Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-07-2019 20:04

Κοινή πρωτοβουλία με την Κύπρο για τις επιστροφές μεταναστών

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε σήμερα συνάντηση, στη Αθήνα, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική κ. Γιώργο Κουμουτσάκο.

Οι δύο Υπουργοί, σε συνέχεια των τελευταίων ευρωπαϊκών συναντήσεων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό συζήτησαν για τον συντονισμό των δύο χωρών και την από κοινού κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση διαστάσεων του ζητήματος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα τον Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, τον κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη. Είναι η πρώτη διμερής συνάντηση που έχω με τη νέα μου ιδιότητα, του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητα τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Με αυτή τη συνάντηση θέλουμε από κοινού να υπογραμμίσουμε την ανάγκη της συνεργασίας για το θέμα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος από τα δύο κράτη που αποτελούν το ευρωπαϊκό σύνορο στην ανατολική Μεσόγειο και γι' αυτό αντιμετωπίζουν πρώτα το ωστικό μεταναστευτικό κύμα. Οι προκλήσεις είναι κοινές. Τα προβλήματα μεγάλα. Το ζήτημα σύνθετο.

Όλα αυτά μας υποχρεώνουν, πέραν όλων των άλλων που μας φέρνουν κοντά Ελλάδα και Κύπρο, να εργαστούμε για να ενισχύσουμε τον συντονισμό μας, και τις κοινές μας πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ΕΕ ώστε να καταθέσουμε με θετικό τρόπο τη δική μας συμβολή στη μεγάλη συζήτηση για μία αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

Συζητήσαμε σήμερα όλα αυτά τα θέματα. Γίναμε και πρακτικοί και συγκεκριμένοι. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα μελετήσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο μιας συγκεκριμένης πρωτοβουλίας με αντικείμενο την ενίσχυση της πολιτικής των επιστροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η στιγμή σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Από την ανταλλαγή απόψεων που είχαμε καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτή θα είναι μια πρωτοβουλία που θα είναι και σε ενδιαφέρον όλων των μελών της ΕΕ να τη στηρίξουν. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχετε από εμάς μια συγκεκριμένη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τον Υπουργό για την επίσκεψή του στην Αθήνα που μας τίμησε, αλλά και που μας έδωσε τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε τη συνεργασία που θα έχουμε σε αυτό τον τόσο κρίσιμο τομέα».

Από την πλευρά του ο κ. Πετρίδης ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κουμουτσάκο για την πρόσκληση. Ήταν μια πολύ σημαντική συζήτηση, όχι εθιμοτυπική. Μιλήσαμε για την ουσία. Το μεταναστευτικό είναι ένα εθνικό θέμα και για την Κύπρο και για την Ελλάδα και ως τέτοιο, οι δύο χώρες οφείλουν να συνεργάζονται, να έχουν αγαστή συνεργασία, να έχουν κοινές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προτείνουν κοινές πολιτικές στην Ευρώπη γιατί όπως ξέρετε το προσφυγικό, το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που διέπεται από το ενωσιακό, από το ευρωπαϊκό δίκαιο, πέρα των εθνικών πολιτικών. Είναι σε αυτά τα πλαίσια που αποφασίσαμε να έχουμε συγκλίνουσες θέσεις, να προτείνουμε θέσεις, να έχουμε τακτικές επαφές γι' αυτό το μεγάλο θέμα και μιλήσαμε όπως είπε και ο κ. Υπουργός για το θέμα των επιστροφών. Είμαστε σε θέση ως Κύπρος και Ελλάδα να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Οι επιστροφές είναι ένα μεγάλο θέμα που ταλανίζει την ΕΕ. Θα δουλέψουμε με συγκεκριμένες προτάσεις ούτως ώστε η ίδια η ΕΕ, ο ίδιος ο ευρωπαϊκός μηχανισμός να είναι πιο αποτελεσματικός. Να μπορέσουμε πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε αυτό τον πολύ σημαντικό πυλώνα του μεταναστευτικού. Θα είμαστε σε τακτική επαφή. Ευχαριστώ ξανά για την πρόσκληση. Θα υπάρξει και συνέχεια».

Οι κ.κ. Πετρίδης και Κουμουτσάκος συναντήθηκαν στη συνέχεια με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που τόνισε με τη σειρά του την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Τη συνάντηση ακολούθησε επίσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ενημέρωση των δύο Υπουργών από την Υπηρεσία Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης και το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης σχετικά με τα συστήματα επιτήρησης και τα επιχειρησιακά μέσα στην περιοχή. 

(ΕΙ)