Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-08-2019 08:48

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για τη Διεθνή Ημέρα Νεολαίας – 12 Αυγούστου

Η Διεθνής Ημέρα Νεολαίας (International Youth Day) γιορτάζεται στις 12 Αυγούστου κάθε έτους. Ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά το 1999, από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος της είναι η ανάδειξη του ρόλου των νέων γυναικών και αντρών ως ουσιαστικών συντελεστών στην αλλαγή, καθώς και η διαφώτιση για τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο νεανικός πληθυσμός σε όλο τον κόσμο, ηλικίας 10 έως 24 ετών, ανέρχεται σε 1,8 δισεκατομμύρια, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό που υπήρξε ποτέ! Δυστυχώς, όμως, ένα στα δέκα παιδιά ζει σε εμπόλεμη ζώνη και 24 εκατομμύρια δεν φοιτούν σε σχολείο. Η πολιτική αστάθεια, οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας και οι περιορισμένες ευκαιρίες για πολιτική και πολιτειακή συμμετοχή οδηγούν σε αυξανόμενη απομόνωση της νεολαίας στην κοινωνία.

Το θέμα του 2019 για τη Διεθνή Ημέρα Νεολαίας είναι «Μεταμορφώνοντας την Εκπαίδευση» και πηγάζει από τον Στόχο 4: Ποιοτική Εκπαίδευση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Ο Στόχος 4 αφορά τη διασφάλιση της ελεύθερης, ισότιμης και ποιοτικής εκπαίδευσης, προάγοντας τις ευκαιρίες για διά βίου μάθηση. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Νεολαίας, θα διαπιστωθεί με ποιον τρόπο οι Κυβερνήσεις, οι νέοι άνθρωποι, οι οργανώσεις νεολαίας και άλλοι συμμέτοχοι μπορούν να μεταμορφώσουν την εκπαίδευση, ούτως ώστε να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο προς επίτευξη της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η διασφάλιση ελεύθερης και προσβάσιμης εκπαίδευσης είναι ουσιώδης για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και μπορεί ακόμη και να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην πρόληψη των συγκρούσεων.  Αδιαμφισβήτητα, η εκπαίδευση είναι πολλαπλασιαστής της ανάπτυξης, καθώς μπορεί να επιφέρει πρόοδο σε όλους τους 17 Στόχους των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα, μπορεί να συμβάλει στους στόχους ‘Μηδενική Φτώχεια’, ‘Καλή Υγεία και Ευημερία’, ‘Ισότητα των Φύλων’, ‘Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη’, ‘Λιγότερες Ανισότητες’, ακόμη και στους ‘Δράση για το Κλίμα’ και ‘Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί’.

Η σημαντικότητα της ποιοτικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη των νέων είναι ευρέως αναγνωρισμένη. Άλλωστε, η καθολική ανάπτυξη της νεολαίας ωφελεί ολόκληρη την κοινωνία. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική στον τομέα της εκπαίδευσης.  Με στόχο την ενθάρρυνση της ενεργού πολιτότητας ανάμεσα στους νέους, η οποία ενδυναμώνει την προσωπική τους ανάπτυξη, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, εξέδωσε το Εγχειρίδιο «Καλλιέργεια Εθελοντισμού και Ενεργού Πολίτη στα Σχολεία».  Το Εγχειρίδιο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και προωθείται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αναγνωρίζει ότι οι νέοι άνθρωποι στην Κύπρο είναι υπέρμαχοι της ελεύθερης και προσβάσιμης εκπαίδευσης. Είτε είναι ενταγμένοι σε οργανώσεις είτε ατομικά, προσπαθούν να μεταμορφώσουν την εκπαίδευση, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην πλήρη συμπερίληψη των διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Είναι ευθύνη της Κοινωνίας των Πολιτών, των Κυβερνητικών, αλλά και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, να συμπορευθούν με τη νεολαία σ’ αυτή την προσπάθεια, ασκώντας, μεταξύ άλλων, πίεση αλλά και συμβουλευτική, συνάπτοντας συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα και αναπτύσσοντας συμπληρωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

(ΜΓ/ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα