Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-07-2019 11:17

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στη Λευκωσία, ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Μαρένα Μητσοτάκη και τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Κυβέρνησης, έφθασε σήμερα στις 10.30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Ακολούθησε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός παρακάθισαν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είπε ότι «θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να εκφράσω την ιδιαίτερη συγκίνηση μου πραγματικά γιατί με την ανάληψη των καθηκόντων σας θεωρήσατε ως πρώτιστη προτεραιότητα την επίσκεψη σας στην Κύπρο, κάτι που συμβολίζει όχι απλά τους στενούς δεσμούς, αλλά το ιδιαίτερο προσωπικό σας ενδιαφέρον για την Κύπρο, μια κληρονομιά από τον πατέρα σας, τον αγαπημένο μου φίλο, αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι πως η διαχρονική μας φιλία, αλλά και οι στενοί δεσμοί θα συνεχίσουν όπως και του κυπριακού αλλά και του ελλαδικού Ελληνισμού ευρύτερα για το καλό των δύο χωρών. Έχουμε προκλήσεις που από κοινού θα τις αντιμετωπίσουμε και όχι μόνο από κοινού, αλλά και με τους εταίρους μας και με τους γείτονες μας, με τους οποίους έχουμε αναπτύξει, ξεκινώντας από την Κυβέρνηση Σαμαρά την πρώτη τριμερή με την Αίγυπτο, και εν συνεχεία δημιουργήθηκε ένα ισχυρότατο πλαίσιο δεσμών με τις γειτονικές χώρες πάντα επ’ ωφελεία της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας των λαών.

Καλωσορίσατε και πάλι. Εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνετε. Δεν έχω αμφιβολία γνωρίζοντας σας ότι θα το πετύχετε».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι για μένα μεγάλη χαρά και τιμή που το πρώτο μου επίσημο ταξίδι ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας το κάνω στην Κύπρο συνεχίζοντας μια σταθερή παράδοση η οποία ήθελε πάντα τον Έλληνα Πρωθυπουργό να την επισκέπτεται στο πρώτο επίσημο ταξίδι του.  

Όμως το ταξίδι αυτό δεν είναι μόνο συμβολικό είναι και ουσιαστικό. Διότι Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν πάντα ενωμένες και με αρραγές μέτωπο σημαντικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Θα τις αντιμετωπίσουμε με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση, και με σιγουριά τελικά ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας.

Θα πρέπει να το γνωρίζετε, αφού μας συνδέει βαθιά προσωπική φιλία, ότι σε αυτό τον αγώνα έχετε τη στήριξη ολόκληρου του ελληνικού λαού. Προσβλέπω αυτή η επίσκεψη μου να είναι μια ουσιαστική επίσκεψη εργασίας η οποία θα θέσει στο τραπέζι τα ανοικτά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και να βάλουμε το ‘νερό στο αυλάκι’ μιας καινούριας και προσωπικής πια συνεργασίας μεταξύ εμού και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αγωνιστούμε ώστε να προάγουμε την ευημερία και των δύο λαών.

Σας ευχαριστώ για την πολύ θερμή υποδοχή και σας εύχομαι καλή δύναμη και περαστικά».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε στη συνέχεια τη στήριξη της Ελλάδας, ενώ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε ότι «όταν η Ελλάδα είναι ισχυρή είναι ισχυρή και η Κύπρος και είναι ισχυρός και ο Ελληνισμός παντού».

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών. 

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΙ)