Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-03-2018 16:43

Πρώτη επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη μέρα της  επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης στην Αθήνα, την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από αναλήψεως των καθηκόντων του στο εξωτερικό.

Ο κ. Αγγελίδης αρχικά είχε συνάντηση  με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας  κ. Πάνο Καμμένο και ακολούθως συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκο Κενεβέζο, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και Επιτελείο από ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ παρακάθισε σε σύσκεψη με τον Υπουργό και Επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, για θέματα που αφορούν τη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας, κυρίως σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε τα ακόλουθα: «Επιτρέψτε μου αρχικά να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για την πρόσκληση να επισκεφθώ την Ελλάδα, το μόνιμο και ανιδιοτελή συμπαραστάτη μας στον αγώνα μας για εθνική επιβίωση, καθώς και για τη ζεστή σας φιλοξενία. Είναι για εμένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα στην Ελλάδα υπό την ιδιότητα μου ως Υπουργός Άμυνας της Κύπρου.

Επιθυμώ να εκφράσω, επίσης, τα αδελφικά αισθήματα αγάπης και εκτίμησης  του Κυπριακού λαού για την υποστήριξη και συμπαράστασή σας. H Ελληνική Κυβέρνηση, ο Ελληνικός λαός, βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας, συμβάλλοντας με σταθερότητα και ανιδιοτέλεια στην προσπάθεια που καταβάλλουμε προς επίτευξη των εθνικών μας στόχων.

Η συνεργασία µας είναι δεδομένη και η προσπάθειά µας είναι κοινή προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τους κοινούς κινδύνους και προκλήσεις.

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πρόοδο που σημειώθηκε στις άριστες σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της άμυνας, αλλά και τις προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξή τους  προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας.

Επιπλέον συζητήσαμε και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Μιας περιοχής που μαστίζεται από εμφύλιες συγκρούσεις, τρομοκρατία, αστάθεια  και συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση, με άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια όχι μόνο της περιοχής μας αλλά και της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου.

Για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, σήμερα ενισχύουμε τη συνεργασία μας και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί για να διερευνήσουμε τρόπους εμβάθυνσης των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς.

Κύπρος και Ελλάδα, ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, στοχεύουν στην ενίσχυση του γεφυρωτικού τους ρόλου ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή.

Περαιτέρω μέσω των Τριμερών Στρατηγικών Συνεργασιών που αναπτύξαμε στο πλαίσιο της νέας περιφερειακής πολιτικής που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις μας με φίλες χώρες της περιοχής συμβάλλουμε στην προαγωγή της σταθερότητας, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και στην προώθηση της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συνάντησή μας πραγματοποιείται σε μια εποχή όπου η Τουρκία με την κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών της, με την απειλή χρήση βίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της ενώ, παράλληλα, προβάλλει αμφισβητήσεις και ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου. Κύπρος και Ελλάδα είναι δύο χώρες που χαρακτηρίζονται ως πυλώνες σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή. Το μήνυμα μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες ότι οι ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν δικαιώματα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής που έγινε χθες στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο και την Ελλάδα και καλεί άμεσα την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δράσεις και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους.

Εκφράστηκε, επίσης, σοβαρή ανησυχία για τη  συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία. Καταδικάζουμε τη σύλληψη των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Τουρκία και απαιτούμε τον τερματισμό της πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος και την άμεση απελευθέρωσή τους.

Εν κατακλείδι, είχα την ευκαιρία σήμερα να ενημερώσω τον ομόλογό μου, αλλά και αργότερα θα ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα υπό το πρίσμα και των νέων τουρκικών προκλήσεων και να εκφράσω τη βαθιά μας εκτίμηση και τις ευχαριστίες για τη συμπαράσταση και τη στάση αρχών της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού γενικότερα στον αγώνα που διεξάγουμε για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση με απόλυτη ψυχραιμία και σύνεση.

Φίλε Υπουργέ,

Σας διαβεβαιώνω ότι η άριστη συνεργασία που είχατε με τον προκάτοχό μου και φίλο Χριστόφορο Φωκαΐδη, θα συνεχιστεί.

Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά για την πρόσκληση, αλλά κυρίως για τη θέληση και την έμπρακτη προσπάθειά σας για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας και την προώθηση του κοινού μας στόχου για ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα».

Ακολούθως ο κ. Αγγελίδης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Κατά τη  συνάντηση η οποία  έγινε σε πολύ θερμό και φιλικό κλίμα, επαναβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Υπουργό Άμυνας εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο, στην προσπάθεια για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Δουζίνα.

Αποχωρώντας από τη Βουλή ο κ. Αγγελίδης  μετέβη στην Πλατεία Συντάγματος όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ο κ. Υπουργός στις 25 Μαρτίου θα παρακολουθήσει τη μεγάλη Στρατιωτική Παρέλαση που πραγματοποιείται στην Αθήνα, τιμώντας την εξέγερση των Ελλήνων για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού.

_____________

/ΣΧ