Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-07-2019 19:44

Επιμνημόσυνος λόγος ΥΜΕΕ κας Βασιλικής Αναστασιάδου, στο μνημόσυνο των Ηρώων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974

«Πικρή θάλασσα της Κερύνειας

που πρέπει να αποσύρουμε πια

τους στίχους που σου γράψαμε.

Σκέψου να μας γίνει βραχνάς η οροσειρά της Κερύνειας,

σκέψου να την κοιτάμε με τρόμο,

σκέψου να την υποψιαζόμαστε,

σκέψου να τη μισάμε!»

Σαράντα πέντε χρόνια από το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974, οι στίχοι του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Μόντη παραμένουν επίκαιροι, καθώς ο Πενταδάκτυλος συνεχίζει να μας θυμίζει το έγκλημα που συντελέστηκε εις βάρος της πατρίδας και του λαού μας.

Σαράντα πέντε χρόνια από το πικρό πρωινό της 20ής Ιουλίου 1974, που σημάδεψε τις ζωές μας, οι πληγές είναι ακόμη νωπές και το χρέος απέναντι στην πατρίδα,  αλλά και όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την εθνική μας αξιοπρέπεια παραμένει βαρύ και ανεξόφλητο.

Η Κερύνεια έγινε όντως βραχνάς, καθώς η σημαία της ντροπής στην οροσειρά του Πενταδακτύλου δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε.  Τους στίχους που γράψαμε για την Κερύνεια, ωστόσο, δεν θα τους αποσύρουμε. Την Κερύνεια δεν θα τη μισήσουμε.  Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας και έχουμε χρέος να τη διεκδικήσουμε μέσω του ειρηνικού αγώνα που διεξάγουμε για επανένωση του τόπου μας.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Ημέρες σαν κι αυτήν, οι μνήμες μας που δραπετεύουν από τις μαυρόασπρες φωτογραφίες που βιαστικά τρύπωσαν στα λιγοστά αντικείμενα που οι πρόσφυγες κατάφεραν να πάρουν μαζί τους παίρνουν χρώμα και μας γυρίζουν πίσω στις τραγικές εκείνες μέρες του 1974 που χάραξαν για πάντα την ψυχή μας.

Ακόμη και αν ο ξεριζωμός έχει γίνει πραγματικότητα, ακόμη και αν τα συρματοπλέγματα ματώνουν καθημερινά το σώμα της πατρίδας μας, εμείς είμαστε εδώ, για να βροντοφωνάξουμε ότι, όσο και αν αδυσώπητα ο χρόνος αντιπαλεύει τη λήθη, όσο και αν οι δυσκολίες των καιρών μπορεί να στρέψουν το βλέμμα και τη σκέψη μας αλλού, όσο και αν καθημερινά επιχειρείται η παραχάραξη της ιστορίας μας, εμείς θυμόμαστε. Η καρδιά και η ψυχή μας δεν ξεχνούν, η ιστορία μας δεν παραχαράσσεται, η δίψα μας για επιστροφή δυναμώνει και η πατρίδα μας ζητά επιτακτικά δικαίωση.

Το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, που συντελέστηκε τότε σε βάρος της ανυπεράσπιστης Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί το μεγαλύτερο ανοσιούργημα που διαπράχθηκε ποτέ σε βάρος του τόπου και του λαού μας στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία.

Νεκροί, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι, χιλιάδες πρόσφυγες στη δική τους πατρίδα, συνεχιζόμενη κατοχή πατρογονικών μας εδαφών από τον τουρκικό Αττίλα και πολλά άλλα δεινά υπήρξαν ο τραγικός απολογισμός της μεγάλης προδοσίας του 1974, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε μέχρι σήμερα.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πατρίδας, στις 20 Ιουλίου του 1974, οι νέοι της Κύπρου, και όχι μόνο,  άδραξαν τα όπλα και όρθωσαν το ανάστημά τους στους  Τούρκους εισβολείς. Με αυταπάρνηση, θάρρος και γενναιότητα ρίχτηκαν στον άνισο αγώνα για την ελευθερία.  Αψήφησαν τους αριθμούς, αψήφησαν την απόλυτη υπεροπλία του εχθρού.

