Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-08-2019 21:51

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην όπερα «Macbeth», Pafos Aphrodite Festival 2019

Φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην παράσταση «Macbeth», η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του κύκλου εκδηλώσεων που πλαισιώνουν τον καθιερωμένο και καθόλα επιτυχημένο θεσμό του Pafos Aphrodite Festival.

Ενός θεσμού, ο οποίος, πρωτοστατώντας με την επίσημη υποστήριξη του Κράτους για είκοσι ένα πλέον χρόνια στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πατρίδος μας,  έχει εξελιχθεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα καλλιτεχνικά γεγονότα, φιλοξενώντας διαχρονικά υψηλού επιπέδου οπερατικές παραγωγές.

Αναλόγως, ανανεώνοντας τη φετινή χρονιά το ραντεβού με το φιλόμουσο κοινό, ανοίγει την αυλαία του ανεβάζοντας επί σκηνής το έντονης δραματικής και τραγικής πλοκής αριστούργημα του Giuseppe Verdi, «Macbeth».

Ένα οπερατικό θρίλερ το οποίο βασίζει την εξελικτική πορεία της δράσης του στο ομότιτλο θεατρικό έργο του William Shakespeare, αποκαλύπτοντας με ενάργεια, μέσα από την ευρηματική σύνθεση των χαρακτήρων του Verdi, τις έννοιες και διαστάσεις της βίας, της συνομωσίας και του θανάτου.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιώντας πλήρως το γραφικό και άκρως ιδανικό σκηνικό τοπίο του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου, το Εθνικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Bolshoi της Λευκορωσίας, θα χαρίσει στους λάτρεις της όπερας που συρρέουν κάθε χρόνο για το σκοπό αυτό στην Πάφο, ένα μοναδικό οπτικοακουστικό υπερθέαμα ύψιστης δεξιότητας και αισθητικής.

Αναμφίβολα, μέσα από τη σπουδαία καλλιτεχνική και μουσική διεύθυνση αλλά και τη μοναδική ερμηνεία καταξιωμένων καλλιτεχνών της λυρικής τέχνης, η παράσταση θα ζωντανέψει μπροστά στα μάτια των θεατών τους ιδιαίτερους αυτούς χαρακτήρες που συνέθεσε ο Verdi, κάνοντας τους κοινωνούς των μηνυμάτων που ο ίδιος θέλησε να μεταδώσει με το ξεχωριστό δημιούργημά του.

 Φίλες και φίλοι

Η καθιέρωση, επί είκοσι ένα χρόνια όπως προανέφερα, της καθ’ ομολογία επιτυχημένης και δημιουργικής διοργάνωσης του Pafos Aphrodite Festival, αναντίλεκτα συνέβαλε στον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση της πνευματικής και καλλιτεχνικής κίνησης και δράσης που σημειώνει η Πάφος τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας παράλληλα έναν ξεχωριστό πρεσβευτή της πλούσιας πολιτιστικής ιστορίας της πατρίδος μας.

Την ίδια στιγμή, ως μέρος των πολλαπλών θετικών του αποτελεσμάτων, το μέγεθος και το επίπεδο του εν λόγω θεσμού αποκαλύπτει την κρυμμένη δυναμική του τόπου μας όσον αφορά την ανάληψη και παρουσίαση ποικίλου είδους πολιτιστικών εκδηλώσεων, διαδραματίζοντας επίσης καθοριστικό ρόλο:

  • Στην προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό.
  • Στην καλλιέργεια και ενδυνάμωση της μουσικής παιδείας.
  • Στον εμπλουτισμό του ποιοτικού τουριστικού μας προϊόντος και,
  • τη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων με άλλες χώρες.

Δράττομαι της ευκαιρίας, να υπογραμμίσω ότι η σύμπραξη αυτή που αναπτύσσεται φέτος μέσω του πολιτισμού, ενισχύοντας και εμπλουτίζοντας τις διαχρονικές σχέσεις φιλίας Κύπρου-Λευκορωσίας, αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για περαιτέρω ουσιαστικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς πέραν της τέχνης και του πολιτισμού.

Είναι γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, και αναγνωρίζοντας την σπουδαία σημασίας συμβολή ανάλογων διοργανώσεων για τη συνεχή αναβάθμιση της πολιτιστικής δημιουργίας και παραγωγής στον τόπο μας, ο θεσμός τυγχάνει της αμέριστης στήριξης των αρμόδιων για θέματα πολιτισμού φορέων της Πολιτείας.

Πέραν επομένως της χορηγίας ύψους 150 χιλιάδων ευρώ από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, αλλά και της οικονομικής στήριξης των εκδηλώσεων του φεστιβάλ, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η σταθερή συνεισφορά και έμπρακτη συμβολή της Κυβέρνησης σε κάθε πρωτοβουλία που αναδεικνύει και προάγει τον πολιτισμό στον τόπο μας.

Φίλες και φίλοι,

Καταλήγοντας θα ήθελα να επαινέσω και να συγχαρώ θερμά τον φίλο Δήμαρχο Φαίδωνα και τους λοιπούς των διοργανωτών για την αξιέπαινη πορεία του θεσμού, αλλά και τον ιδιαίτερο ζήλο που επιδεικνύουν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, πετυχαίνοντας ετησίως, τόσο από οργανωτικής όσο και από καλλιτεχνικής πλευράς, να χαρίσουν στον κοινό μοναδικής εμπειρίας παραστάσεις της ιδιαίτερης αυτής μορφής τέχνης.

Εύχομαι κάθε επιτυχία τόσο στους μελλοντικούς στόχους των διοργανωτών όσο και στις φετινές εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

Σας ευχαριστώ.

 ______________

Σημ.: Τον χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Κώστας Χαμπιαούρης

Σχετικά Ανακοινωθέντα