Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-08-2019 10:43

Δηλώσεις του Υφυπουργού Τουρισμού για τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τις τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο

Τις δικές του εκτιμήσεις σε σχέση με τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τις τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο, έδωσε σήμερα Τρίτη 20 Αυγούστου 2019, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος, μιλώντας στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

Το πλήρες κείμενο των ερωτο-απαντήσεων, έχουν ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Τι εννοούσατε με παλαιότερες ανησυχίες που είχατε για τον τουρισμό;

Απάντηση: Κατ’ αρχάς ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να εξηγήσω τι εννοούσα με τις ανησυχίες μου, οι οποίες εξακολουθούν να υφίστανται διότι μιλούσα για το σύνολο της φετινής χρονιάς και όχι για μεμονωμένους μήνες, όπως για παράδειγμα ο. Ιούλιος. Είναι δεδομένο ότι ο Ιούλιος πήγε πάρα πολύ καλά και μας ικανοποιεί. Για μας αυτό που έχει σημασία ,και το ανακοινώσαμε από τις αρχές του χρόνου, είναι ότι αν οι συνολικές αφίξεις του χρόνου είναι ίδιες με τις περυσινές ,αυτό θα μας ικανοποιήσει πλήρως διότι θα σημαίνει ότι θα έχουμε ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό που υπάρχει ειδικά φέτος από την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Τυνησία και άλλες χώρες. Αν λοιπόν καταφέρουμε να κρατήσουμε τις αφίξεις στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι ότι έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε τα κεκτημένα.

Φαίνεται ότι τα καταφέρνουμε διότι δεν ήταν κανείς σίγουρος για το πώς θα αντιδρούσε η αγορά της τελευταίας στιγμής. Για παράδειγμα, τον Μάιο είχαμε κάποια μείωση και θα μπορούσαμε ίσως τελευταία στιγμή να ανακτήσουμε κάποια χαμένα. Εκείνο που θέλουμε να αναγνωρίζει όλος ο τομέας του τουρισμού είναι ότι οι αφίξεις μας είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ,αλλά οφείλουμε να βλέπουμε και μπροστά και να προβληματιζόμαστε ούτως ώστε οι παραδοσιακές μας αγορές σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε μείωση λόγω Brexit, λόγω της ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος κ.ά. να είμαστε σε θέση να εντάξουμε και άλλες αγορές.

Ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί ο τουρισμός από τη Ρωσία την τελευταία στιγμή;

Απάντηση: Ισχύει και αυτό. Την ίδια ώρα ,όμως, καλό είναι να έχουμε υπόψη ότι εστιάτορες και διάφορα καταλύματα «διαμαρτύρονται» ότι φέτος η κατά κεφαλή δαπάνη είναι λιγότερη απ’ ό,τι άλλες χρονιές. Αυτό είναι επίσης κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη. Τους τελευταίους μήνες προσπαθούμε να διευρύνουμε τους ορίζοντες του κυπριακού τουρισμού ούτως ώστε τουλάχιστον από του χρόνου να προσελκύσουμε και άλλες εθνικότητες. Πιστεύουμε ότι προσελκύοντας μεγαλύτερη γκάμα εθνικοτήτων θα είμαστε λιγότερο επιρρεπείς σε τυχόν κρίσεις σε βασικές μας αγορές. Άρα, κατά την άποψή μου, δεν είναι θέμα «ποιότητας τουριστών». Απλώς η  κάθε εθνικότητα κάθε δεκαετία περνά 2-3 χρονιές που είναι δύσκολες για τη συγκεκριμένη εθνικότητα. Αν λοιπόν εμείς, ως Κύπρος, θέλουμε να μην αντιμετωπίζουμε αυτό το ρίσκο κάθε χρόνο, τότε πρέπει απλά να έχουμε πιο διευρυμένο το πλάνο μας όσον αφορά τις χώρες προέλευσης.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τη μείωση που έχει παρατηρηθεί στις αφίξεις από τη Ρωσία και τη Σουηδία;

