Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-08-2019 17:39

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Επιθυμητό και αναγκαίο να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για το θέμα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου είπε ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την απευκταία περίπτωση μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, προσθέτοντας ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο έχουν περάσει αποφάσεις σε διάφορους τομείς που θα επηρεαστούν άμεσα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι και για αυτό το κακό σενάριο.

Πρόσθεσε ότι «η θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης, όπως και του συνόλου της ΕΕ είναι ότι, είναι επιθυμητό και αναγκαίο να υπάρξει κάποια συμφωνία. Θα είναι επιζήμια η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία.

Παράλληλα, η θέση της Κυβέρνησης είναι επίσης ταυτόσημη με τη θέση της ΕΕ ότι, η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μέσω επίπονων και μακρών διαπραγματεύσεων είναι αυτή, η οποία θα πρέπει να ισχύσει και δεν υπάρχει δυνατότητα για κάποια άλλη συμφωνία.

Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η σύνεση και η λογική και ότι θα βρεθεί μια συνεννόηση ανάμεσα στην καινούργια Βρετανική Κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες.

Ακόμα και για την απευκταία περίπτωση μιας άτακτης αποχώρησης,  αφού εδώ και καιρό έχει προβάλει και αυτό το ενδεχόμενο, η Κυβέρνησή μας έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

 Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου «είναι μια πολύ καλή συμφωνία, η οποία φροντίζει τόσο για τους Βρετανούς στην Κύπρο όσο και για τους Κύπριους στη Βρετανία, αλλά και για τις σχέσεις γενικότερα ανάμεσα στις δυο χώρες, με δεδομένη την ιδιομορφία της παρουσίας Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο».

 Πρόσθεσε ότι «η επιδίωξη θα είναι σε περίπτωση που δεν υπάρξει γενική συμφωνία, να ισχύσει αυτή η διμερής συμφωνία. Το βέλτιστο θα είναι να ισχύσει η γενική συμφωνία της οποίας μέρος αποτελεί και η κυπρο-βρετανική συμφωνία».

 Σε ερώτηση για τα ζητήματα που επηρεάζουν τους Βρετανούς πολίτες στην Κύπρο και τους Κύπριους πολίτες στη Βρετανία και κυρίως όσους διαβιούν στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πρέπει να είναι βέβαιοι ότι η Κυβέρνηση φροντίζει να μην επηρεαστούν δυσμενώς».

-----------------------------

 

ΡΜ/ΕΙ