Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-08-2019 21:00

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Άντρης Αναστασιάδη στο «2ο Φεστιβάλ Φιλίας και Πολιτισμού, Χρίστος Λαζαρής» Βάσας Κοιλανίου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι μαζί σας για να χαιρετίσω το 2ο Φεστιβάλ Φιλίας και Πολιτισμού, Χρίστος Λαζαρής.

Πριν από όποια άλλη αναφορά θα ήθελα να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ το Κοινοτικό Συμβούλιο, τον Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων, το Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας και τη Νεολαία της Κοινότητος, για την πρωτοβουλία και την εξαίρετη διοργάνωση του φεστιβάλ αυτού στην όμορφη Βάσα Κοιλανίου.

Μία κοινότητα, η οποία άρρηκτα συνδεδεμένη με την μακρόχρονη ιστορική παράδοση του τόπου μας και διαθέτοντας κατοίκους οι οποίοι με κόπο και ζήλο αναδείχθηκαν σε θεματοφύλακες του πολιτισμικού χαρακτήρα και των παραδόσεων της κυπριακής κοινωνίας, δεσπόζει ανάμεσα στα κρασοχώρια της περιοχής Λεμεσού.

Το ξεχωριστό αυτό συναπάντημα με φόντο τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας αναδεικνύοντας σε σημείο αναφοράς τις μικρές ορεινές κοινότητες της Κύπρου, είναι άλλη μία απόδειξη του έμπρακτου ενδιαφέροντος των κατοίκων της Βάσας να κρατήσουν ζωντανή την ύπαιθρο μας.

Την ίδια στιγμή, μέσα από το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που έχει επιλεγεί αναβιώνοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που σφράγισαν τη φυσιογνωμία μας ως τόπο, αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβληθεί ο τοπικός πλούτος και οι τοπικές παραδόσεις δίνοντας τη δυνατότητα της σύσφιξης των δεσμών και των σχέσεων των κατοίκων με τους ντόπιους και τους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Βάσα.

Αξιοσημείωτη είναι η απόφαση των διοργανωτών της τιμητικής σύνδεσης του φεστιβάλ με τον Κρις Λαζαρή και της απόδοσης τιμής σε Κύπριους, που προσέφεραν μέσα από τη δράση που ανέπτυξαν διαχρονικά στη Βάσα και την πατρίδα γενικότερα.

Αναμφίβολα, ο αγαπητός σε όλους μας Κρις Λαζαρή, τον οποίο, μεταξύ άλλων, τίμησαν πέρσι οι διοργανωτές, αποτελεί μία ξεχωριστή προσωπικότητα που σφράγισε με την υποδειγματική πορεία ζωής την οποία επέλεξε συνειδητά να ακολουθήσει την κυπριακή παροικία του Λονδίνου και την πατρίδα μας ευρύτερα.

Ως μία χαρακτηριστική περίπτωση φτωχού Κυπρίου μετανάστη στην Αγγλία, πέτυχε μέσα από πολλούς κόπους και θυσίες να προοδεύσει και να αναδειχθεί σε ένα από τους πλέον διακεκριμένους επιχειρηματίες, ο οποίος φρόντιζε πάντοτε να υπηρετεί τον συνάνθρωπο και τον τόπο του με κάθε τρόπο και κάθε ευκαιρία.

Το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο το οποίο ανέπτυξε, ως επίσης η έντονη προσφορά σε κοινωφελή έργα, που φρόντιζε ωστόσο να κρατά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τονίζουν το αγνό και το σπουδαίο του χαρακτήρα του αποτελώντας παράλληλα για τον καθένα μας παράδειγμα προς μίμηση.

Αναλόγως, απόψε τιμώνται οι καταγόμενοι από τη Βάσα Κοιλανίου κ.κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης και Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και ο κ. Γεώργιος Χριστοφίδης, τόσο για τη διακεκριμένη πορεία τους όσο και την προσφορά τους στην πατρίδα από τις διάφορες θέσεις τις οποίες υπηρέτησαν.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ευρυβιάδης, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, εργάστηκε συστηματικά με στόχο την προώθηση των ολιστικών συμφερόντων της Κύπρου, την περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων, αλλά και την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων χιλιάδων Κυπρίων που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειώσω ότι για τη δραστηριότητά του ως διπλωμάτης έτυχε πολλών διακρίσεων.

Παράλληλα, ο κ.Πρωτοπαπάς, Μέλος της Κυπριακής Επιτροπής Διαστήματος και διευθύνων Συμβούλου της HELLAS SAT, ασχολήθηκε συστηματικά με τις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, συντόνισε και επέβλεψε το έργο της κατασκευής και εκτόξευσης του πρώτου ελληνικού δορυφόρου HELLAS SAT 2, του δορυφόρου HELLAS SAT 3/EAN και του τρίτου δορυφόρου HELLAS SAT 4.

Οι εν λόγω δορυφόροι προσφέρουν ανάμεσα σε άλλα και την πρώτη υπηρεσία ίντερνετ στα αεροπλάνα που υπερίπτανται των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα δημιουργούν πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα και την Κύπρο κατοχυρώνοντας τα εθνικά δικαιώματα μας στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών. Για την προσφορά του στον τομέα του τιμήθηκε επίσης από διάφορους Οργανισμούς και Οργανώσεις.

Ο κ. Χριστοφίδης ενεργά αναμεμειγμένος στην πολιτική σκηνή της Κύπρου αλλά και ενεργό μέλος πολλών Οργανώσεων Αποδήμων εργάστηκε ακούραστα για την πρόοδο της ομογένειας ως επίσης για την προβολή των δίκαιων αιτημάτων του Κυπριακού Ελληνισμού, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Τιμήθηκε πολλές φορές για τη συνολική προσφορά του στην ομογένεια και τους αγώνες για τα δίκαια της πατρίδας. κ. Ευρυβιάδη, κ. Πρωτοπαπά, κ. Χριστοφίδη, η αποψινή αναγνώριση της μέχρι τώρα προσφοράς σας συνιστά τιμή τόσο για εσάς όσο και για τους δικούς σας ανθρώπους. Είμαι απολύτως βέβαιη ότι η αναγνώριση αυτή την οποία εκλαμβάνετε με πρόσθετο αίσθημα ευθύνης, θα αποτελέσει για εσάς ακόμα ένα κίνητρο για την εκπλήρωση ακόμη περισσότερων πράξεων καθήκοντος προς τον τόπο μας.

Καταλήγοντας, επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Πρόεδρο της κοινότητος και τους διοργανωτές τόσο για την ιδέα όσο και για το άρτιο της διεξαγωγής της αποψινής εκδήλωσης.

Ως αποδεικνύεται και από τη μέχρι τώρα πολιτική, στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης, είναι να ενισχυθούν οι κοινότητες της υπαίθρου και να καταστούν εστίες γεωργικής, τουριστικής, πολιτιστικής και της περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

Να είστε βέβαιοι ότι στις όποιες προσπάθειες καταβάλλετε και οι οποίες πρόκειται να Ασυμβάλουν στην περεταίρω αναζωογόνηση της κοινότητας καθώς και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων, η Κυβέρνηση θα βρίσκεται δίπλα σας ως αρωγός και συμπαραστάτης.

----------------------------

ΡΜ/ΕΙ