Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-08-2019 10:46

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στα εγκαίνια του «Πάρκου Πεσόντων και Δολοφονηθέντων» κατά την τουρκική εισβολή , στον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού

Η στιγμή αυτή αποτελεί ένα συγκινητικό συναπάντημα. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στους 13 Πεσόντες και Δολοφονηθέντες του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού κατά την τουρκική εισβολή του 1974, εγκαινιάζουμε σήμερα στη μνήμη τους το «Πάρκο Πεσόντων και Δολοφονηθέντων».

Πρόκειται για ένα έργο μνήμης και τιμής των ηρωικώς πεσόντων και δολοφονηθέντων συμπατριωτών μας Αντώνη Γερόπαπα, Γιακουμή Σάββα, Δημήτρη Παναγή, Ιωάννη Γερόπαπα, Μαρία Μαραγκού, Μιχάλη Καλλή Μαλλή, Φραγκόπουλο Κ. Φράγκου, Χριστάκη Γεωργίου, Χριστάκη Παναγιώτου, Χριστάκη Παρασκευά, Χριστόφορο Παναγή Ττόφα, Ανδρέα Μίσση και Ανδρέα Ζήσιμο.

Έχουμε υποχρέωση να θυμόμαστε και να τιμούμε τους ανθρώπους αυτούς εκφράζοντας την περηφάνια και την ευγνωμοσύνη μας γιατί παρέμειναν πιστοί στο καθήκον και στο χρέος τους προς την πατρίδα, πληρώνοντας με τη ζωή τους τον Αττίλα.

Με τη συμπλήρωση 45 χρόνων από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, η Πολιτεία καταδικάζει το έγκλημα, αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες και διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά της για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση. Όσος κι αν είναι ο πόνος, όση κι αν είναι η οδύνη, οφείλουμε να θυμόμαστε και να αντλούμε από το χθες της Ιστορίας μας, που είναι η πυξίδα για την πορεία του σήμερα και του αύριο.

Το Πάρκο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα ήταν κάτι που έλειπε από τον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού. Είναι ένα σύγχρονο έργο, με μοντέρνο σχεδιασμό στο οποίο έχει τοποθετηθεί μνημείο με τα ονόματα των Πεσόντων και Δολοφονηθέντων κατά την Τουρκική Εισβολή.

Παράλληλα, είναι ένας χώρος συγκέντρωσης για τους κατοίκους αλλά και για τους τουρίστες οι οποίοι μπορούν να ενημερωθούν για το τι συνέβη το 1974 στην πατρίδα μας και για τον συμβολισμό του.  Σχεδιάστηκε με δυνατότητα οργάνωσης εκδηλώσεων σε ένα περιβάλλον το οποίο σου μεταφέρει αισθήματα θλίψης μεν αλλά ταυτόχρονα και αισθήματα χαράς και τιμής. Αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε όλοι μας.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι δίπλα σας με στόχο την πολύπλευρη στήριξη σας στην προσπάθεια για πρόοδο και ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά την ανάπλαση του Κεντρικού Πυρήνα της Δρομολαξιάς, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, με στόχο την ταχύτερη υλοποίηση του Έργου, έχει ετοιμάσει Έγγραφα Διαγωνισμού με συνοπτικές διαδικασίες για παροχή Υπηρεσιών για διορισμό Ομάδας Συμβούλων Μελετητών ώστε ο Δήμος Δρομολαξιάς  να προχωρήσει με την προκήρυξη του σχετικού Διαγωνισμού. Εντός της ερχόμενης βδομάδας θα σας αποσταλούν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και σχέδια.

Το Έργο είναι εγκριμένο Πολεοδομικό με συνολικό κόστος βάσει προκαταρκτικής εκτίμησης περίπου €850,000.00 (συμπ. ΦΠΑ) και αφορά τον επανασχεδιασμό του δημόσιου χώρου, τη δημιουργία και τοπιοτέχνηση πλατείας κεντρικά του πυρήνα, την αλλαγή του υφιστάμενου οδοστρώματος και την υπογειοποίηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, κάτι που θα συντελέσει σημαντικά στην αναζωογόνηση και τον εξωραϊσμό το Δήμου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές για τη δημιουργία του πάρκου  αυτού και να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμο Δρομολαξιάς Μενεού και τον φίλο δήμαρχο Κύπρο Ανδρονίκου, για την πρόσκληση να τελέσω τα εγκαίνια.

Είμαι βέβαιος ότι αυτή η εποικοδομητική  και παραγωγική συνεργασία θα συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο και συνέπεια.

Ευχή μου είναι σύντομα να δοθεί ένα τέλος στο συνεχιζόμενο δράμα του λαού μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε με όλο μας το σθένος.

Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων των Πεσόντων και Δολοφονηθέντων κατά την τουρκική εισβολή. 

Να είστε όλοι καλά. Σας ευχαριστώ.

 ------------------------- 

ΕΙ