Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-08-2019 13:34

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη για την πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού

Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην επαρχία Λεμεσού θεωρείται ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάστηκαν και συνέδραμαν για την κατάσβεσή της.

Ο κ. Σαββίδης, ο οποίος επισκέφθηκε εκ νέου σήμερα το πρωί το μέτωπο της πυρκαγιάς, σε δηλώσεις του ανέφερε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε, η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο. «Έγινε μια τεράστια προσπάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ευτυχώς μάς βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες καθότι είχαμε νηνεμία το βράδυ, και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω λάβει, η πυρκαγιά θεωρείται ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο», είπε ο κ. Υπουργός. Πρόσθεσε δε, πως παρότι θεωρείται πως η πυρκαγιά βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο, υπάρχουν σημεία που ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα και γι’ αυτό παραμένει επί τόπου δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των άλλων εμπλεκομένων Υπηρεσιών, για να βεβαιωθούν ότι δεν θα υπάρξει η οποιαδήποτε αναζωπύρωση, έστω κι αν αργότερα σήμερα υπάρχει πληροφορία για αύξηση των ανέμων.

«Με την ευκαιρία αυτή θεωρώ ότι είναι το ελάχιστο της υποχρέωσής μου, και προσωπικά και εκ μέρους της Πολιτείας, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών, την Πολιτική Άμυνα, την Επαρχιακή Διοίκηση, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, τους εθελοντές και όλους όσοι συνέβαλαν στο να καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε την πυρκαγιά», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως η κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν χθες δύσκολη, με τις προβλέψεις αρχικά να είναι δυσοίωνες. «Όταν ήρθαμε χθες το βράδυ εδώ με τον Αρχηγό Αστυνομίας, αρχικά ήταν πιο δυσοίωνες οι προβλέψεις. Με την πάροδο της νύχτας βελτιώθηκαν τα πράγματα», όπως είπε, σημειώνοντας πως από την πρώτη στιγμή όλοι οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί βρίσκονταν συνεχώς σε επαφή και σε πλήρη συνεννόηση.

Ερωτηθείς για τις ζημίες που η πυρκαγιά προκάλεσε, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως βάσει της πληροφόρησης που έλαβε, η πυρκαγιά προκάλεσε ζημίες σε περίπου 2 με 2,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριας βλάστησης, οπωροφόρα δέντρα και αμπέλια, και σε κάποια υποστατικά, κυρίως εγκαταλελειμμένα, ενώ για το θέμα των αποζημιώσεων, ο κ. Υπουργός είπε πως υπάρχουν Σχέδια τα οποία καλύπτουν τέτοιες περιπτώσεις, «για τα οποία ήδη έχει μιλήσει με τους κοινοτάρχες ο συνάδελφος μου, ο Υπουργός Γεωργίας, ο οποίος ήταν εδώ ενωρίτερα σήμερα».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον υπήρξε τυχόν καθυστέρηση στην αντίδραση για κατάσβεση της πυρκαγιάς, ο κ. Σαββίδης απέρριψε τους ισχυρισμούς, σημειώνοντας πως υπήρξε άμεση ανταπόκριση, δόθηκαν αμέσως οδηγίες να ξεκινήσουν επτά πυροσβεστικά οχήματα από την γύρω περιοχή, έγινε ανάκληση προσωπικού και τέθηκαν στη διαδικασία απογείωσης δύο ελικόπτερα.  «Από μόλις ξεκίνησε η πυρκαγιά ήμουν σε επικοινωνία με τον υπεύθυνο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τον κ. Λεωνίδου, και είχα συνεχή ενημέρωση. Μιλήσαμε για όλες τις πιθανότητες, περιλαμβανομένης και της περίπτωσης να ζητηθεί και περαιτέρω βοήθεια από άλλες χώρες, κάτι για το οποίο κρίθηκε ότι δεν χρειαζόταν και καταφέραμε από μόνοι μας να λύσουμε το θέμα αυτό.

Η ενημέρωση που είχα ήταν ότι το πρώτο μήνυμα για την πυρκαγιά λήφθηκε στις 11:40 το πρωί, χθες. Αμέσως δόθηκαν οδηγίες και ξεκίνησαν επτά πυροσβεστικά οχήματα από την γύρω περιοχή: δύο από την Πάχνα, δύο από τον Μονιάτη, δύο από τις Κυβίδες, ένα από τη Λεμεσό. Ταυτόχρονα, έγινε ανάκληση προσωπικού και δόθηκαν οδηγίες να απογειωθούν δύο ελικόπτερα. Θεωρώ πως με αυτά τα δεδομένα έγινε άμεση κινητοποίηση. Βεβαίως, μια πυρκαγιά και η αξιολόγησή της δεν είναι κάτι στατικό. Όταν ήρθαν επί τόπου οι αρμόδιοι έλαβαν τις αναγκαίες αποφάσεις, αναπτύχθηκε η δύναμη και εξ όσων αντιλαμβάνομαι, χρησιμοποιήθηκε η μέγιστη επιτρεπόμενη δύναμη για περιορισμό της πυρκαγιάς.  Έμειναν κάποιες δυνάμεις ασφαλείας σε κάποιες πόλεις για να καλύψουν τυχόν άλλα περιστατικά που θα είχαν οι επαρχίες. Εξ όσων πληροφορήθηκα υπήρχαν 28 περιστατικά σε άλλες περιοχές, άσχετα με την πυρκαγιά αυτή, για τα οποία κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα οποία εξυπηρετήθηκαν από τμήματα που έμειναν εκτός της επιχειρήσεως», σημείωσε ο κ. Υπουργός.

(ΜΛ)