Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-08-2019 12:44

Δηλώσεις του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου

Πρόταση για σύσταση μηχανισμού έρευνας, εκταφής και αναγνώρισης λειψάνων πεσόντων που τάφηκαν σε γνωστούς και άγνωστους χώρους στις κατεχόμενες περιοχές υπέβαλε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Τρόοδος, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «ασφαλώς και πέραν του θέματος των αγνοουμένων, το θέμα των πεσόντων είναι ακόμα μια τραγική πτυχή, απότοκο της τουρκικής εισβολής. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στους 500 πεσόντες που είναι θαμμένοι σε γνωστούς ή άγνωστους τάφους στα κατεχόμενα και τον τελευταίο καιρό οι συγγενείς απαιτούν από την Κυπριακή Δημοκρατία να μεταφερθούν τα οστά των δικών τους ανθρώπων στις ελεύθερες περιοχές, για να γίνουν οι κηδείες σύμφωνα με τις χριστιανικές μας παραδόσεις».

Ερωτηθείς είπε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο αφού και στις περιπτώσεις που είναι γνωστός ο τόπος ταφής στα κατεχόμενα, είναι δύσκολη η διαδικασία.

Πρόσθεσε ότι υπεβλήθηκε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία θα συζητηθεί πιθανόν την άλλη βδομάδα, με την οποία «δημιουργείται μηχανισμός για να διερευνήσουμε όλες αυτές τις υποθέσεις, για να τις χαρτογραφήσουμε και να πάρουμε γενετικό υλικό από τους συγγενείς και ανθρωπολογικές πληροφορίες και θα επιχειρήσουμε αν, μέσα από βοήθεια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μπορεί να συσταθεί μηχανισμός για να γίνουν εκταφές και να μεταφερθούν (τα οστά των πεσόντων) στις ελεύθερες περιοχές.

Ένας αριθμός από αυτούς που δεν γνωρίζουμε πού είναι θαμμένοι και θα εντοπιστούν μέσα από τη διαδικασία της ΔΕΑ, διότι κάποιοι από αυτούς εντοπίστηκαν σε ομαδικούς τάφους αγνοουμένων. Όμως γνωρίζουμε πού είναι ένας τεράστιος αριθμός και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους μεταφέρουμε στις ελεύθερες περιοχές. Αυτό είναι υποχρέωση απέναντι στους συγγενείς».

Ο κ. Φωτίου είπε, τέλος, ότι στον σχετικό κατάλογο των πεσόντων περιλαμβάνονται και  Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες.

(ΡΜ/ΕΚ)