Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-03-2018 20:09

Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση για τη Διεθνή Δεκαετία Δράσης «Νερό για Βιώσιμη Ανάπτυξη 2018-2028»

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης κ. Κορνήλιος Κορνηλίου, εκπροσώπησε σήμερα, 23 Μαρτίου, την Κυπριακή Δημοκρατία στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης για τη Διεθνή Δεκαετία Δράσης «Νερό για Βιώσιμη Ανάπτυξη 2018-2028» που πραγματοποιείται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κορνηλίου σημείωσε ότι η λειψυδρία, η ρύπανση, η έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό και την υγιεινή και οι καταστροφές που σχετίζονται με το νερό συνιστούν σοβαρές παγκόσμες προκλήσεις.

Τόνισε ότι η Διεθνής Δεκαετία Δράσης Νερό για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2018-2028, είναι ένα σημαντικό βήμα στη στήριξη των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων στους τομείς του ύδατος. Πρόσθεσε ότι η Δεκαετία, μαζί με την Ατζέντα 2030 και ο στόχος βιώσιμης ανάπτυξης 6 για το νερό και την υγιεινή, και η συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση των στόχων που σχετίζονται με το νερό.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η σημασία του νερού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο, η οποία για δεκαετίες αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας, ανομβρίας και μείωση του ύψου της υδατόπτωσης. Η κλιματική αλλαγή πρόκειται να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στο εγγύς μέλλον.

«Η χώρα μου, παραδοσιακά εφαρμόζει πολιτικές υγιής διαχείρισης των υδάτων. Τα τελευταία χρόνια, τέθηκαν σε εφαρμογή τεχνολογίες για την αύξηση της διαθεσιμότητας των υδάτινων πόρων μέσω της αφαλάτωσης και του ανακυκλωμένου νερού. Υποστηρίζουμε τη διεθνή και περιφερειακή συνεργασία μέσα από διμερείς και τριμερείς συνεργασίες σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων που έχουμε καθιερώσει με γειτονικές χώρες και οργανισμούς» σημείωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος.

Τέλος, ο κ. Κορνηλίου τόνισε την πλήρη στήριξη της Κύπρου στη Διεθνή Δεκαετία Δράσης Νερό για Βιώσιμη Ανάπτυξη 2018-2028 και την ετοιμότητα της για να συμμετάσχει ενεργά στις δραστηριότητες της. Η Δεκαετία θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για την προώθηση του διαλόγου και την ενίσχυση της συνεργασίας των ενδιαφερόμενων μερών, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ειρηνικών, βιώσιμων και ευημερούντων κοινωνιών.

 

(ΣΧ)