Απάντηση: Αν αναλογιστεί κανείς τη μείωση από τη Ρωσία και το ότι η επίδραση του Brexit στις αφίξεις δεν έχει ακόμη φανεί στην Κύπρο, αντιλαμβάνεστε γιατί λέμε ότι χρειάζεται προβληματισμός και ενέργειες από φέτος για το 2020 όσον αφορά τις δύο βασικές μας αγορές. Αυτό είναι το ένα ζητούμενο και δεν αναφέρω καν το ότι οι αφίξεις από τη Βρετανία είναι μεν πιο πολλές ,αλλά τα έσοδα λιγότερα. Όσον αφορά δε τη Σουηδία και ,γενικότερα, τις σκανδιναβικές χώρες, πράγματι οι αριθμοί δεν είναι ικανοποιητικοί. Προσωπικά δεν με ικανοποιεί αυτό. Η συγκεκριμένη αγορά έχει πολλά να δώσει στην Κύπρο και γι’ αυτό τον άλλο μήνα θα μεταβούμε στη Σουηδία για επαφές με  τουριστικούς πράκτορες από Σουηδία και Νορβηγία διότι οι αριθμοί που έχουμε δεν δικαιολογούνται.

Από τη Γερμανία το τελευταίο διάστημα χάσαμε αρκετές πτήσεις λόγω κατάργησης των εταιρειών COBALT, AIR BERLIN και GERMANIA. Το τελευταίο διάστημα είχαμε καταβάλει ,σε συνεννόηση με την HERMES, πάρα πολλές προσπάθειες για να πάρουμε πίσω κάποιες από αυτές τις θέσεις, αν όχι περισσότερες. Πρέπει να πω ότι οι συνομιλίες μας με τους τουριστικούς πράκτορες ,αλλά και αεροπορικές εταιρίες από τη Γερμανία πάνε καλά. Θα έχουμε νεότερα από τα μέσα του επόμενου μήνα. Επιφυλάσσομαι λοιπόν για το θέμα Γερμανία. Δεν σημαίνει ότι και του χρόνου θα έχουμε τις φετινές μειώσεις. Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι σ’ αυτή την αγορά. Είναι πάρα πολύ σημαντική για την Κύπρο, εξάλλου από εκεί θα ξεκινήσει το λανσάρισμα του νέου branding. Είναι λοιπόν μια αγορά που επιδιώκουμε ασταμάτητα και γενικά να πω ότι τουλάχιστον προς το παρόν,  φαίνεται ότι υπάρχει μια ελαφριά αύξηση στις διαθέσιμες πτητικές θέσεις για το 2020. Αυτό όμως από μόνο του δεν λέει όλη την ιστορία. Απλώς το αναφέρω για να αντιληφθούμε ότι μάλιστα στη συγκεκριμένη στιγμή φαίνεται ότι είμαστε ελαφρώς πάνω όσον αφορά τις αεροπορικές θέσεις για του χρόνου. Από εκεί και πέρα, κατά πόσον αυτά θα μεταφραστούν σε τουρισμό και από ποιές χώρες, με τί δαπάνη κ.ά. είναι ερωτηματικά που θέτουμε για προβληματισμό.

Ερώτηση: Έχει νόημα να βασιζόμαστε στον αριθμό των αφίξεων δεδομένου ότι υπάρχουν περιπτώσεις τουριστών που πηγαίνουν στα κατεχόμενα;

