Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-07-2019 20:04

Επικήδειος λόγος Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στην κηδεία των λειψάνων του ήρωα δεκανέα Κύπρου Ιωάννου

Με πλήρη επίγνωση του ιστορικού χρέους όλων μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση και με αισθήματα ευλάβειας, καθήκοντος και περηφάνιας, μαζευτήκαμε σήμερα για να απευθύνουμε το ύστατο χαίρε στο άξιο τέκνο της πατρίδας μας, δεκανέα Κύπρο Ιωάννου.

Σαράντα πέντε χρόνια μετά τη μαρτυρική του θυσία, ο Κύπρος Ιωάννου διαγράφεται από τον κατάλογο των αγνοουμένων και εγγράφεται με τις πρέπουσες τιμές στον κατάλογο των λαμπρών ηρώων της κυπριακής ιστορίας, μαζί με τα άλλα παλικάρια που προσέφεραν τη ζωή τους στο θυσιαστήριο της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ο Κύπρος Ιωάννου κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά το 1972 και υπηρέτησε στον 3ο Λόχο του 211 Τάγματος Πεζικού, με τομέα ευθύνης τις ευαίσθητες περιοχές Νεάπολη, Τράχωνας και Ομορφίτα, μέχρι τον Βόρειο Πόλο Καϊμακλίου. Περιοχές οι οποίες δέχτηκαν επίθεση από ένοπλες τουρκοκυπριακές ομάδες και τουρκικά στρατεύματα, από την έναρξη της εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974.

Παρά την εκεχειρία της 22ας Ιουλίου, τα τουρκικά στρατεύματα συνέχισαν να βάλλουν κατά των περιοχών αυτών με όλμους και άλλα όπλα καμπύλης τροχιάς, ενώ στη συνέχεια οι εισβολείς, με την υποστήριξη μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης, πραγματοποίησαν γενική και συντονισμένη επίθεση σε όλο τον τομέα άμυνας του Τάγματος.

Ο Κύπρος επάνδρωνε φυλάκιο στην περιοχή «χοιροστασίου» Τράχωνα, όταν δόθηκε διαταγή για απαγκίστρωση των ανδρών της Εθνικής Φρουράς, λόγω υπεροπλίας των τουρκικών στρατευμάτων. Τις κρίσιμες εκείνες στιγμές, προσέφερε κάλυψη με το πολυβόλο του, μέχρι να απομακρυνθούν οι υπόλοιποι και μαζί με άλλο στρατιώτη που έφτασε από άλλο φυλάκιο, εγκατέλειψαν τελευταίοι τη θέση τους.

Καθώς κινήθηκαν προς τις νέες θέσεις, ο Κύπρος εντόπισε βαριά τραυματισμένο στρατιώτη. Πιστός στις επιταγές της πατρίδας, με αυταπάρνηση και αγάπη προς τον συνάνθρωπό του, έκανε πράξη τον όρκο των αρχαίων Αθηναίων στρατιωτών: «Δεν θα ντροπιάσω τα όπλα τα ιερά, ούτε θα εγκαταλείψω τον συμμαχητή μου, με οποιονδήποτε κι αν ταχθώ στη γραμμή. Θα αμυνθώ δε για τα ιερά και όσια και μόνος και μετά πολλών».

Με γενναιότητα και παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές σφαίρες έπεφταν βροχή, προσπάθησε να τον σηκώσει στους ώμους του, όμως δέχτηκε πυρά στο κεφάλι και έπεσε. Τα τουρκικά στρατεύματα ήταν πλέον πολύ κοντά, δεν ήταν δυνατό να του προσφερθεί βοήθεια. Έκτοτε, αγνοείτο η τύχη του, μέχρι που τα οστά του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην κατεχόμενη Λευκωσία το 2015 και έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο DNA.

Σήμερα κλείνει επιτέλους ο κύκλος της αβεβαιότητας, οριστικά και επίσημα. Ο Κύπρος Ιωάννου επέστρεψε πίσω στην οικογένειά του. Επέστρεψε νεκρός, αλλά αθάνατος.

Ο ατρόμητος ήρωας Κύπρος Ιωάννου έπεσε μαχόμενος υπέρ πίστεως και πατρίδος, φρουρώντας Θερμοπύλες και υπερασπιζόμενος τις πατρογονικές μας εστίες.

Ο νεαρός λεβέντης, η λαμπρή αυτή νεανική μορφή θα φωτίζει για πάντα τις ψυχές μας, δείχνοντάς μας τον δρόμο της ευθύνης και του καθήκοντος.

Χρέος μας είναι να τιμήσουμε την ιερή παρακαταθήκη του Κύπρου και όλων των παλληκαριών μας υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη και αγωνιζόμενοι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τα ίδια ιδανικά και τις ίδιες αρχές των πεσόντων, εμείς πρέπει να μένουμε σταθεροί και ακλόνητοι στο ιερό μας χρέος. Ως Κυβέρνηση δηλώνουμε ετοιμότητα να εμπλακούμε σε έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Μια λύση, η οποία θα δημιουργεί τις συνθήκες για διαρκή σταθερότητα, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί.

Κλείνοντας, θέλω να στείλω το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πώς η ενότητα και η ομοψυχία είναι τα μόνα θεμέλια στα οποία μπορούμε να βασιστούμε, ώστε όλοι μαζί να χτίσουμε το καλό της Κύπρου μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ως πολιτική ηγεσία του τόπου έχουμε συγκεντρώσει τις προσπάθειές μας. Καλούμε όλους, όσο ποτέ άλλοτε να στηρίξουν τις προσπάθειες του Προέδρου, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο μέλλον που μας αξίζει.

Ένα μέλλον για μας και τα παιδιά μας, το οποίο σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει τη διακρίβωση της τύχης του καθενός των αγνοουμένων μας.

Ευχόμενοι η μέρα της λύτρωσης αυτού του πονεμένου τόπου να μην είναι μακριά, αποχαιρετούμε σήμερα τον Δεκανέα Κύπρο Ιωάννου με ευλάβεια και σεβασμό, υποκλινόμενοι στη θυσία του και καταθέτοντας το στεφάνι της αιώνιας ευγνωμοσύνης μας.

Αιωνία ας είναι η μνήμη του.

____________

/ΣΧ