Τιμούμε, αντλώντας σθένος και περηφάνια, όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους, για να μπορούμε σήμερα εμείς να ζούμε ελεύθεροι, έστω σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα. Αποτίνουμε φόρο τιμής στους καρτερικούς συγγενείς των αγνοουμένων και χαιρετίζουμε τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας, καθώς και τις χιλιάδες εκτοπισμένους μας που ζουν με τον άσβεστο πόθο της επιστροφής στις πατρογονικές εστίες.

Σαράντα πέντε χρόνια καταπάτησης των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών μας, σαράντα πέντε χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής και καταπάτησης του διεθνούς δικαίου διόγκωσαν τη θέληση και επιμονή μας και ταυτόχρονα απέτυχαν να υποστείλουν τον πατριωτισμό μας. Σε πλήρη συστράτευση με το σύνολο των δυνάμεων του Ελληνισμού δίνουμε τη μάχη της δικαιοσύνης.

Οφείλουμε να θυμόμαστε όλα αυτά τα γεγονότα. Οφείλουμε να μην ξεχνάμε ποτέ ότι η Κύπρος μας παραμένει ακόμα ημικατεχόμενη και ότι οι αγώνες και οι θυσίες των ηρώων μας παραμένουν ακόμα αδικαίωτες.

Φίλες και φίλοι,

Για σαράντα πέντε χρόνια τώρα είμαστε προσηλωμένοι στον αγώνα για την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αγωνιζόμαστε για την εξεύρεση μιας λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις. Μιας λύσης που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Μιας  λύσης λειτουργικής και βιώσιμης, η οποία θα επανενώνει τον λαό, θα εκσυγχρονίζει τους θεσμούς και θα αναβαθμίζει την οικονομία.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο χρόνος που περνά δεν λειτουργεί προς όφελός μας, καθώς παγιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής. Η δική μας  τοποθέτηση είναι ξεκάθαρη. Δεν συμβιβαζόμαστε με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί από το 1974. Για εμάς η διχοτόμηση δεν είναι, και δεν μπορεί να αποτελέσει ποτέ, μια αποδεκτή κατάσταση πραγμάτων. Για εμάς επιταγή και δέσμευση είναι ο συνεχής αγώνας για επανένωση της πατρίδας μας, καθότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η μη επίτευξη λύσης οδηγεί στην εδραίωση και μονιμοποίηση της διχοτόμησης, που θα είναι καταστροφική για τον τόπο μας.

Για αυτό εργαζόμαστε, για να αποσείσουμε την κατοχή και τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση και να δημιουργήσουμε καινούριες και ελπιδοφόρες προοπτικές για τον λαό μας, μέσα από έναν έντιμο συμβιβασμό με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους.

Επιθυμώ λοιπόν να σας διαβεβαιώσω για την ετοιμότητα, αλλά και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη να εμπλακεί σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, προκειμένου, στη βάση του ειρηνικού διαλόγου, να επιτύχουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού ζητήματος.

Αυτό το οποίο ζητούμε, ως και η ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει, αλλά και οι καλές πρακτικές των δημοκρατικών κρατών των Ηνωμένων Εθνών προνοούν, είναι η λύση που θα επιτύχουμε να εξασφαλίζει εκείνες τις συνθήκες που θα οδηγούν στη διαρκή σταθερότητα, τη συνύπαρξη όλων των Κυπρίων και τη συνδημιουργία ενός κανονικού κράτους.

