότητα εξακολουθεί να παραβιάζεται στη χώρα μας. Η Κύπρος βιώνει τις συνέπειες της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, τον παράνομο εποικισμό και τη συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Η σκέψη του καθενός μας πάει σήμερα στις κατεχόμενες πόλεις και τα χωριά μας, στους τάφους και τους βωμούς των προγόνων μας, στις εκκλησίες μας και στα άλλα ιερά και τα όσια μας. Λέμε όχι στην κατοχή, όχι στη διχοτόμηση.

Λέμε ναι στην επανένωση της πατρίδας μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όπως και σύμφωνα με τις αρχές και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες και ισότιμο μέλος.

Παρά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, παραμένουμε δεσμευμένοι στο στόχο μας για την επίτευξη μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού η οποία να προβλέπει όσα απολαμβάνουν τα ελεύθερα άλλα σύγχρονα κράτη της γης.

Χωρίς επεμβατικά δικαιώματα άλλων χωρών, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατεύματα κατοχής. Μια λύση που θα σέβεται και θα προνοεί για τη διαφύλαξη και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του καθενός, και θα μετατρέψει το νησί μας σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.  

Αυτή τη λύση οραματιζόμαστε και γι’ αυτήν θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε έχοντας πίστη στα δίκαια μας αλλά και την ελπίδα ότι η ώρα της δικαίωσης δεν θα αργήσει να έρθει. Ναι, θα φυσήξει ο άνεμος της ελευθερίας και στην δική μας πατρίδα. Με την κατοχή δεν συμβιβαζόμαστε και δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε.

Στο πλαίσιο της θετικής αυτής προσέγγισης μας έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητα μας αυτή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επαναρχίσουμε το διάλογο από το σημείο στο οποίο αυτός διακόπηκε στο Γκραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου των παραμέτρων που έθεσε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας για ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό λειτουργικό κράτος. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε υπόψη του Γενικού Γραμματέα και μια σειρά ιδεών τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας.

Δυστυχώς δεν έχουμε από την Τουρκία την πρέπουσα θετική επίσης ανταπόκριση. Αντί τούτου, και παρά τα σαφή μηνύματα καταδίκης των ενεργειών της που παίρνει, κλιμακώνει τις προκλήσεις στην περιοχή μας και προειδοποιεί, μάλιστα, και για περαιτέρω κλιμάκωση τους στο επόμενο διάστημα.

Και δεν είναι μόνο οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης. Είναι επίσης και τα σχέδια επανεγκατάστασης στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της κατοχικής δύναμης, σε εφαρμογή ενός σχεδίου «Βήτα», όπως προαναγγέλθηκε από αξιωματούχους του ψευδοκράτους.

Στο ίδιο πλαίσιο προσέγγισης, τοποθετείται και η απορριφθείσα ομόφωνα από το Εθνικό Συμβούλιο πρόταση του κ Ακκιντζί για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στην περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να επέλθει η λύση του Κυπριακού προβλήματος και ως εάν εμείς θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε μια πρόταση που θα αναγνώριζε τα τετελεσμένα της εισβολής και θα ακύρωνε, από πλευράς μας, το διεθνές δίκαιο στο οποίο βασίζεται η πλευρά μας για την δικαίωση των προσπαθειών μας τόσων χρόνων.

Κυρίες και κύριοι,

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Σήμερα υποκλινόμαστε στη μνήμη ειδικά των ηρώων και μαρτύρων μας. Αυτών που έπεσαν θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας και αγριότητας, αλλά και που δεν δείλιασαν μπροστά στις υπέρτερες σε αριθμό ανδρών και εξοπλισμό δυνάμεις του εχθρού να προασπίσουν την ελευθερία, την εδαφική ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια της πατρίδας. Τιμούμε με ευλάβεια όσους χάθηκαν εκείνες τις τραγικές μέρες που έζησε η πατρίδα μας, και που ακόμη και σήμερα η τύχη πολλών εξακολουθεί να αγνοείται.

Η πιο τραγική πτυχή της Κυπριακής τραγωδίας είναι ασφαλώς αυτή των αγνοουμένων μας. Εξακολουθούν να αγνοούνται 823 και η πρόοδος που έχει επιτελεσθεί τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί να παραγράψει τις τεράστιες ευθύνες της Τουρκίας για την εξαφάνιση τόσων ανθρώπων. Ούτε και να μειώσει τις δικές μας προσπάθειες για τη διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου. Το χρέος μας ιδιαίτερα έναντι των συγγενών που έφυγαν και μας παρακολουθούν από ψηλά, είναι βαρύτατο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό  για να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Έχοντας επισκεφθεί πριν από το Σίδνεϋ την Μελβούρνη, την Αδελαΐδα και το Μπρισμπέην, είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή και με τους εκεί ομογενείς μας.  Σε όλες τις επαφές και συναντήσεις μου, και σε όλες τις εκδηλώσεις, αισθάνθηκα τον παλμό της αγάπης και της συμπαράστασης σας προς την ιδιαίτερη μας πατρίδα. Θα μεταφέρω αυτούσια τα μηνύματα. Η συγκίνηση από την εμπειρία μου αυτή είναι μεγάλη και οι εικόνες από την επίσκεψη μου αυτή θα παραμείνουν για πάντα στη μνήμη μου. 

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι κάθε καλό.

----------------------------

ΡΜ/ΕΙ