Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-08-2019 13:05

Παρουσίαση του Οδηγού Κυπρίων της Διασποράς και Επαναπατρισθέντων από τον Επίτροπο Προεδρίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου παρουσιάσε, σήμερα, τον Οδηγό Κυπρίων της Διασποράς και Επαναπατρισθέντων, στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Φωτίου μίλησε, επίσης, για το πρόγραμμα του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της ΠΣΕΚΑ.

Στην ομιλία του ο κ. Φωτίου, ανέφερε:

«Σημειώνω με βαθιά ικανοποίηση την ετοιμασία και δημοσιοποίηση του Οδηγού Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Κυπρίων της Διασποράς. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές δράσεις της Εθνικής μας Στρατηγικής για τη Διασπορά.

Στόχος του Οδηγού είναι να παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, πληροφορίες, νομοθεσίες, κανονισμούς που πρέπει να γνωρίζουν οι συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και αυτοί που σκοπεύουν να επαναπατρισθούν ή έχουν ήδη επαναπατρισθεί στην Κύπρο μας.  Προσφέρουμε δηλαδή, ένα σημαντικό εργαλείο γνώσης, που δίνει απαντήσεις και επιλύει καίρια ερωτήματα σε θέματα που αφορούν διαδικασίες και κατευθύνσεις και που απασχολούν κάθε απόδημό μας.

Εκτός από την έντυπη μορφή του, που προσφέρεται στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, ο Οδηγός υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή, στην ιστοσελίδα του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας, στο σύνδεσμο https://bit.ly/2Zci29J

Ο Οδηγός, με την πληροφόρηση που παρέχει, συμβάλλει σημαντικά και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών μας με όλη τη διασπορά, που αποτελεί διαχρονικό και μόνιμο στόχο της στρατηγικής μας. Επιπρόσθετα, ενημερώνει για δράσεις και προγράμματα που υλοποιούνται, τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα να κρατήσουμε τον απόδημο κυπριακό ελληνισμό κοντά στις ρίζες του, την ιστορία του, τη γλώσσα του, την κουλτούρα και τις παραδόσεις του. Τα πιο πάνω ενισχύουν τη δυνατότητα της προβολής και προώθησης των εθνικών στόχων και επιδιώξεων μας.

Με δεδομένες τις δυνατότητες του απόδημου κυπριακού ελληνισμού και το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με τα οργανωμένα σύνολα και την ηγεσία του, ο παρών οδηγός αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.  Στο πλαίσιο αυτό, κύρια προτεραιότητα μας αποτελεί η καλύτερη ενημέρωση της απόδημης νεολαίας μας στην οποία απευθύνονται πολλά από τα προγράμματά μας.  Αποτελεί πρωταρχικό στόχο μας οι νέοι απόδημοι να καταστούν η προμετωπίδα των επιδιώξεων μας, η δύναμη και η ψυχή της στρατηγικής μας.

Ολοκληρώνοντας, εκφράζω θερμές ευχαριστίες προς τoν Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Πρύτανη, τον Αντιπρύτανη και όλους τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τη συνεργασία.  Η συνεργασία μας δεν σταματά εδώ.  Απεναντίας επεκτείνεται και σε άλλους τομείς που αφορούν προγράμματα της νέας γενιάς της διασποράς μας.

Ευχαριστώ, επίσης, όλες τις υπηρεσίες του κράτους, για τη συνεργασία μας και την όλη συμβολή τους στη δημιουργία και επιτυχή ολοκλήρωση του Οδηγού.  Τέλος, ευχαριστώ τους συνεργάτες του Γραφείου μου για τον ζήλο που επέδειξαν στην ετοιμασία αυτού του Οδηγού.

Την Τρίτη, 27 Αυγούστου θα έχουμε την εναρκτήρια. τελετή του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διασποράς, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της ΠΣΕΚΑ, που θα διαρκέσει μέχρι 30 Αυγούστου.

Η εναρκτήρια τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο στις 7.00 μμ και η κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Το Συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι:

κ. Αντώνης Διαματάρης, Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο κ. Isaac Herzog, Πρόεδρος του Jewish Agency for Israel, ο κ. Zareh John Sinanyan, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διασποράς της Αρμενίας, η κα Natalia Intotero, Υπουργός Διασποράς της Ρουμανίας και ο κ. Nemanja Stevanovic, Υφυπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

Σημαντική είναι για ακόμα μια φορά η παρουσία της ΝΕΠΟΜΑΚ στο συνέδριο μας, της νέας γενιάς της διασποράς μας και αυτό μας χαροποιεί. 

Να σημειωθεί ότι, στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας με το Ισραήλ και την Ελλάδα για θέματα διασποράς, θα βρίσκονται στην Κύπρο κατά την διάρκεια του Συνεδρίου νέοι από τη διασπορά των τριών χωρών που επισκέπτονται τις τρεις χώρες στο πλαίσιο προγράμματος να φέρουμε τις διασπορές των τριών χωρών μας πιο κοντά.  

Κατά την επίσκεψή τους στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι των νέων των τριών χωρών με το ιστορικό καράβι «Κερύνεια- Ελευθερία».  Η συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ επεκτείνεται πέρα από θέματα πολιτικής και ενέργειας σε θέματα διασποράς και πολιτισμού. Το Πανεπιστήμιο της Χάιφα πήρε από την Κύπρο πληροφορίες, σχεδιαγράμματα, και υλικό από τον ποταμό Κούρρη για την κατασκευή του αδελφικού Ισραηλινού καραβιού «Μα άγκαν Μιχαέλ 2», το οποίο είχε έρθει τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Κύπρο και τώρα αναμένεται το «Κερύνεια – Ελευθερία» να ανταποδώσει το ταξίδι εντός του 2019.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό το Συνέδριο της Διασποράς. Δεν θέλουμε αυτός ο ετήσιος θεσμός να είναι απλά μια επίσκεψη ή συνεύρεση των αποδήμων μας στην Κύπρο. Έτσι λοιπόν στο φετινό συνέδριο οι ομοσπονδίες μας θα ενημερωθούν για μια σειρά από θέματα.

Θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το εθνικό μας θέμα, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας, τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων μας και για την ισλαμοποίηση όσον αφορά την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχόμενων εδαφών μας και την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας στα κατεχόμενα.

Θα γίνει, επίσης, παρουσίαση από τον Πρόεδρο του CIPA  και από τον Επικεφαλή Επιστήμονα για την Έρευνα και Καινοτομία για θέματα επενδυτικών ευκαιριών στην Κύπρο.

Θα παρουσιαστεί, παράλληλα, η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, θα γίνει ενημέρωση για το πρόγραμμα «Υιοθετήστε ένα αθλητή στο δρόμο για το Τόκυο 2020» από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής με στόχο την στήριξη του προγράμματος από την διασπορά μας.

Βασικοί στόχοι του συνεδρίου μας είναι, μέσα από την ενημέρωση από αξιωματούχους του κράτους, να γίνει συζήτηση και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για πρωτοβουλίες και δράσεις που μπορούν να αναληφθούν από τα οργανωμένα σύνολα της διασποράς μας στις χώρες που ζουν και ιδιαίτερα στα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού.

Θέλω με την ευκαιρία που μου δίνεται, να ευχαριστήσω τα οργανωμένα σύνολα της διασποράς μας, ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ – ΝΕΠΟΜΑΚ, και γενικά όλους τους απόδημους μας για τη διαχρονική στήριξη τους στους αγώνες της Κύπρου. Τους ευχαριστώ και τους καλωσορίζω για ακόμα μια φορά στη Κύπρο».

(ΡΜ/ΕΚ)