Προς τούτο, είναι απολύτως απαραίτητο η λύση να διασφαλίζει ότι το νέο καθεστώς θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, καθώς και την παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Προς την κατεύθυνση αυτή λοιπόν, είναι απαραίτητο οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να αναλογιστούν τα πολλαπλά οφέλη και τις δυνατότητες που θα προσφέρει στο σύνολο των πολιτών η επανένωση της πατρίδας μας και να αντιληφθούν ότι, προς την προοπτική  της ειρηνικής συμβίωσης και συνδημιουργίας, δεν χρειάζονται εγγυήτριες δυνάμεις και εξαρτήσεις, οι οποίες θα καταστήσουν την χώρα μας υποχείριο ξένων συμφερόντων.

Δεδομένης, υπό το πρίσμα αυτό, της δικής μας ειλικρινούς πρόθεσης και θέσης όσον αφορά την επανέναρξη και την καθιέρωση του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, εκείνο που απαιτείται είναι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξουν αποφασιστικότητα, στο πλαίσιο του απαραίτητου αλληλοσεβασμού και των αμοιβαίων συμβιβασμών, χωρίς να θέτουν τις οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, προκειμένου σύντομα να μπορέσουμε να εμπλακούμε σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη μίας συνολικής λύσης.

Είναι επίσης απαραίτητο η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά να συνειδητοποιήσουν ότι είναι αδύνατο να υπάρξει βιώσιμη και λειτουργική λύση, όταν οι δικές τους υπέρμετρες αξιώσεις και όσα αυτές συνεπάγονται πρέπει να εφαρμοστούν εις βάρος των Ελληνοκυπρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κλιμακούμενες και διεθνώς καταδικαστέες το τελευταίο διάστημα ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή μας, οι παραβιάσεις στη θάλασσα, στα χωρικά ύδατα, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελούν ενέργειες οι οποίες σαφέστατα με κανέναν τρόπο δεν ευνοούν την επανέναρξη των συνομιλιών και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, που αποδεδειγμένα η δική μας πλευρά επιδιώκει.

Καταδεικνύοντας την καλή θέληση που τον διακρίνει και με σκοπό να διευκολύνει την όλη προσπάθεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε και στην κατάθεση μιας σειράς ιδεών τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας. Η θετική δική μας στάση δεν βρήκε όμως καμιά ανταπόκριση από μέρους της τουρκικής πλευράς. Το αντίθετο. Η Τουρκία επέλεξε να υπονομεύσει και να δυναμιτίσει το όλο κλίμα προχωρώντας στις παράνομες και προκλητικές κινήσεις της στην περιοχή.

Η άκρως αρνητική στάση της Τουρκίας, ωστόσο, δεν θα μας πτοήσει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και θα δώσουμε και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μας για άρση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής. Η επανένωση της χώρας μας αποτελεί στόχο αδιαπραγμάτευτο.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Ας επαναλάβουμε και σήμερα, με την ευκαιρία αυτών των μαύρων επετείων, την υπόσχεσή μας στα άγια κατεχόμενα εδάφη μας, στις εκκλησιές και τα μοναστήρια μας που παραμένουν βουβά και κατεστραμμένα από τη λεηλασία και τη φθορά, στα αρχαία μνημεία και τα κάστρα, στον Πενταδάκτυλο και σε κάθε λόφο και χαράδρα ότι δεν θα επαναπαυθούμε, αν δεν τα δούμε και πάλι ελεύθερα κι αν η πατρίδα μας δεν επανενωθεί.

Τιμώντας σήμερα όσους αγωνίστηκαν και έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδας, ανανεώνουμε την προσήλωσή μας στις υπέρτατες αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Παίρνουμε δύναμη από τους ηρωικούς μαχητές της ανεξαρτησίας και τους προασπιστές της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου. Διδασκόμαστε από το παρελθόν και συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δικαίωση του τόπου μας. Το καθήκον μας στη νέα γενιά, αλλά και στη γενιά των ηρώων μας είναι με σύνεση και ρεαλισμό να εργαστούμε για μια ενωμένη Κύπρο, κοινή πατρίδα για τα παιδιά της.

Τιμή σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία αυτού του τόπου.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.

Καλή λευτεριά.

(ΔΚ)