Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-08-2019 10:13

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προσερχόμενος στη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη

Συναντώμεθα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους κλιμάκωσης της έντασης, αδιεξόδων, και τελικά επιδίωξης μιας λύσης που δεν είναι εντός των προδιαγεγραμμένων ή των όσων έχουν συμφωνηθεί, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου για να μεταβεί στην κατοικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς με ποιες προσδοκίες μεταβαίνει στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είπε ότι «αυτό που γνωρίζω είναι ότι προσέρχομαι στις συνομιλίες απόλυτα αποφασισμένος, με καλή ιδιαίτερα θέληση και, επαναλαμβάνω, αποφασιστικότητα, εάν και εφόσον και ο κ. Ακιντζί συνειδητοποιήσει το σημαντικότερο των στοιχείων, του αλληλοσεβασμού και της τήρησης των όσων κάθε κράτος επιδιώκει, δηλαδή της διεθνούς εννόμου τάξεως λαμβανομένης υπόψη και της ιδιότητας μας ως κράτους μέλους της ΕΕ, να εργαστούμε κατά τρόπο που η λύση να γίνεται αποδεκτή και από τον διεθνή παράγοντα, αλλά ιδιαίτερα και από όσους θα επηρεάζει, τους κατοίκους της Κύπρου.

Δεν μπορεί να επικαλούμεθα αρχές που δεν ισχύουν σε κανένα μα κανένα κράτος. Συνεπώς, η δική μου θέση είναι ότι, ναι θα πρέπει να απαντήσουμε στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ποτέ – και το υπογραμμίζω – να παραγνωρίζουμε και εκείνες των Ελληνοκυπρίων.

Ταυτόχρονα θα πρέπει και η Τουρκία αν όντως θέλει να βοηθήσει – που από την ίδια εξαρτάται η λύση του Κυπριακού – να δείξει καλή βούληση τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες ή την ενθάρρυνση ενεργειών που αντί να δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης, υποσκάπτουν, ή δημιουργούν κλίμα δυσπιστίας ή εντείνουν το κλίμα δυσπιστίας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας σε σχέση με το φυσικό αέριο είναι κάτι που μπορεί να εξωθεί σε κάτι επικίνδυνο για διαχείριση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «συναντώμεθα για να αντιμετωπίσουμε ακριβώς αυτούς τους κινδύνους, δηλαδή κλιμάκωσης της έντασης, αδιεξόδων, και τελικά επιδίωξης μιας λύσης που δεν είναι εντός των προδιαγεγραμμένων ή των όσων έχουν συμφωνηθεί. Στις διακηρύξεις φαίνεται ότι όλοι συμφωνούμε. Το θέμα είναι να διαφανεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων τι από όλα αυτά υιοθετούμε που θα βοηθήσουν, έτσι ώστε μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο να καταλήξουμε σε μια – και το υπογραμμίζω – λειτουργική και βιώσιμη λύση». 

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΙ)