Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-08-2019 18:14

Ο Υπουργός Ενέργειας συμμετείχε στην 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, στην Αθήνα

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συμμετείχε σήμερα, Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019, στην 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μαζί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ κ. Yuval Steinitz και τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ενεργειακούς Πόρους, κ. Francis R. Fannon.

Κατά τη Διάσκεψη – που ουσιαστικά αποτελεί απόρροια της 6ης Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, του περασμένου Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Mike Pompeo – ο κ. Λακκοτρύπης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους τρεις ομολόγους του για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τα βήματα στα οποία προβαίνει η Κυβέρνηση για αντιμετώπισή τους. Έλαβε δε τη στήριξη και την αλληλεγγύη των χωρών τους στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, με τους Υπουργούς να εκφράζουν, επίσης, τις ανησυχίες τους για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Κύριο αντικείμενο της συζήτησης που έγινε, ήταν οι ενεργειακοί τομείς δυνητικής συνεργασίας, μεταξύ των οποίων οι Ανανεώσιμες Πηγές, η αποθήκευση ενέργειας, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η ενδυνάμωση της κυβερνοασφάλειας στις ενεργειακές υποδομές. Εξετάστηκε, παράλληλα, το θέμα των υποδομών υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου να σκιαγραφεί τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η χώρα μας για ευρύτερη ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή.

Οι τέσσερις Υπουργοί συμφώνησαν, επίσης, στην εδραίωση της συνεργασίας των χωρών τους μέσω της σύστασης Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου, η οποία ως όρους εντολής θα έχει την προώθηση δράσεων που αφορούν στους προαναφερθέντες τομείς συνεργασίας. Επιπλέον, διαβουλεύθηκαν με στόχο την υλοποίηση του Διαδρόμου Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος θα βασίζεται στην περιφερειακή συνεργασία και θα αποτελείται από εναλλακτικές πηγές και διαδρομές, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών και της ΕΕ γενικότερα.

Η 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη ολοκληρώθηκε με την έκδοση Κοινής Δήλωσης.

Ο κ. Λακκοτρύπης επιστρέφει στην Κύπρο απόψε.

(ΓΑ/ΕΙ)