Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-03-2018 14:44

Πρωτοβουλία Κύπρου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα Πολιτιστικά Δικαιώματα και την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με πρωτοβουλία της Κύπρου, υιοθετήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 22/3/2018, ομόφωνα, από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, ψήφισμα για τα Πολιτιστικά Δικαιώματα και την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το ψήφισμα κατατέθηκε στο πλαίσιο της ης Συνόδου του Συμβουλίου από διαπεριφερειακή ομάδα κρατών της οποίας ηγείται η Κύπρος και στην οποία μετέχουν επίσης η Αιθιοπία, η Αργεντινή, η Ελβετία, η Ελλάδα, το Ιράκ, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Μαλί, η Πολωνία και η Σερβία.

Το ψήφισμα εντάσσεται στο πλαίσιο σχετικής δράσης που έχει αναπτύξει η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στη Γενεύη από το 2015 και αποτελεί ουσιαστικά επικαιροποίηση του πρώτου ψηφίσματος επί του πιο πάνω θέματος που είχε υιοθετηθεί, επίσης ομόφωνα, από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Μάρτιο 2016. Η πρωτοβουλία αυτή εμπίπτει στο ευρύτερο πλέγμα δραστηριοποίησης του Υπουργείου Εξωτερικών σε διάφορα διεθνή φόρα σε θέματα που αφορούν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα τομέα που αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου.

Παρουσιάζοντας το ψήφισμα ενώπιον της ολομέλειας του Συμβουλίου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Γενεύη Πρέσβης Γ. Κασουλίδης, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που το Συμβούλιο μπορεί να διαδραματίσει στις διεθνείς προσπάθειες για πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς, με έμφαση στην πτυχή που αφορά τον αρνητικό αντίκτυπο στην απόλαυση των πολιτιστικών δικαιωμάτων από όλους. 

Το ψήφισμα καταδικάζει ανεπιφύλακτα κάθε έκνομη πράξη που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αυτή συμβαίνει εντός του πλαισίου ένοπλης σύρραξης, είτε εκτός και εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις πράξεις  λεηλασίας, κλοπής, λαθρεμπορίου και παράνομης διακίνησης πολιτιστικής περιουσίας που αναπόφευκτα περιορίζουν τη δυνατότητα ενάσκησης των πολιτιστικών δικαιωμάτων. 

Καλεί επίσης, μεταξύ άλλων, σε ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα με στόχο την αποτελεσματικότερη πρόληψη, καταστολή και αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, τονίζοντας την ανάγκη επιστροφής της κλεμμένης πολιτιστικής περιουσίας στις χώρες προέλευσης, καθώς τη σημασία της ταχείας και πλήρους αποκατάστασης των πολιτιστικών δικαιωμάτων, ιδίως για συνανθρώπους μας που είναι εκτοπισμένοι.  

Σύμφωνα με το διατακτικό μέρος του ψηφίσματος, ο Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καλείται να συγκαλέσει διήμερο εργαστήρι στη Γενεύη με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από όλες τις γεωγραφικές ομάδες του οργανισμού, με στόχο την επεξεργασία εργαλείων που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη και προώθηση της προσέγγισης του ζητήματος της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το κείμενο του ψηφίσματος, είχε αποτελέσει τις προηγούμενες τρεις βδομάδες της Συνόδου αντικείμενο ανοικτής, άτυπης διαβούλευσης υπό την προεδρία της Κυπριακής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Ενδεικτικό της ευρείας υποστήριξης της οποίας έχει τύχει το ψήφισμα είναι και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει συγκηδεμονευθεί από 74 κράτη μέλη του Οργανισμού.     

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος, ως έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μπορεί να ανακτηθεί από τον πιο κάτω σύνδεσμο:

http://ap.ohchr.org/documents/dpage_e.aspx?si=A/HRC/37/L.30

 

ΜΓ/ΣΧ