Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-03-2018 13:24

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Υπάτου Αρμοστή ΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της 37ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κα Kate Gilmore, Αν. Υπάτη Αρμοστής των ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρουσίασε την ετήσια έκθεση του Υπάτου Αρμοστή για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Η κα Gilmore υπογράμμισε ότι η συνεχιζόμενη διαίρεση του νησιού εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στο δικαίωμα στη ζωή, στο ζήτημα των αγνοούμενων προσώπων, στην ελευθερία διακίνησης και στο δικαίωμα στην περιουσία.

Στην παρέμβαση του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη, Πρέσβης Γιώργος Κασουλίδης ανέδειξε τις κατάφωρες παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων από την Τουρκία. Τόνισε την ευθύνη της Τουρκίας για το θέμα των αγνοουμένων σαν κατοχική δύναμη και τις οργανωμένες προσπάθειες της για αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού. Κατήγγειλε την Τουρκία για τη στάση της, η οποία οδήγησε στο αδιέξοδο που σημειώθηκε στον τελευταίο γύρο συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα, και την πρόσφατη διπλωματία των κανονιοφόρων στην κυπριακή ΑΟΖ. Κατέληξε, επαναλαμβάνοντας την αμείωτη αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα αποκαταστήσει την πλήρη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Απαντώντας σε ισχυρισμούς της τουρκικής αντιπροσωπείας, ο Αν. Μόνιμος Αντιπρόσωπος, κ. Δημήτρης Σαμουήλ τόνισε ότι ο μοναδικός λόγος της ύπαρξης του κυπριακού προβλήματος είναι η παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία, τα τελευταία χρόνια, με τις ενέργειες της στο Ιράκ και πιο πρόσφατα, στο Αφρίν, στη Συρία έχει καταλήξει κατά συρροή εισβολέας γειτονικών κρατών.

(AX/ΕΙ)