Απάντηση: Ως Υφυπουργείο, δεν μετράμε μόνο τις αφίξεις. Αν μετρούσαμε μόνο τις αφίξεις, θα λέγαμε ότι όλα πάνε καλά και δεν υπάρχει η παραμικρή ανησυχία. Λέμε ότι πρέπει να μετράμε και άλλα πράγματα και ,επίσης, υπενθυμίζω ότι από την αρχή της χρονιάς είχαμε πει ότι η μέτρηση της επιτυχίας του τουρισμού μας στην πορεία της δεκαετίας που έρχεται δεν είναι ούτε οι αφίξεις ούτε τα έσοδα, αλλά και το ποιούς μήνες έρχονται οι επισκέπτες, σε ποιέςπεριοχές πάνε κ.ά. Αν δηλαδή σε 10 χρόνια έχουμε 5.000.000 αφίξεις, αλλά έρχονται όλοι μες τους μήνες του καλοκαιριού, αυτό προσωπικά δεν με ικανοποιεί. Έχουμε υποχρέωση να βλέπουμε και ποιούς μήνες έρχονται οι επισκέπτες ούτως ώστε να πετύχουμε τον διακαή στόχο να επιμηκύνουμε τη σεζόν, να επωφεληθούν και άλλες περιοχές και όχι μόνο τα παράλια.

Υπάρχουν και κάποια προβλήματα στον τουρισμό μας που θέλουμε να δούμε ως Υφυπουργείο. Πέραν της ηχορύπανσης , πρόβλημα που ανέφερε αρκετές φορές ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, υπάρχουν και κάποια άλλα ζητήματα που θέλουμε να δούμε. Εδώ και αρκετές δεκαετίες υπήρχαν διάφορα προβλήματα συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης αλκοόλ στους δρόμους, προβλήματα στις παραλίες κ.ά. Είχαμε διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς του τουρισμού από την αρχή της χρονιάς και είχαμε υπόψη μας τα διάφορα προβλήματα. Έχουμε εντάξει αρκετά από αυτά στο επιχειρησιακό πλάνο του Υφυπουργείου, το οποίο δόθηκε στους φορείς του τουρισμού και σε όλα τα Υπουργεία από τα οποία αναμένουμε απόψεις και στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε και στη Βουλή τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν την επόμενη δεκαετία. Τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο θα ξεκινήσουμε με όλους τους φορείς, δηλαδή κοινότητες, Δήμους κ..ά. να αναζητούμε λύσεις οι οποίες θα δείξουν την πρόοδό μας για την ερχόμενη σεζόν. Το Υφυπουργείο Τουρισμού δεν είναι μόνο για να κοιτάζει τις αφίξεις, αλλά πρέπει να βοηθήσει και στην ανάπτυξη του τουρισμού και να δώσουμε και περισσότερη έμφαση στο εθνικό μας προϊόν. Αυτά τα θέματα είναι υπόψη μας και έχουν συμπεριληφθεί στο επιχειρησιακό μας πλάνο και ετοιμαζόμαστε και διαβουλεύσεις με τα διάφορα Υπουργεία για να είμαστε έτοιμοι το ερχόμενο καλοκαίρι.

Έχουν ειπωθεί πολλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός, γι’ αυτό ζητήσαμε αυτό το διάστημα να έχουμε επαφή με όλους τους φορείς του τουρισμού. Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό το επιχειρησιακό πλάνο της δεκαετίας. Έχουμε θέσει 10 χρονιές από το 2020 μέχρι το 2030. Για κάθε χρονιά έχουμε υποδείξει συγκεκριμένα ποιά πράγματα πρέπει να βελτιώσουμε και με ποιά πρέπει ν’ ασχοληθούμε. Έχουμε δηλαδή θέσει όλα τα ζητήματα με προτεραιότητα, καθώς δεν μπορούν όλα να γίνουν σε μια σεζόν. Έχουμε κατηγοριοποιήσει τα θέματα κατά σειρά προτεραιότητας για να αρχίσουμε από τα σημαντικότερα.

Τέλη Σεπτεμβρίου θα είμαι στη Βουλή και εκεί θα εξηγήσουμε τους στόχους μας για αναβάθμιση του προϊόντος που θα προσφέρουμε το 2020. Τα πιο σημαντικά πράγματα θέλουμε οπωσδήποτε να γίνει σοβαρή προσπάθεια να επιλυθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2020 και τέλη Σεπτεμβρίου θα είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε. Προς το παρόν υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες.»

-------------------------------------

ΑΜ