Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-08-2019 12:56

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία του του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ κ. Συμεών Κασσιανίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «ενημερώσαμε τον Πρόεδρο για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προσφορών για τις υποδομές. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε μια κοινοπραξία, που αποτελείται από δύο κινεζικές, δύο ελληνικές και μια νορβηγική εταιρεία, που έχει δώσει μια καλή προσφορά που μπορεί να ολοκληρωθεί στο χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό που προβλέφθηκαν για έργο. Είμαστε σε τελική φάση που βάσει νομοθεσίας οι άλλοι προσφοροδότες μπορούν να κάνουν ένσταση. Αν τα πράγματα προχωρήσουν με το σωστό τρόπο, πιστεύουμε ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε σύμβαση με την επιτυχημένη κοινοπραξία, ώστε μέχρι τον Οκτώβριο - Δεκέμβριο του 2021 να έχουμε φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο».

Ερωτηθείς σε τι θα αφορούν οι υποδομές, ο κ. Κασσιανίδης είπε ότι «οι υποδομές που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι μια πλωτή μονάδα, μια προβλήτα και κάποιες άλλες εγκαταστάσεις για να μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα που χρηματοδοτείται από την Κομισιόν και θεωρείται έργο ύψιστης σημασίας».  

Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει προβλέψεις ώστε η όλη υποδομή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον εάν και εφόσον μπορέσουμε να έχουμε το δικό μας φυσικό αέριο και για εισαγωγή και για εξαγωγή.

Ερωτηθείς είπε ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες γύρω στα 300 εκ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι 100 εκ. ευρώ λήφθηκαν ως χορηγία από την Κομισιόν, 40 εκ. θα έρθουν από τη συμμετοχή της ΑΗΚ, «και είμαστε σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με ΕΤΕπ και την EBRD και με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο για το υπόλοιπο ποσό που θα χρειαστεί».

Ερωτηθείς πότε θα έχουμε το πρώτο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο, ο κ. Κασσιανίδης είπε «ελπίζουμε στο τέλος Οκτωβρίου, σίγουρα πριν το τέλος του 2021».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «σε πρώτη φάση, στόχος του έργου είναι να φέρει το φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, όχι μόνο για την ΑΗΚ, αλλά και για τρεις αδειοδοτημένους οργανισμούς για δημιουργία άλλων ηλεκτροπαραγωγών μονάδων για τη δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου. Κοιτάζουμε, επίσης, τη δυνατότητα να εισαχθεί το φυσικό αέριο ως δεύτερη φάση για τις μεταφορές, τη βιομηχανία και για εφοδιασμό πλοίων και άλλα».

Ερωτηθείς είπε ότι «είναι ήδη εν εξελίξει άλλος διαγωνισμός για την προμήθεια φυσικού αερίου για την οποία υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον από πολύ αξιόλογες και δυνατές εταιρείες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να προμηθεύσουν φυσικό αέριο».

Τέλος, είπε ότι «η ανταπόκριση που είχαμε τόσο για υποδομές όσο και για την προμήθεια δείχνουν ότι η προσπάθεια της ΔΕΦΑ, της Κυβέρνησης και όλων των εμπλεκομένων φορέων ήταν επιτυχημένη για να κινήσει ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο». 

(ΡΜ/ΕΚ/ΕΙ)