Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-07-2019 09:36

Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Προσκοπικού Μαντηλιού – 1η Αυγούστου

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσκοπικού Μαντηλιού (World Scout Scarf Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Αυγούστου. Κατά την ημέρα αυτή, οι εν ενεργεία και παλαίμαχοι πρόσκοποι καλούνται να φορέσουν δημόσια το Προσκοπικό Μαντήλι, ως σύμβολο του προσκοπικού όρκου και του πνεύματος του Προσκοπισμού. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε για να θυμίζει σε όλους την 1η Αυγούστου του 1907, όταν ο Λόρδος Robert Baden-Powell, ιδρυτής του Προσκοπισμού, ξεκίνησε την πρώτη προσκοπική κατασκήνωση με μια ομάδα αγοριών από όλες τις κοινωνικές τάξεις, στο μικρό νησί Brownsea της Αγγλίας. Τα αγόρια που βρέθηκαν εκεί φόρεσαν όλα ίδια ρούχα, ώστε κανείς να μη διαφέρει από τον άλλον. Έτσι ξεκίνησε να οικοδομείται η Προσκοπική Κίνηση.

Στο Προσκοπικό Τζάμπορη του 1937 ο Λόρδος Baden-Powell ανέφερε πως η στολή στους προσκόπους «καλύπτει τις διαφορές μεταξύ χωρών, φυλών και θρησκευμάτων».

Από το 1907 μέχρι σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, φόρεσαν στον λαιμό το Προσκοπικό Μαντήλι, δίνοντας, ο καθένας στη δική του γλώσσα, την προσκοπική υπόσχεση, μια υπόσχεση συνεχούς προσπάθειας να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Το Προσκοπικό Μαντήλι είναι αυτό που ταξιδεύει στον χρόνο και στον τόπο. Αλλάζει χρώματα ανάλογα με τις παραδόσεις κάθε χώρας, μεταφέρει την ιστορία των λαών, αλλά και τις εμπειρίες από μεγάλες προσκοπικές διοργανώσεις. Τα προσκοπικά μαντήλια είναι διαφορετικά όπως κι οι άνθρωποι. Όλα, όμως, φοριούνται από προσκόπους που είναι ίσοι μεταξύ τους και έχουν κοινό στόχο να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Ο Προσκοπισμός ξεκίνησε από μια καινοτόμο ιδέα πριν από 112 χρόνια, δημιουργώντας ένα πλαίσιο άτυπης μάθησης και έκτοτε, αναπροσαρμοζόμενος στις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες, εξακολουθεί να παραμένει σύγχρονος σε κάθε εποχή. Ο ρόλος του μεγάλου αυτού βιωματικού σχολείου στις μέρες μας είναι να βοηθήσει τα παιδιά και τους νέους να αναπτύξουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις φυσικές, πνευματικές, νοητικές και κοινωνικές τους ικανότητες, ως υπεύθυνοι πολίτες, μέλη της τοπικής, εθνικής και διεθνούς κοινωνίας.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συμμερίζεται τις αρχές της Προσκοπικής Κίνησης και χαιρετίζει το έργο του Σώματος Προσκόπων Κύπρου. Το Σώμα, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών, βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία του εθελοντισμού και της προσφοράς προς το παιδί, τους νέους και τον συνάνθρωπο.

(ΜΓ)